SPORTURI  »  ATLETISM  »  OPINIE

Luminiţa Paul despre alegerile din atletism: între trecutul tulbure şi o promisiune de viitor

Articol de - Publicat joi, 14 martie 2013 00:00 / Actualizat joi, 14 martie 2013 15:05

Pentru alegerile din aprilie, lumea va decide între trecutul tulbure şi o promisiune de viitor.

2012 a fost anul abisului istoric pentru atletismul de la noi. Un an care s-a încheiat cu un gest simbolic, amar şi curajos al federaţiei de specialitate: acela de a nu acorda trofeul pentru sportivul sezonului. Nu ar fi avut cui să îl dea. Pentru prima dată într-o istorie grea de medalii, performanţe şi recorduri, a venit momentul în care nu a existat nimic de trecut pe lista realizărilor. Nici o distincţie internaţională, la nici un nivel, browsînd toate categoriile de la juniori la seniori. Tot la finele lui 2012, Iolanda Balaş făcea parte din primul grup al foştilor imenşi sportivi introduşi în Hall of Fame-ul IAAF. Ce ironie! Să opui la interval de cîteva zile o istorie sclipitoare unui prezent vînăt-cenuşiu.

În ultimii ani, atletismul românesc a trăit agăţat de cîteva nume experimentate, aflate însă în partea de crepuscul a carierei. A hrănit cîteva speranţe neîmplinite încă. Poate niciodată. A aruncat în curtea lumii nişte boboci care înfloriseră frumos la juniori şi tineret, fără a avea însă aceeaşi strălucire şi în zona încărcată, densă, cîinoasă a performanţei majore. Un amestec din care s-a trăit. Sau cu care s-a trăit. Reversul bulgărelui de zăpadă care creşte pe măsură ce prinde viteză. Acesta s-a micşorat. A rămas cît ghemul minuscul al ultimelor speranţe.

În mijlocul acestui tablou negru ca al unui Van Gogh din perioada "Mîncătorilor de cartofi" vin alegerile din federaţie. Vor fi luna viitoare, pe 5. Perioada de depunere a candidaturilor s-a încheiat însă. Actualul preşedinte, Sorin Matei, fostul săritor în înălţime care a trecut în 1990 peste o ştachetă ridicată la 2,40 metri, aflat în funcţie din 2007, a decis să nu-şi mai încerce şansele încă o dată. N-a detaliat, dar poate, pur şi simplu, n-a mai vrut să gestioneze vidul. Indiferent de ceea ce se va întîmpla în continuare, numele său va fi legat de minimul istoric şi asta e, pe undeva, nedrept.

Vor candida, în schimb, Gabriela Szabo, Traian Badea şi Sandu Ion. Gabi e cea mai mare atletă a României din perioada recentă şi una dintre cele mai importante din istorie. Cu un prestigiu internaţional consistent, cu deschidere, cu relaţii. Nu însă şi foarte apreciată la noi, motivele fiind dintre cele mai diverse, de la invidie la reproşuri aduse felului ei de a fi. Badea e funcţionar FRA de zeci de ani. Niciodată de prim-plan însă. Cu experienţa alunecoasă a celui trecut prin multe, inclusiv prin concursuri fictive pentru care a primit avertisment în 2003. Sandu Ion, om de afaceri arădean, a mai candidat, fără succes, şi în trecut. Interesant e că, dintre toţi, Badea pare să aibă cele mai mari şanse la victorie! Ironic din nou, nu?

Cercul se poate închide brutal. Parcă nici nu mai e cerc. Viaţa atletismului din România va depinde, mult, foarte mult, imens chiar, de cine îl va conduce. Şi e mai puţin de o lună timp de gîndire pentru cei care votează. Ce-şi doresc ei cu adevărat? Baremuri pe hîrtie sau un început de viitor? Să aşteptăm, să aflăm şi să nu ne mirăm. Indiferent ce va ieşi.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
niku_burucheaga
niku_burucheaga  •  14 Martie 2013, 15:57

cum sa faci atletism fara bani?cluburile care cresc copiii,viitori atleti sunt varza din punct de vedere financiar,generatia tanara trebuie indrumata spre cluburile care au sectii de atletism de catre profesorii de sport dar cum si orele de sport sunt prea putine iar bani nu sunt,viitorul atletismului e sumbru,cred ca Gabriela Szabo este cea mai buna solutie, in primul rand ca imagine,care poate atrage eventuali sponsori.

rad1cal
rad1cal  •  14 Martie 2013, 15:11

Atat timp cat nu sunt bani, Guvernu` e vraiste de 20 de ani, in scoli nu se mai face sport, mai greu si cu atletismul in Romania. Cred ca in curand va disparea de tot, din pacate.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează