ATLETISM  ·  ATLETISM

BubKO! » Francezul Renaud Lavillenie a stabilit un nou record la săritura cu prăjina

Renaud Lavillenie nu a atins deloc ştacheta cînd a doborît recordul mondial din prima încercare la 6,16 metri. În dreapta, Serghei Bubka în săritura de record mondial în sală +2 FOTO
Renaud Lavillenie nu a atins deloc ştacheta cînd a doborît recordul mondial din prima încercare la 6,16 metri. În dreapta, Serghei Bubka în săritura de record mondial în sală

Articol de — Luni, 17 Februarie 2014

Performanţa lui Serghei Bubka în sală, care a măsurat 6,15 metri, a rezistat timp de 21 de ani fără 8 zile.

Sub privirile lui Serghei Bubka, francezul Renaud Lavillenie a doborît, sîmbătă seara, la Doneţk, recordul mondial la săritura cu prăjina, în sală, cu o performanţă de 6,16 metri.

Lavillenie, în vîrstă de 27 de ani, a anunţat încă de la începutul anului că se simte capabil să stabilească un record mondial. Acum a intrat în istorie cu o săritură reuşită la 6,16 m din prima încercare!

Oraşul ucrainean Doneţk găzduieşte anual concursul Pole Vault Stars. Este aceeaşi competiţie în care Bubka a stabilit în 23 februarie 1993 recordul de 6,15 metri, performanţă care a rezistat 21 de ani fără 8 zile.

"Este incredibil. Nu am folosit niciodată prăjina pentru 6,16 metri. La prima mea tentativă speram să reuşesc o săritură cît mai bună. Am cerut 6,16 pentru că acesta este locul perfect pentru a bate recordul lui Bubka şi am reuşit din prima fără măcar să ating bara", a declarat după concurs francezul.

Atletul a plătit însă imediat preţul succesului. El s-a accidentat la piciorul stîng cînd a încercat să treacă peste ştacheta ridicată la 6,21 metri. A părăsit sala de concurs în cîrje şi a anunţat că nu va participa la Mondialele de sală de la începutul lunii viitoare.

Primul care l-a felicitat pe Lavillenie a fost chiar Bubka. "Este o zi mare şi o performanţă deosebită pentru că a fost realizată aici, acasă la mine. Sînt foarte fericit şi mîndru de Renaud, care este un atlet model", a declarat Bubka, campion olimpic în 1988 şi multiplu campion mondial.

Un record anunţat
Lavillenie a început anul în formă maximă. În ianuarie a reuşit să sară 6,04 m, iar cu două săptămîni în urmă a fost înregistrat cu 6,08 metri în cadrul unui concurs desfăşurat în Polonia, performanţă ce nu mai fusese atinsă de la Serghei Bubka încoace.

În ultimii 20 de ani, în afară de Bubka, doar trei atleţi au reuşit să depăşească pragul celor 6,00 metri: australianul Steven Hooker (6,06 m), rusul Radion Gataullin (6,02 m) şi americanul Jeff Hartwig (6,01).

Recorduri inversate
La prăjină, recordul mondial de sală, care a fost îmbunătăţit sîmbătă de la 6,15 la 6,16 m, este mai mare decît cel realizat în aer liber, 6,14 m, şi care este deţinut tot de Bubka, din 1994.

Este însă singura probă tehnică aflată în această situaţie. La înălţime, lungime, triplusalt şi greutate, performanţele mondiale din sală sînt inferioare celor în aer liber.

Familie de prăjinişti
Renaud Lavillenie nu este singurul săritor din familie. Fratele său mai mic, Valentin, dar şi prietena acestuia sînt atleţi specializaţi pe săritura cu prăjina.

100.000 de euro este suma cu care IAAF îi premiază pe atleţii care stabilesc noi recorduri mondiale

5,11 metri este rezultatul cu care Răzvan Deliu a cîştigat ieri titlul naţional la săritura cu prăjina, în sală. Recordul României este deţinut din 2001 de Tiberiu Agoston, 5,61 metri

"Este incredibil şi cred că îmi va trebui ceva timp să revin pe pămînt. Trebuie să savurez momentul" (Renaud Lavillenie)Elena, cea mai sexy șoferiță de TIR din România! Uluitor cine e logodnicul ei

Libertatea

Comentarii (1)

caminero  •  17 Februarie 2014, 14:34

:D Ce nume are ... Renaud Lavillenie ... aproximativ Vulpoiul cel Ticălos (La vilainie) :D :D :D

Vezi toate comentariile (1)

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
11:00 Handbal F, CM 2019

Japonia - Spania

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
13:30 Handbal F, CM 2019

România - Suedia

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
14:45 Snooker

Openul Scoției

Eurosport
15:00 Fotbal, UEFA Youth League

Chelsea - Lille

Digi 2
17:00 Fotbal, UEFA Youth League

Inter - Barcelona

Digi 2
19:55 Fotbal, Liga Campionilor

Salzburg - Liverpool

Digi 1, Telekom 2, Look Sport
19:55 Fotbal, Liga Campionilor

Napoli - Genk

Digi 2, Telekom 3, Look Plus
22:00 Fotbal, Liga Campionilor

Inter - Barcelona

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
22:00 Fotbal, Liga Campionilor

Borussia Dortmund - Slavia Praga

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
22:00 Fotbal, Liga Campionilor

Ajax Amsterdam - Valencia

Digi 2, Telekom 3, Look Sport 2
22:00 Fotbal, Liga Campionilor

Chelsea - Lille

Digi 4, Telekom 4, Look Sport 3
Program TV complet

Liga 1