SPORTURI  »  ATLETISM  »  ALERGARE

Sfidează legile aerodinamicii » Fizicienii i-au găsit slăbiciunea lui Usain Bolt

Usain Bolt deţine recordul mondial atît la 100 m, cît şi la 200 m
Usain Bolt deţine recordul mondial atît la 100 m, cît şi la 200 m

Articol de - Publicat sambata, 27 iulie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 26 iulie 2013 21:17

Fizicienii susţin că Usain Bolt a devenit cel mai rapid om al planetei în ciuda faptului că fizicul său nu-l avantajează deloc.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Ciudad de Mexico, condusă de fizicianul Jorge Hernandez, l-a măsurat şi analizat din cap pînă-n picioare pe celebrul sprinter jamaican Usain Bolt şi au ajuns la cîteva concluzii surprinzătoare: Bolt trebuie să depună un efort mai mare decît alţi sprinteri pentru a învinge forţa aerului.

Conform modelului dezvoltat de cercetătorii mexicani, timpul de 9,58 secunde realizat de atlet la Campionatele Mondiale de la Berlin, din anul 2009, a necesitat o forţă medie de 815,5 newtoni, iar viteza medie a fost de 12,2 metri pe secundă. Cel mai uimitor aspect în această performanţă a fost faptul că mare parte a efortului depus de Bolt, care are o înălţime de 1,96 m, a fost anulat de rezistenţa aerului. Ţinînd cont de altitudinea pistei de la Berlin, de temperatura din momentul cursei şi de profilul lui Bolt, s-a calculat că sprinterul a avut un "coeficient de rezistenţă la înaintare" de 1,2, altfel spus este mai puţin "aerodinamic" decît media oamenilor.

"Coeficientul forţei de rezistenţă pe care l-am calculat pune în evidenţă capacităţile excepţionale ale lui Bolt. El a fost capabil să pulverizeze mai multe recorduri, în condiţiile în care nu este atît de aerodinamic pe cît poate fi un om. Desigur, dacă Bolt ar fi concurat pe o planetă cu o atmosferă mai puţin densă, ar fi putut bate recordurile într-o manieră fantastică", a comentat Jorge Hernandez.

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (8)
1349magus
1349magus  •  29 Iulie 2013, 11:03
Postat de bitza_gr pe 27 Iulie 2013, 13:43

mdskills si vadersaar .. ia dopati va si voi ma :)) sa vedem..bateti vreun record ? :))

Comentariu demn de poza ta de la avatar , bluza de "treling" , ochelari de soare , cocalarul perfect. Tinand cont ca pari relaxat in poza mai mult ca sigur te delectezi cu ceva Piti Talent la boxe! Gresesc?

cristid.
cristid.  •  27 Iulie 2013, 15:37

Interesant. Deci avem urmatoarele date (stiintific vorbind): 1) Teoretic, ar trebui sa fie mai incet in comparatie cu alti atleti profesionisti cu alta conformatie corporala. 2). Acesti atleti, multi dintre ei gasiti dopati, au fost spulberati de catre Usain Bolt in confruntarile directe. 3) Bolt reprezinta un motor care trage dupa el atletismul mondial ( ca imagine ), deci un eventual scandal care sa-l implice ar distruge imaginea acestui sport. Concluzie: Bip bip biiiiip, se aude o alarma...

bitza_gr
bitza_gr  •  27 Iulie 2013, 13:43
Postat de vandersaar pe 27 Iulie 2013, 10:30

Se dopeaza. Va fi gasit in curand.

mdskills si vadersaar .. ia dopati va si voi ma :)) sa vedem..bateti vreun record ? :))

Vezi toate comentariile (8)
Comentează