SPORTURI  »  ATLETISM  »  TAS

Decizia arbitrală de la TAS în cazul Kamilei Valieva » Deși are 17 ani, a fost judecată ca un atlet adult

Kamila Valieva +21   FOTO
Kamila Valieva

Articol de - Publicat miercuri, 07 februarie 2024 21:34 / Actualizat miercuri, 07 februarie 2024 21:38

Kamila Valieva, 17 ani, a fost depistată pozitiv la trimetazidină, o substanţă interzisă, la campionatele naţionale ruseşti din decembrie 2021, dar rezultatul a fost anunţat abia pe 8 februarie 2022, la o zi după ce sportiva şi-a ajutat echipa să câştige aurul la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022.

Pe 29 ianuarie a venit verdictul de la TAS în cazul Kamilei Valieva, care a fost suspendată timp de 4 ani.

Kamila Valieva
Kamila Valieva
Kamila Valieva
Kamila Valieva
Kamila Valieva
+17 FOTO

Kamila Valieva a fost judecată ca un atlet adult

Kamila Valieva a fost judecată ca un atlet adult, deși are 17 ani. Atleta din Rusia a dezvăluit că a inhalat substanța interzisă trimetazidină dintr-o mâncare contaminată, preparată de bunicul său.

Suspendarea începe din data de 25 decembrie 2021, deci până acum Kamila Valieva și-a ispășit deja jumătate din pedeapsă.

Grupul CAS a stabilit că această explicație nu a fost coroborată de nicio dovadă concretă și pe care atleta nu a fost în măsură să o stabilească că ea nu s-a dopat în mod intenționat.

Conform regulilor relevante, statutul de „persoană protejată”, de care sportiva s-ar putea bucura în fața Diviziei ad hoc CAS la momentul Jocurilor Olimpice de iarnă 2022, din cauza vârstei sale fragede și pe baza probelor care erau disponibile chiar la începutul cauzei, nu mai erau aplicabile în situația ei. 

Din moment ce criteriul „Fără culpă sau neglijență semnificativă” nu a fost îndeplinit, nu a existat, în consecință, nicio bază în temeiul regulilor pentru a trata sportivul diferit de un atlet adult.

Rușii, după suspendarea Kamilei Valieva: „TAS nu e obiectiv și imparțial”

„Decizia TAS este negativă, dar este de mult timp imposibil să ne bazăm pe obiectivitatea şi imparţialitatea acestui organism internaţional", a continuat Comitetul Olimpic Rus.

Forul rus a adăugat că va "urmări îndeaproape paşii şi deciziile ulterioare ale organizaţiilor sportive internaţionale şi, dacă va fi necesar, va lua măsurile adecvate pentru a proteja din punct de vedere juridic interesele Rusiei".

Descalificarea Kamilei Valieva de la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, decizie dictată după ce rusoaica de 17 ani a fost depistată pozitiv cu o substanță interzisă, a transformat echipa Statelor Unite ale Americii în campioană olimpică la proba de patinaj artistic pe echipe.

Totodată, Valieva a pierdut toate rezultatele, premiile și medaliile obținute din acea zi până în momentul suspendării, fiind descalificată inclusiv de la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, competiție în cadrul căreia Rusia a obținut medalia de aur la proba de patinaj artistic pe echipe.

VIDEO. Kamila Valieva, descalificată de la Jocurile Olimpice

Vezi și alte știri:

Simona Halep, cu roata norocului la TAS! Imprimeu ezoteric pe puloverul de lux de la Dior
HALEP, AUDIATĂ LA TAS
Simona Halep, cu roata norocului la TAS! Imprimeu ezoteric pe puloverul de lux de la Dior
Ion Țiriac știe ce verdict va da TAS în cazul de dopaj al Simonei Halep: „Mă îndoiesc!”
HALEP, AUDIATĂ LA TAS
Ion Țiriac știe ce verdict va da TAS în cazul de dopaj al Simonei Halep: „Mă îndoiesc!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează