SPORTURI  »  ATLETISM  »  GSP LIVE

EXCLUSIV VIDEO Culisele fascinante ale unei curse istorice de aur și record olimpic: Szabo vs O’Sullivan. Superstiția dintr-o monedă, războiul psihologic și strategia dată peste cap în timpul finalei

Articol de - Publicat luni, 27 aprilie 2020 12:34

Gabriela Szabo (44 de ani), campioana olimpică la 5000 de metri la Sydney, a povestit la GSP Live culisele dramaticei curse de la Jocurile Olimpice de acum 20 de ani. Duelul titanic dintre ea și irlandeza Sonia O'Sullivan a dus la stabilirea unui record olimpic și e considerat unul dintre cele spectaculoase finișuri din istoria Jocurilor Olimpice.

 25 septembrie 2000. Gabriela Szabo devine campioană olimpică la 5.000 de metri și stabilește un record olimpic. Ziua concursului și duelul dramatic dintre Szabo și Sonia O’Sullivan au fost  rememorate zilele trecute de antrenorul irlandezei, Patsy McGonagle, pentru portalul "Off The Ball": 

„În ziua aia, timpul s-a oprit în loc în Irlanda. Țin minte că încercam să-mi controlez emoțiile, nu doar pe cele ale Soniei. A fost o tensiune incredibilă, cu 120.000 de oameni pe stadion. Irlanda nu prea avusese rezultate la Jocurile de la Sydney, așa că toți ochii erau pe Sonia. Ea era foarte tăcută, iar eu mă gândeam foarte bine înainte de a rosti câteva cuvinte. Când am ajuns la stadion, am găsit un spațiu sub tribună, i-am zis să se relaxeze. Ea s-a pus în fund și a început să citească. Apoi, a fost încălzirea și a venit momentul să intre pe pistă pentru concurs. A pornit în jos pe tunel, era de una singură”
- Gabriela Szabo pentru GSP Live

POVESTEA DRAMATICĂ A FINALEI, SPUSĂ DE GABRIELA SZABO LA GSP LIVE

Finalul cursei a fost unul teribil. O’Sullivan a atacat furibund, dar Szabo a rezistat și a câștigat. Povestește McGonagle:

 “Când a intrat pe ultima linie dreaptă eram convins că o va întrece pe Szabo. Dar nu a reușit. La final, eram dezamăgit. Strigam singur: F***-i! Dar am văzut-o zâmbind și tot stresul a dispărut”. 

EXCLUSIV VIDEO Culisele fascinante ale unei curse istorice de aur și record olimpic: Szabo vs O’Sullivan. Superstiția dintr-o monedă, războiul psihologic și strategia dată peste cap în timpul finalei

Atacul. Sonia O'Sullivan consumă ultimele rezerve de energie, Szabo rezistă. Sursă: GettyImages

Când nu voiam să pierd o cursă, nu o pierdeam. Am avut inteligență tactică. Știam să mă poziționez în așa fel încât adversarele să nu-mi facă probleme. Doar eu să le fac probleme. Mă puneam în fruntea plutonului și impuneam eu ritmul 
- Gabriela Szabo, la GSP Live 

În direct la GSP Live, Gabriela Szabo a povestit cealaltă jumătate a acestei curse dramatice: versiunea ei.  Războiul psihologic dintre ea și O’Sullivan a început cu două săptămâni înainte de concurs:  

“Firma Nike mi-a plătit un cantonament de pregătire la Brisbane. Am fost 400 de atleți pe o insulă. Apoi a venit și Sonia O’Sullivan la Brisbane. Mie, atunci când ieșeam la antrenamente și îmi vedeam adversara în față, nu-mi plăcea. Atunci, întăream ritmul de antrenament ca să ajung în față. În ziua aceea, Sonia era în antrenament, cu antrenorul ei, și atât de tare am tras încât am ajuns în fața ei și am continuat un ritm alert. A doua zi, a apărut un articol în Irlanda că eu am început atacul psihologic asupra Soniei. Am zis atunci: “Hopa! A început să-i fie teamă Soniei!”.  

Am concurat la Sydney cu o mască (n.r. - o proteză dentară provizorie), să nu se vadă. Am căzut în Africa de Sud, la pregătire, și mi-am rupt un dinte din față în niște gratii dintre două proprietăți. Am fost operată fără anestezie, dar s-a infectat, luam antibiotice 
- Gabriela Szabo, la GSP Live

Misterul monedei de 10 cenți

Szabo spune că a ajuns la Sydney, pentru Jocurile Olimpice, extrem de relaxată. Ea a povestit o întâmplare banală care ulterior a căpătat o semnificație incredibilă după finală:

 “M-am trezit la 7. La 7 și 20, am ieșit să fac înviorare. 10 minute de alergare, cu mobilitate, apoi niște alergări lansate. Atunci, am găsit o monedă de 10 cenți. Ulterior, înainte de finală, m-am dus să văd lista de start, eram pe locul 10. Deci, am găsim o monedă de 10 cenți, am fost pe locul 10, am primit numărul 10 de șold, am terminat cursa ca a 10-a campioană olimpică pentru atletismul românesc, a 10-a medalie olimpică din delegație. Totul s-a învârtit în jurul cifrei 10. Nu eram atentă la lucrurile astea până atunci. Abia atunci am realizat.  

EXCLUSIV VIDEO Culisele fascinante ale unei curse istorice de aur și record olimpic: Szabo vs O’Sullivan. Superstiția dintr-o monedă, războiul psihologic și strategia dată peste cap în timpul finalei

Gabi Szabo și numărul 10 de pe șold. Sursă: GettyImages

După înviorare, am venit acasă, am citit, apoi am mâncat de prânz niște spaghetti cu brânză. Am adormit, am și visat, și m-am dus extrem de relaxată la stadion. Am intrat pe stadion și am văzut foarte multe steaguri din Irlanda. Pe ici, pe colo, era câte un steag din România. Am zis atunci: “În seara asta e cursa mea!”. Mi-am pus ochelarii și m-am pus pe jos. Am început să-mi studiez adversarele din față. Le-am văzut foarte agitate, inclusiv pe Sonia. Mergea la toaletă, se întorcea. Eu am încercat să rămân foarte calmă” 

Chiar înainte de cursă, Szabo a primit un avertisment care avea să-i rămână în cap: 

 “Managerul meu mi-a spus: “Gabi, să nu te temi de celelalte concurente, dar fii puțin atentă la Sonia O’Sullivan! Înainte de Sydney, a avut câteva curse bune la Melbourne”. Eu am zis: “Sonia?! Dar Sonia nu prea a concurat bine”. El a insistat: “Fii atentă la ea!”. 

La încălzire, m-am uitat cu coada ochiului la Sonia. La nivelul ăsta ajunsesem, să simțim energia celeilalte. Dacă are emoții, dacă e puternică, ce o descurajează. Eu am rămas foarte concentrată. Pe chipul meu se citea foarte rar starea de tensiune, durerea. Eram considerată atleta fără chip
- Gabriela Szabo, la GSP Live 

Atacul din final, pornit mai devreme

După 4400 de metri, Szabo le-a depășit pe cele trei atlete din Ethiopia care erau în fața sa. Sonia O’Sullivan era în spatele său. Cursa dramatică a fost povestită în direct la GSP Live:  

“S-a dat startul și m-am poziționat în punctul din care controlam toată cursa. Eu nu mă uitam niciodată cu ochii în stânga sau în dreapta, ci controlam cursa de pe televizoare. Vedeam cum sunt poziționate adversarele, de ce stau acolo, cât timp le ia să iasă de acolo, cum respiră cea din jurul meu, dacă e obosită, mă uitam la paloarea feței, de ce stă ultima, care e logica? 

Am văzut-o pe Sonia undeva la finalul plutonului. Am zis: “Ok, va face risipă de energie să vină lângă mine. Trebuie să întăresc ritmul pentru ca ea să ajungă din ce în ce mai obosită”. La un moment dat, cu cât ne apropiam de final, ea înainta. Atunci am zis: “Trebuie să schimb tactica de cursă, să nu pățesc ce am pățit la Europene când m-a bătut!”. 

Pe ultimii 600 de metri, am întețit ritmul la fiecare sută de metri. Nu am mai așteptat să atac pe ultimii 200 de metri, ci am atacat foarte brusc la 400 și foarte foarte brusc de la 250.  Dacă stăteam și așteptam ultimii 200 de metri, cred că Sonia putea să-mi facă probleme mai mari. Așa am controlat cursa și am făcut record olimpic”. 

 Record olimpic stabilit de Szabo, cu timpul de 14:40,79, a rezistat timp de 16 ani. În acea zi, la Sydney, pe  locul 14 a terminat o sportivă de doar 17 ani din Kenya, Vivian Cheruiyot.   În 2016, la Rio de Janeiro, Cheruiyot a bătut recordul olimpic al lui Szabo, terminând cursa în 14:26,17. 

EXCLUSIV VIDEO Culisele fascinante ale unei curse istorice de aur și record olimpic: Szabo vs O’Sullivan. Superstiția dintr-o monedă, războiul psihologic și strategia dată peste cap în timpul finalei

Gabriela Szabo e campioană olimpică la 5000 de metri. Sydney, acum 20 de ani. Sursă: GettyImages

Citește și alte știri de la GSP Live:

EXCLUSIV VIDEO Poveste spusă în premieră: cum a rămas șomeră Gabriela Szabo: „Eram extrem de supărată, așa m-am retras definitiv din sport”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
pugliesi
pugliesi  •  27 Aprilie 2020, 16:15
Postat de Mihai Dinu pe 27 Aprilie 2020, 14:31

Pentru intreaga cariera, pentru darzenia si daruirea cu care concurai, pentru clipele minunate pe care le produceai cand ridicai steagul Romaniei deasupra capului, pentru tot, profund si sincer...RESPECT !

ODA COMUNISTA. Bravo!

pugliesi
pugliesi  •  27 Aprilie 2020, 16:15
Postat de braveheartro pe 27 Aprilie 2020, 14:29

Asta de tufe pe tine grija??? Vai de capul tău...

Pai tu n-ai griji. Somajul vine la timp, de respirat sa nu uiti...

394966434424757
Mihai Dinu  •  27 Aprilie 2020, 14:31

Pentru intreaga cariera, pentru darzenia si daruirea cu care concurai, pentru clipele minunate pe care le produceai cand ridicai steagul Romaniei deasupra capului, pentru tot, profund si sincer...RESPECT !

Vezi toate comentariile (6)
Comentează
Close