SPORTURI  »  ATLETISM  »  MARATON

Unul dintre chilienii blocaţi 69 de zile în subteran a participat la cursa de la Tokyo » Minerul maratonist

Edison Peña la finalul maratonului de la Tokyo Foto: EPA-Agerpres
Edison Peña la finalul maratonului de la Tokyo Foto: EPA-Agerpres

Articol de - Publicat luni, 28 februarie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 27 februarie 2011 21:57

Edison Peña, unul dintre chilienii care au fost blocaţi 69 de zile în subteran anul trecut, a terminat ieri cursa de la Tokyo în 5h 8:19

Singurul lui obiectiv era "să ajungă la linia de finiş". A făcut acest lucru ieri, la Tokyo, într-un timp superior cu 40 de minute celui pe care îl reuşise anul trecut, la maratonul de la New York. În SUA l-au trădat un pic genunchii şi a trebuit să parcurgă ultimii 20 de kilometri cu pungi de gheaţă prinse de picioare. Acum n-a mai avut probleme, au fost doar ovaţii şi aplauze la final din partea unui public nipon care l-a primit din prima clipă cu mare simpatie.

Peña şi-a descoperit plăcerea de a alerga chiar în timpul captivităţii în mina San José, la 700 de metri în adînc. Ca să alunge plictiseala lungilor ore, a început să fugă prin galeriile subterane, cîştigîndu-şi porecla de "Atletul". "Mi-am tăiat cizmele ca să improvez nişte pantofi", a explicat minerul în vîrstă de 35 de ani. "Apoi mi-au trimis o pereche de încălţări de neopren şi, în final, una specială pentru alergat". Reprizele de fugă implicau riscuri pe care traseul de şosea le evită: "Erau o grămadă de pietre, ascuţite precum pumnalele, te împiedicai aproape la fiecare pas".

De cînd a fost salvat, împreună cu cei 32 de colegi, din subteran, Edison a participat la diverse competiţii sportive. Următoarele sale opriri vor fi în Germania şi Mexic. "Credeam că, de acum, voi duce o viaţă liniştită, că nu mă va invita nimeni nicăieri. Dacă aş refuza, atunci aş rămîne acasă să mă uit la telenovele", a spus Peña. "Nu-mi fac planuri pe termen lung. Am învăţat că totul se poate schimba într-o clipă". Probabil însă că alergarea va rămîne în viaţa lui multă vreme de acum încolo.

Playtech: IREAL! Averea strânsă de Nadia Comăneci după ce s-a mutat în SUA. Americanii sunt uimiți


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează