SPORTURI  »  AUTO  »  FORMULA

Doctorul care a avut grijă de Senna şi a reformat Formula 1 a murit

Foto: news.com.au
Foto: news.com.au

Articol de GSP - Publicat joi, 13 septembrie 2012 00:00 / Actualizat joi, 13 septembrie 2012 14:21

Profesorul Sid Watkins, doctorul din Formula 1 care a ajuns primul la Ayrton Senna, după accidentul său mortal de pe circuitul de la Imola, dar care a salvat vieţile altor piloţi prin efortul său continuu de a îmbunătăţi condiţiile de siguranţă de pe circuite, a murit la vîrsta de 84 de ani

Watkins a fost adus în Formula 1 de către Bernie Ecclestone, în 1978,  într-o perioadă în care piloţii îşi pierdeau viaţa pe circuit în mod frecvent. Şase piloţi muriseră doar în ultimii cinci ani, iar imediat după sosirea lui Watkins, suedezul Ronnie Peterson şi-a pierdut viaţa la Monza.

Watkins era cunoscut drept "Profesorul" printre piloţi şi a lucrat neobosit să ridice gradul de asistenţă medicală de pe marginea circuitelor, dar şi să colaboreze cu organizatorii curselor pentru stabilirea unor norme de siguranţă pentru piloţi. A fost ajutat în eforturile sale de preşedintele Federaţiei Internaţionale de Automobilism, Max Mosley, şi a închegat multe prietenii cu diferiţi piloţi de calibru din istoria Formulei 1.

ULTIMELE CUVINTE CU SENNA
Dar poate cea mai intensă dintre aceste prietenii a fost cea cu brazilianul Ayrton Senna, ultimul pilot care a murit pe un circuit de Formula 1. În cartea sa Viaţa la limită: triumf şi tragedie în Formula 1, Sid Watkins povesteşte cît de afectat a fost Senna de moartea lui Roland Ratzenberger în calificările dinainte de MP de la Imola.

Watkins a încercat să îl convingă pe Senna să renunţe la Formula 1 cînd l-a văzut atît de distras. "Ce mai vrei să faci? Ai fost campion mondial de trei ori şi e evident că eşti cel mai rapid pilot. Lasă totul şi hai să mergem la pescuit", i-ar fi spus "Profesorul". Senna a replicat: "Sid, sînt anumite lucruri asupra cărora nu ai niciun control. Nu pot să renunţ, trebuie să continuu".

L-A SALVAT PE BARICHELLO
Watkins a fost cel care a salvat alt pilot brazilian care a făcut un accident teribil în acelaşi weekend. Barichello mărturiseşte că "Sid a fost cel care mi-a salvat viaţa. A fost un tip extraordinar şi îi mulţumesc pentru tot ce a făcut pentru noi, piloţii". Ron Dennis, fostul şef de la McLaren, a explicat şi el ce a însemnat Sid pentru Marele Circ: "Nu, nu a fost un pilot de Formula 1. Nu a fost un inginer. Nu, nu a fost designer. A fost doctor şi e corect să spunem că a făcut cele mai multe lucruri bune pentru acest sport. El a făcut Formula 1 sigură de concurat".

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
ultra996
ultra996  •  13 Septembrie 2012, 19:21

Tare articol, dar puteati macar sa schimbati topica frazelor... Asa se face mai nou jurnalism, cu GoogleTranslate?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează