SPORTURI  »  ATLETISM  »  CM DE ATLETISM

FOTO Tripla coroană » Usain Bolt şi Shelly-Ann Fraser-Pryce sînt eroii Mondialului de la Moscova

Shelly-Ann Fraser-Pryce a dominat și în cursa de ștafetă // Foto: Reuters +4   FOTO
Shelly-Ann Fraser-Pryce a dominat și în cursa de ștafetă // Foto: Reuters

Articol de - Publicat luni, 19 august 2013 00:00 / Actualizat duminica, 18 august 2013 21:44

Jamaica a cîştigat şase medalii de aur în Rusia. Trei dintre ele îl au în centrul atenţiei pe Bolt şi trei pe "regina vitezei" feminine, Fraser-Pryce.

Usian Bolt a devenit, de ieri, cel mai medaliat atlet din istoria Campionatelor Mondiale. Recordman mondial de la 100 şi 200 de metri, Bolt şi-a trecut în palmares alte trei titluri la Moscova şi, cu opt medalii, l-a egalat pe Lewis.

În plus, Usain mai are două medalii de argint reuşite la primul său campionat al lumii, Osaka 2007, pe cînd Lewis a adunat, pe lîngă cele opt titluri, alte două medalii, dar una de argint şi una de bronz!

Bolt are avantajul că după 1993, Mondialele au fost organizate o dată la doi ani, în timp ce Lewis a prins doar timpurile cînd cei mai buni atleţi se întreceau din patru în patru ani.

Lewis e considerat însă, în continuare, de specialişti un atlet mai complet, atît timp cît a fost campion mondial la proba-regină a vitezei, 100 de metri, dar şi la lungime!

Cazacioc a la Bolt!
A treia medalie de aur la Moscova a venit ieri pentru Bolt cu ştafeta de 4x100 metri. Alături de Nesta Carter, Kemar Bailey, Nickel Ashmeade, Bolt a preluat ştafeta, în schimbul patru, de pe poziţia a doua. Americanii aveau un mic avans.

Justin Gatlin nu a ţinut însă pasul cu "Fulgerul", care la final a început showul. Şi-a scos pantofii cu cuie şi a început să danseze pe pistă, pe ritmuri de cazacioc. Apoi şi-a aruncat pantofii sport în tribune, nişte aruncări demne de ale suliţaşilor.

583525-bolt-carl.jpg

Record pentru Shelly-Ann
Ştafeta feminină de 4x100 de metri a Jamaicăi s-a impus şi ea la pas. Americancele le-au dat un mare ajutor atletelor din Caraibe, după ce schimbul de ştafetă între Andersen şi Gardner s-a făcut extrem de greu, aproape de a pierde "băţul"!

În plus, americanii au venit cu o componenţă în care nu şi-a găsit loc şi bronzul de la 100 metri, Carmelita Jeter. În aceste condiţii, Carrie Russell, Keron Stewart, Schillonie Calvert şi Shelly-Ann Fraser-Pryce au terminat cursa cu o secundă şi jumătate în faţa celei de-a doua clasate, Franţa.

Timpul obţinut de Jamaica, 41,29 secunde, reprezintă şi un nou record al Campionatelor Mondiale. Fraser-Pryce şi-a trecut şi ea în palmares al treilea titlu mondial la Moscova şi al cincilea din carieră.

Lacrimi şi o floare
Americanca Alysia Johnson Montano a luat cursa de 800 m de ieri, de la Moscova, pe cont propriu şi a condus-o pînă aproape de final. Plutonul a înghiţit-o şi atleta în vîrstă de 27 de ani nu a mai putut face faţă ritmului, terminînd pe locul al patrulea.

După ce a trecut linia de finiş, Alysia s-a prăbuşit în lacrimi pe pistă. Ea e cunoscută în lumea atletismului pentru floarea pe care o poartă de fiecare dată în curse, ea a făcut acest lucru pentru a-şi sublinia feminitatea pentru că se antrena mai mult cu băieţii.

Primul aur
Pentru aruncătoarea cu suliţa Christina Obergfoll, Moscova va rămîne un oraş special. Germanca în vîrstă de 31 de ani a cucerit prima medalie de aur a carierei, după ce a reuşit o aruncare de 69,05 m. Ea sărbătorit sărutîndu-l pe antrenorul şi partenerul său de viaţă, Werner Daniels.

Pînă la Moscova ea adunase două medalii de argint la Europene, în 2010 şi 2012, două de argint la Mondiale, în 2005 şi 2007, şi un bronz şi un argint la Jocurile Olimpice, în 2008 şi 2012.

38 de ţări au punctat în clasamentul pe medalii la Moscova din cele 206 naţiuni participante. Între ele nu se găseşte şi România

4 ani au trecut de la ultima medalie obţinută de România la Mondiale, bronzul Nicoletei Grasu la aruncarea discului în 2009, la Berlin

2001 este ediţia la care România a cucerit ultimele titluri mondiale: Lidia Şimon la maraton şi Gabriela Szabo la 1500 de metri

7 medalii de aur a obţinut Rusia, prima ţară în clasamentul pe medalii la Moscova. Au urmat SUA şi Jamaica, ambele cu 6 titluri

0 este numărul recordurilor mondiale doborîte la ediţia a 14-a a Campionatelor Mondiale de la Moscova

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
mihaitanase
mihaitanase  •  19 August 2013, 06:30

LA ACESTE CAMPIOATE FETELE AU FOST MAI FEMININE , FARDATE CU PARUL LUNG , CU FLOARE IN PAR , AU FACUT SA PARA FEMEI-FEMEI NU FEMEI BARBAT , CUM ERA CEA SAU CEL , NAIBA STIE CE ERA , DIN AFRICA DE SUD , IMI SCAPA NUMELE ACUMA , FOSTA CASTIGATOARE LA 800 M , CARE NICI NU MAI PARTICIPA PE LA CONCURSURI .

Vezi toate comentariile (1)
Comentează