SPORTURI  »  AUTO  »  TRAGEDIE

„Nu ne mai vedeam ieșiți” » Mărturii despre condițiile în care s-a produs decesul pilotului de off-road Adrian Cernea

Imagine cu mașina lui Adrian Cernea, răsturnată în viitură
Imagine cu mașina lui Adrian Cernea, răsturnată în viitură

Articol de - Publicat marti, 21 septembrie 2021 13:14 / Actualizat marti, 21 septembrie 2021 14:32

Colegi și apropiați ai pilotului de off-road Adrian Cernea, luat de viitură pe 19 iunie în munții Nemira, în a doua etapă a Campionatului Național, spun că au avertizat organizatorii despre pârâul umflat. Parchetul Onești a deschis dosar penal, până în august fuseseră audiate 4 persoane.

Pe 19 iunie 2021, pilotul off-road Adrian Cernea și-a pierdut viața în etapa a 2-a din Campionatul Național Off-Road 2021, numit și concursul Dacii Liberi. Mașina în care se afla echipajul Cernea-Alex Tache a fost luată de apele învolburate ale pârâului Caraslău, aflat în munții Nemira din Bacău. Tache a reușit să ajungă la mal, Cernea - nu.

Concursul s-a desfășurat în ciuda a 4 avertizări de vreme rea - atât meteorologice, cât și hidrologice - emise de ISU Bacău. Printre ele, și una de cod roșu care se încheiase cu doar câteva ore înainte de start.

Cu o seară înainte, toți piloții primiseră un mesaj RO-Alert în hotelul din Slănic Moldova în care se aflau. 

„Au început să sune 60 de RO-Alert-uri. Îți dai seama cum e să sune unul, gândește-te la cum e să sune 60 în același hol în care lumea stătea relaxată la o bere!", au povestit insideri pentru GSP.

„Nu ne mai vedeam ieșiți” » Mărturii despre condițiile în care s-a produs decesul pilotului de off-road Adrian Cernea
Mașina roșie folosită la curse de Cernea și Tache

„O intrat apă în mașină!"

Apoi, în timpul concursului, primii piloți care au trecut peste pârâu au avertizat că „râul îi cât capota". Unii pe filmări, alții - la checkpointuri. Într-o discuție a unui echipaj care abia trecuse peste apele învolburate, aceștia au avertizat oamenii prezenți acolo: „Este un râu, se mai trece o dată prin râu. Îi cât capota. Mie mi-o intrat apă pe aicea…" și "o intrat apă în mașină!".

Totuși, nimeni n-a avut vreo reacție. Mai apoi, același echipaj s-a întâlnit cu un altul, pe care l-a avertizat să nu treacă prin acel râu. „Deci azi nu o fo Open, o fo extrem. Deci râul ăla a fost vai de p**a mea, am zis numai să mă văd ieșit", le spun aceștia colegilor de traseu.

În imaginile publicate și de Libertatea, mai mulți piloți au probleme la trecerea peste pârâul care, în cele din urmă, va lua pe sus mașina Nissan roșie în care concurează Adrian Cernea.

„Nu ne mai vedeam ieșiți” » Mărturii despre condițiile în care s-a produs decesul pilotului de off-road Adrian Cernea
Adrian Cernea avea 42 ani

ISU a ajuns în 75 de minute

Conform primelor echipaje care au ajuns la fața locului, Alex Tache era spre malul pârâului și a putut fi scos. În schimb, Adrian Cernea, nu.

Într-o zonă fără semnal, anunțul către colegi a venit abia la ora 16:40, iar organizatorii au întrerupt, atunci, concursul. Anunțul a fost făcut de organizatori prin intermediul unui grup de WhatsApp care avea să fie redenumit, în aceeași seară, „In Memoriam Adrian Cernea".

„Adi, ai picioarele blocate? Te poți mișca?", i s-a strigat de pe mal. Cernea a mai spus că „Picioarele nu le simt" și, cu ultimele puteri, a cerut ajutor. I s-a aruncat o șufă de tractare, dar nu a avut putere să se prindă de cablul metalic. S-a stins înainte să ajungă autoritățile.

Într-un răspuns pentru ziar, Pompierii au anunțat că au ajuns la fața locului în 75 de minute. Și Poliția a punctat, într-un document oficial, că Cernea era decedat în momentul sosirii echipajului la fața locului.

„Nu ne mai vedeam ieșiți” » Mărturii despre condițiile în care s-a produs decesul pilotului de off-road Adrian Cernea
Cum se vedea, din celelalte mașini, trecerea peste pârâu care i-a fost fatală pilotului

„Anchetă în curs"

Sunat de GSP/Libertatea, organizatorul Romeo Andrieș n-a vrut să declare nimic. "Ce vă pot spune e că e o anchetă în curs și nu îmi permit să dau declarații în legătură cu asta", a punctat Andrieș.

Gazeta Sporturilor a solicitat date de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Onești, cel care instrumentează dosarul penal în acest caz. În luna august, procurorii băcăuani anunțau că dosarul este încă in rem, adică nu există suspecți persoane fizice, ci se judecă doar faptele. Până la momentul răspunsului fuseseră audiate 4 persoane. Infracțiunea cercetată este ucidere din culpă. 

VIDEO Dumitru Dragomir îi ia la întrebări pe Florin Cîțu și Eduard Novak: „Fraților, faceți în fiecare oraș câte un teren sau două de iarbă!”

Citește și: 

Takayuki Seto, interviu pentru GSP după ce i-a expirat suspendarea pentru dopaj: „A fost ca la pușcărie! Aveam lacrimi înghețate pe obraz”

MM Stoica vrea să mute echipa pe stadionul ajuns depozit de mobilier și decorațiuni de Crăciun: „Discutăm”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează