SPORTURI  »  AUTO  »  MARELE PREMIU AL CHINEI

Ei se bat pentru titlu » Primele trei etape din Formula 1 prefigurează rivalitatea din acest sezon

Nico Rosberg, Lewis Hamilton şi Sebastian Vettel (de la stînga la dreapta) alcătuiesc trioul care va lupta pentru titlul mondial de anul acesta // Foto: Guliver/GettyImages
Nico Rosberg, Lewis Hamilton şi Sebastian Vettel (de la stînga la dreapta) alcătuiesc trioul care va lupta pentru titlul mondial de anul acesta // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat marti, 14 aprilie 2015 00:00

Supremația echipei Mercedes a fost deranjată în acest început de sezon de către Sebastian Vettel. Pilotul lui Ferrari a obținut de fiecare dată podiumul, reușind chiar o victorie.

Marele favorit pentru titlul mondial rămîne Hamilton, cu două succese, însă Nico Rosberg stă la pîndă și se bucură de revenirea în prim-plan a lui Vettel.

Lewis Hamilton, Sebastian Vettel și Nico Rosberg, aceasta este ordinea în clasamentul piloților după primele trei Grand Prix-uri din acest sezon.

Britanicul și-a trecut deja în cont două succese (Australia și China), iar Rosberg, coechipierul său de la Mercedes, nu a reușit să cîștige, dar a prins de fiecare podiumul (două locuri secunde și poziția a treia în Malaiezia).

Supremația Mercedes a fost însă întreruptă de către Sebastian Vettel, noua vedetă a celor de la Ferrari, care a cîștigat în Malaiezia. Cvadruplul campion mondial a început foarte bine în 2015, germanul reușind alte două locuri trei în Australia și China. Un start neașteptat de bun pentru scuderia italiană, dacă ne uităm în statisticile din Marele Circ.

În primele trei etape din sezonul trecut, Alonso și Raikkonen n-au obținut nici un podium. 2013 a fost un sezon ceva mai bun pentru cei de la Maranello, atunci cînd Alonso obținea victoria în China și un loc doi în Australia. În 2012 a fost victoria spaniolului în Malaiezia, iar cu un an înainte, nimic bun pentru Ferrari.

2010 a fost cel mai bun început de sezon pentru echipa italiană din ultimele șase sezoane, ambii piloți punctînd foarte bine. Alonso cîștiga în Bahrein, iar Massa îl seconda în aceeași cursă. Tot brazilianul urca pe ultima poziție a podiumului în Australia.

Mercedes, mai slab ca anul trecut

În 2014, primele trei curse au însemnat tot atîtea victorii Mercedes. Hamilton cîștiga în Malaiezia și Bahrein, iar Rosberg înregistra un succes în Australia. De altfel, germanul declara înaintea etapei din Shanghai că îi convine că Vettel a început atît de bine anul acesta pentru că Hamilton mai are încă un adversar redutabil.

Chiar dacă Nico n-a cîștigat niciodată pînă acum, diferența de puncte dintre cei doi piloți Mercedes este mai mică, motiv pentru care el consideră că Vettel îl poate ajuta în lupta pentru titlul mondial pe care o are cu coechipierul său. Rosberg a luat însă în discuție și faptul că lucrurile s-ar putea schimba dacă Vettel începe să cîştige prea multe curse.

Cert este că titlul mondial din 2015 se va juca între Hamilton, Rosberg și Vettel, avînd în vedere că Fernando Alonso are un start foarte slab la McLaren, la fel ca și Button, ambii piloți avînd în clasament zero puncte! Raikkonen încă n-a prins podiumul pentru Ferrari, iar Ricciardo, vedeta celor de la Red Bull, a strîns doar 11 puncte în cele trei curse.

Rezultatele obținute de cei trei piloți în cele trei curse din 2015:

AUSTRALIA MALAIEZIA CHINA
1. Hamilton 1. Vettel 1. Hamilton
2. Rosberg 2. Hamilton 2. Rosberg
3. Vettel 3. Rosberg 3. Vettel

cLASAMENT CURSĂ:

1. Lewis Hamilton    Mercedes    1h39m42.008s 25p
2. Nico Rosberg Mercedes +0.714s 18p
3. Sebastian Vettel Ferrari +2.988s 15p
4. Raikkonen    Ferrari    +3.835s 12p
5. Massa Williams    +8.544s 10p
6. Bottas Williams    +9.885s 8p
7. Grosjean Lotus +19.008s 6p
8. Nasr Sauber +22.625s 4p
9. Ricciardo Red Bull +32.117s    2p
10. Ericsson Sauber    +1 tur 1p

Clasați: Perez, Alonso, Button, Sainz, Stevens, Merhi, Verstappen
Abandonuri: Maldonado, Kvyat, Hulkenberg

Clasament piloți:

1. Hamilton 68p
2. Vettel    55p
3. Rosberg 51p
4. Massa    30p
5. Raikkonen    24p
6. Bottas 18p
7. Nasr    14p
8. Ricciardo    11p
9. Grosjean 6p
10. Hulkenberg 6p

Clasament echipe:

1. Mercedes 119p
2. Ferrari    79p
3. Williams 48p
4. Sauber 19p
5. Red Bull 13p
6. Toro Rosso 12p

VRUUUM de Luminița Paul » Maraton zilnic

Un nou sezon de F1 e în primele lui etape, iar francezul Jules Bianchi nu a aflat nimic despre asta. El îşi poartă propria bătălie, una în care nu depăşeşte maşinile adversarilor, ci luptă pentru propria viaţă.

Aflat în comă de 6 luni, pilotul de la Marussia, care a suferit un accident teribil în timpul Marelui Premiu al Japoniei, e declarat stabil din punctul de vedere medical. Doar că nu e conştient. "Universul nostru s-a prăbuşit pe 5 octombrie", a spus tatăl lui Jules, Philippe, pentru Nice-Matin.

"Cred că un asemenea accident şocheză mai mult decît moartea. Durerea e nesfîrşită, o tortură zilnică". Părintele devastat îşi păstrează însă vie speranţa. "Luptă ca un leu, aşa cum a făcut-o mereu, înainte şi după ceea ce s-a întîmplat. În fiecare zi, Jules aleargă un maraton.

Toate organele îi funcţionează fără asistenţă. Merge înainte, sperăm ca lucrurile să evolueze. Pasul următor ar fi să iasă din comă", a încheiat tatăl.

Între timp, Marile Premii curg unul după altul. Cîştigă Hamilton, cîştigă Vettel, cîştigă Hamilton. Dar poate în mintea sa, Jules trece tocmai acum linia de sosire primul.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
fangigi
fangigi  •  14 Aprilie 2015, 19:23

A fost o intamplare ca vettel a castigat in malaesia! Mercedes si lewis vor defila!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează