SPORTURI  »  AUTO  »  FORMULA 1

Dezvăluiri despre Lewis Hamilton, campionul mondial din Formula 1 » Momentul care l-a schimbat total: "Am stat toată seara în bucătărie"

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Articol de - Publicat marti, 31 octombrie 2017 12:20

Britanicul Lewis Hamilton, pilotul Mercedes, și-a asigurat duminică al patrulea titlu mondial. Maturizarea sa de anul acesta avea un mic secret, dezvăluit recent de britanic.

"Sincer, nu pare real!", exclama Hamilton la câteva minute după încheierea cursei din Mexic, cea care i-a asigurat cucerirea unui nou titlu mondial, cel de-al patrulea. E la egalitate acum cu Alain Prost și Sebastian Vettel, dar a devenit cel mai de succes pilot britanic din toate timpurile. Sir Jackie Stewart are trei triumfuri și multă înțelepciune. "Nu pot fi supărat că m-a depășit, recordurile sunt făcute să fie doborâte.

 În fond, al meu a rezistat 43 de ani, nu am de ce să mă plâng", spunea el duminică. Lewis are, de asemenea, 62 de Mari Premii câștigate, dublu față de următorul compatriot, Nigel Mansell, 31. Imaginea sa actuală și, probabil, cea viitoare trece însă generos de granițele Regatului Unit. E deja parte din istoria mare a sportului. 

Anul acesta, mai mult ca oricând, a arătat o maturitate greu de bănuit în urmă cu câteva sezoane, când părea mai degrabă teribilist, dornic să iasă în evidență. Puțini îi puteau contesta talentul pur, abilitatea la volan. În rest însă, se găseau motive pentru câte o sprânceană ridicată dezaprobator. Dar Hamilton s-a schimbat, iar un anume moment pare să fi grăbit procesul de creștere personală. 

Momentul Abu Dhabi

În sezonul precedent, în timpul Marelui Premiu de la Abu Dhabi, a ignorat ordinele de echipă, încercând să-l saboteze pe coechipierul Nico Rosberg în cursa acestuia pentru titlul mondial. "A fost un punct dificil", recunoștea Toto Wolff, boss-ul echipei. "Așa că ne-am întâlnit două zile mai târziu, am stat toată seara la mine în bucătărie, am vorbit ore întregi și totul s-a lămurit. Toate frustrările, întrebările și problemele care se acumulaseră au fost demontate. După aceea, Lewis a revenit cu altă mentalitate, una care a devenit din ce în ce mai puternică pe parcursul acestui an. Iar relația pozitivă cu Valtteri e un factor important".

Fiindcă aceea cu Rosberg fusese la polul opus, aproape otrăvitoare. Germanul intrase cumva în mintea lui Hamilton, un soi de truc psihologic, care-l împiedica pe britanic să funcționeze bine în cadrul echipei.

Abia după Marele Premiu al Statelor Unite a admis Lewis că lucrurile nu stăteau deloc bine între el și Nico: "Cei din echipă pot spune care era dinamica. N-a fost deloc grozav anul trecut, însă discuția cu Toto a fost crucială în solidificarea relațiilor de acum. Să pui totul pe masă, să spui ce ai de spus". 

"Mulți ani în față"

Progresul lui Hamilton s-a văzut mai bine în 2017 în condițiile unei provocări puternice venite dinspre Ferrari. Vettel a câștigat 3 din primele 6 curse, nu mai exista acea dominație tehnică a Mercedes din anii trecuți. Și tocmai în acest context s-a manifestat omul Lewis, pilotul.

A triumfat în Canada și la Silverstone, apoi a avut trei victorii consecutive peste vară, Belgia, Italia și Singapore, apoi Japonia și Statele Unite. În Mexic Vettel trebuia să iasă pe locul 1 sau 2 ca să aibă o șansă în cele două Mari Premii rămase. O cursă nebună, cu o ciocnire între cei doi chiar la primul viraj, a complicat scenariul. Germanul a încheiat pe 4, britanicul pe 9, titlul era decis.

La 32 de ani, Hamilton privește zâmbind spre viitor. "E nebunie că am egalat sau doborât recorduri. Dar mai sunt mulți ani în față", spunea el duminică. Deocamdată, încă gustă din euforia unui nou titlu. Apoi urmează planurile pentru sezonul următor. 

Ce va fi după F1

"Privesc atent la viața mea", a recunoscut Hamilton. "Călătoresc atât de mult. E atât sacrificiu. Să ridici capul în lume pare mult mai greu fiindcă pare că totul s-a făcut deja – să produci ceva diferit ca pilot de Formula 1, dar și să te pregătești să fii la același nivel și după ce îți închei cariera. F1 e vârful, dar asta nu înseamnă că nu poți face și alte lucruri grozave. E ceva la care lucrez deja de pe acum. Va veni un moment în care voi simți că e destul. Am fost binecuvântat. Și vreau să mă retrag când sunt în top, asta e ținta mea. Îmi place provocarea". 

"Unul dintre cei mai mari"

Întrebat dacă îl vede pe Hamilton între cei mai buni 5 piloți din istorie, Fernando Alonso nu a ezitat. "Da. În fiecare sezon a fost foarte competitiv, mai puțin anii când a fost coleg cu Jenson Button, atunci au existat unele probleme. A fost capabil să câștige cu o mașină dominantă, sau cu o mașină bună, ca în 2010 ori 2012, sau cu mașini proaste, ca în 2009 și 2011. Nu toți campionii se pot lăuda cu asta". 

62 de victorii a adunat Lewis Hamilton în carieră, dintre care 11 obținute în acest sezon

Topul campionilor mondiali

1. Michael Schumacher: 7
2. Juan Manuel Fangio: 5
3.-5. Alain Prost: 4
Sebastian Vettel: 4
Lewis Hamilton: 4
6.-11. Jack Brabham: 3
Jackie Stewart: 3
Niki Lauda: 3
Nelson Piquet: 3
Ayrton Senna: 3

"Dacă te uiți la tenis, la marii jucători de acum, la cei din golf – mintea este totul. Mintea e cea care ține lucrurile sub control, nu ceea ce se întâmplă în jur" Lewis Hamilton

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
dinamo_fan
dinamo_fan  •  31 Octombrie 2017, 14:56

"În sezonul precedent, în timpul Marelui Premiu de la Abu Dhabi, a ignorat ordinele de echipă, încercând să-l saboteze pe coechipierul Nico Rosberg în cursa acestuia pentru titlul mondial." omul se duela direct cu Rosberg pentru titlul mondial...nu e vorba de nici un sabotaj, pur si simplu Lewis trebuia sa piloteze in propriul interes iar liderul cursei dicteaza ritmul. Nu exista strategii sau ordine de echipa intre 2 piloti care la ultima sau ultimele curse se bat intre ei pentur titlu. Nu va pricepeti la Formula 1..asa ca mai bine va abtineti de la astfe de comentarii penibile si va rezumati la eternul copy-paste.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close