SPORTURI  »  ATLETISM  »  DIAMOND LEAGUE

Armand Duplantis, 6,23 metri, nou record mondial la săritura cu prăjina! » „Știam că nu trebuie să mă panichez”

Armand Duplantis în elan Foto Imago
Armand Duplantis în elan Foto Imago

Articol de - Publicat luni, 18 septembrie 2023 21:29 / Actualizat luni, 18 septembrie 2023 21:29

Armand Duplantis, 23 de ani, a corectat din nou recordul mondial în aer liber la săritura cu prăjina, 6,23 m, performanță reușită, ca și în 2022, în finala Diamond League de la Eugene

O dată în plus, Duplantis, tânărul rege al celei mai dificile probe din atletism, a zburat peste ștacheta înălțată spre nori și a mai pus un record al lumii în dreptul său. Suedezul născut în Statele Unite ale Americii face ca lucrurile dificile să pară ușoare, așa cum s-a întâmplat și în concursul din cadrul finalei Diamond League de la Eugene.

Armand Duplantis a pus un centimetru în plus peste ceea cei 6,22 m reușiți pe 25 februarie la Clermont-Ferrand.

Armand Duplantis, al șaptelea record mondial

Este al șaptelea record mondial consecutiv stabilit de campionul olimpic, mondial și european. El s-a impus la Eugene cu o diferență imensă, având în vedere că pe locurile 2 și 3 s-au clasat EJ Obiena din Filipine cu 5,82 m, respectiv americanul Sam Kendricks, cu 5,72 m.

Pe stadionul Hayward Fields publicul a păstrat o liniște perfectă când Duplantis a șters ștacheta în timpul săriturii de record, însă aceasta a rămas acolo, sus. Abia apoi s-au auzit uralele, iar campionul a țâșnit spre marginea pistei, unde se aflau cei din echipa sa.

Cu această ocazie, Mondo a fost urmărit din tribună și de părinții săi, Helena și Greg.

6,17 metria măsurat primul record mondial stabilit de Armand Duplantis pe 8 februarie 2020, la Torun (Polonia)

Nu-mi amintesc cum a fost săritura. Sunt foarte serios... Știam doar că va fi la limită”, a fost auzit el spunând în timpul transmisiunii tv.

„Știam și că atunci când voi fi deasupra ștachetei nu trebuie să mă panichez fiindcă era clar vă va fi nevoie să strâng un pic. Nu știu, m-am uitat în sus și bara era acolo – mi-e greu să explic”, a spus nordicul, citat de Reuters.

Armand Duplantis: „Cei mai mulți de la liceu încoace”

Duplantis și-a încheiat sezonul exact așa cum și-a dorit, după ce la Campionatele Mondiale de la Budapesta a cucerit titlul, dar a ratat de trei ori la 6,23 metri.

„Aș fi putut avea un mod mai rău de a încheia anul. Dar acum mă simt bine, e frumos să ieși din scenă făcând impresie”, a adăugat el pentru aceeași sursă.

Pentru Duplantis a contat mult și faptul că i-a avut alături pe cei apropiați: „Au fost prezenți cei mai mulți membri ai familiei de la competițiile din liceu încoace. De aceea este o senzație incredibilă pentru că ei sunt oamenii pe care vrei să-i faci să fie mândri de tine”, a spus campionul.

Săritura de record al lui Armand Duplantis

El a mai bătut un record mondial la Eugene, în finala Diamond League de anul trecut, când a trecut peste ștacheta înălțată la 6,21 m.

Performanța suedezului nu a fost însă singulară. Etiopianca Gudaf Tsegay a zdrobit recordul mondial, alergând distanța în 14:00,21, cu aproape 5 secunde mai repede decât precedentul reper, 14:05,20, stabilit de kenianca Faith Kipyegon tot anul acesta, pe 9 iunie, la Paris.

Citește și: 

Echipa feminină a României își pune toate speranțele de calificare la Jocurile Olimpice pe anul viitor
TENIS DE MASĂ/ CAMPIONATUL EUROPEAN PE ECHIPE
Echipa feminină a României își pune toate speranțele de calificare la Jocurile Olimpice pe anul viitor
Căpitanul României, Cristian Chirică, a vorbit despre primele două meciuri de la Cupa Mondială: „Suntem bucuroși că suntem la această competiție”
CUPA MONDIALĂ
Căpitanul României, Cristian Chirică, a vorbit despre primele două meciuri de la Cupa Mondială: „Suntem bucuroși că suntem la această competiție”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (2)
fibra
fibra  •  19 Septembrie 2023, 07:54

Banuiesc ca atleta din Etiopia ca a alergat 5.000m.

fcsbenimeni
fcsbenimeni  •  18 Septembrie 2023, 21:52

Dacă stați pe la primele două etaje aveți grijă, ăsta intră și la etajul trei!!!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează