SPORTURI  »  ATLETISM  »  CM DAEGU

Cine e noul campion mondial la 100 metri? La 21 de ani, Blake a experimentat dopajul

Yohan Blake, după ce a cucerit titlul mondial la 100 metri, la Daegu (foto: Reuters)
Yohan Blake, după ce a cucerit titlul mondial la 100 metri, la Daegu (foto: Reuters)

Articol de - Publicat luni, 29 august 2011 00:00 / Actualizat luni, 29 august 2011 14:26

Yohan Blake, proaspătul campion al lumii la 100 de metri, s-a declarat şi fericit, şi trist, după ce a luat medalia de aur la Campionatele Mondiale de la Daegu. Jamaicanul de 21 de ani s-a bucurat mult pentru performanţa sa. Dar s-a declarat întristat de faptul că Usain Bolt, colegul său de antrenament, a fost descalificat din cauza unui start furat.

"Nu pot să vă explic prin ce trec. Îmi vine să plîng. Credeţi-mă, am visat la acest moment toată viaţa", a declarat Blake, mulţumind din toată inima chiar lui Bolt, antrenorului său şi familiei. "Îmi pare rău pentru Usain. M-am gîndit că trebuie să cîştig cursa şi pentru el", a adăugat tînărul.

Blake a plecat mai lent decît rivalul său Kim Collins, dar nu şi-a pierdut speranţa. "Mi-am păstrat calmul. Ştiam că pot recupera, pentru că ultimii metri ai cursei mele sînt mereu foarte buni", a explicat el.

Născut la St. James, Blake a stabilit cel mai bun timp al unui junior jamaican la 100 de metri (10.11 secunde). La reuniunea Golden Gala din iulie 2011 s-a clasat al treilea, după Tyson Gay şi Asafa Powell, stabilindu-şi cel mai bun record personal la 9,96 secunde şi devenind cel mai tînăr atlet din istorie care scade sub 10 secunde. Imediat după aceea, şi-a mai îmbunătăţit o dată performanţa, aducînd-o la 9,93 secunde pe suta de metri. La Daegu, s-a impus la capătul unei curse încheiate în 9,92 secunde. Yohan a alergat şi 9,89 secunde, la Londra, în 2010, dar din cauza vîntului performanţa sa nu a fost omologată.

Înainte de Campionatele Mondiale din 2009, Blake a fost depistat dopat cu o substanţă stimulantă. Un comitet al Federaţiei Jamaicane de Atletism a decis că sportivul nu se face vinovat de dopaj, deoarece produsul folosit nu se afla pe lista de substanţe interzise a WADA. Comisia Jamaicană Antidoping a făcut apel şi a cerut ca Yohan să fie pedepsit, deoarece medicamentul se asemăna foarte mult cu stimulentul numit tuaminoheptan. Atunci, la Mondialele din 2009 de la Berlin, conducerea delegaţiei jamaicane l-a retras pe Blake din proba de ştafetă 4x100 de metri. Tribunalul a decis ca Blake să fie suspendat pentru trei luni pentru dopaj.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
montgomerry
montgomerry  •  29 August 2011, 15:05

Sa fim seriosi,limitele umane nu pot fi depasite cu apa plata!!!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează