SPORTURI  »  ATLETISM  »  CAMPIONATE MONDIALE INDOOR

Argint cu greutate » Andrei Gag a adus atletismului românesc prima medalie mondială după o pauză de 12 ani

Andrei Gag a cucerit în 2010 argintul mondial la juniori, iar acum se impune şi în competiţiile mondiale de seniori
Andrei Gag a cucerit în 2010 argintul mondial la juniori, iar acum se impune şi în competiţiile mondiale de seniori

Articol de - Publicat duminica, 20 martie 2016 00:00

Prin performanţa realizată la întrecerile de sală din Statele Unite, Andrei Gag a adus atletismului românesc prima medalie mondială după o pauză de 12 ani.

România s-a prezentat la Campionatele Mondiale indoor de la Portland cu un lot compus din doar 12 atleţi, poate cea mai redusă delegaţie din ultimele două decenii, şi a reuşit să cucerească o medalie din chiar prima zi a întrecerilor.

Andrei Gag a devenit vicecampionul mondial la aruncarea greutăţii şi este performerul începutului de an al sportului românesc. Atletul de 24 de ani a cucerit medalia de argint mondial cu o aruncare de 20,89 metri din prima încercare, celelalte validate măsurând 20,08, respectiv, 20,23 metri.

Medalia de aur i-a revenit neozeelandezului Tomas Walsh (21,78 m), iar cea de bronz croatului Filip Mihaljevici (20,87 m).

Gag, care a reuşit ieri să-şi îmbunătăţească şi recordul personal, încheie sezonul de sală într-o formă excelentă. Calificat deja la Jocurile Olimpice de la Rio 2016, el a reuşit în ultimele două săptămâni să-şi treacă în cont atât aurul la Campionatele Balcanice, cât şi pe cel de la Cupa Europei de aruncări lungi de la Arad.

"Mă bucur foarte mult pentru această performanţă. A fost o zi foarte bună pentru mine. Am reuşit să arunc bine din prima încercare. Nu mă aşteptam să urc pe podium, dar speram să dau şi eu peste 21 de metri. Sunt foarte fericit", a spus Andrei Gag imediat după concurs.

Medalia de argint cucerită de Gag întrerupe astfel cei 12 ani de secetă ai României la Mondialele de sală. Ultima ediţie a CM la care au urcat pe podium şi sportivii "tricolori" a fost cea din 2004, când Ştefan Vasilache a cucerit bronzul la săritura în înălţime, iar ştafeta feminină de 4x400 metri, în componenţa Angela Moroşanu, Alina Răpanu, Maria Rus şi Ionela Târlea, a terminat pe locul 3.

Rotaru, locul 10 la lungime

În prima zi a CM, în finala feminină de la săritura în lungime, Alina Rotaru s-a clasat pe locul 10 (6,45 metri), medalia de aur revenind americancei Brittney Reese (7,22 m).

La 400 de metri, Bianca Răzor a ratat calificarea în finală după ce s-a clasat pe locul 4 în semifinală, cu 53,34 secunde. Anterior, în calificări, Bianca Răzor obţinuse 53,27 secunde în seria 4. Nici Claudia Bobocea nu a trecut de calificări la 1.500 de metri,  terminînd pe locul 7 în seria a 2-a.

Ştafeta şi Oprea

În ultima zi a competiţiei din SUA, românii vor mai lua startul în doar două probe. În această dimineaţă, veteranul delegaţiei, Marian Oprea, are programată finala de la triplusalt, iar pe seară, ştafeta feminină de 4x400 m, formată din Bianca Răzor, Adelina Pastor, Mirela Lavric şi Andreea  Mikloş, va avea de alergat o singură cursă, finala, în care se va întrece cu alte 5 echipe: Nigeria, Polonia, Jamaica, Ucraina şi SUA.

28 de medalii(10 de aur, 10 de argint şi 8 de bronz) a cucerit România la CM de sală, competiţie la care a participat la toate ediţiile

2 atleţiromâni au cucerit medalii la CM indoor în probele masculine: 2004 - Ştefan Vasilache, la înălţime şi 2016 - Andrei Gag, la greutate

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează