SPORTURI  »  AUTO  »  FORMULA 1

FOTO Formula 1, şansă şi tragedie » Cele mai dramatice accidente ale campionilor din circuit

Kubica a suferit un accident groaznic +3   FOTO
Kubica a suferit un accident groaznic

Articol de - Publicat vineri, 21 noiembrie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 21 noiembrie 2014 01:45

Senna a murit la Imola, iar Schumacher e acum legumă după un accident stupid de schi. Lauda, după ce a ars de viu, şi-a revenit, iar Massa a fost salvat de casca de protecţie. Bianchi este ultimul nume din F1 care a suferit un accident teribil în timpul cursei, familia anunţînd prima veste bună, francezul a ieşit din comă.

“To finish first, you must first finish” (“Pentru a termina primul, trebuie mai întîi să închei cursa”), spunea argentinianul Juan Manuel Fangio, de 5 ori campion mondial în Formula 1 în anii '50.

Ayrton Senna n-a mai apucat să termine cursa de la Imola pe 1 mai 1994. Celebrul pilot brazilian a intrat într-un viraj cu o viteză de 300 km/h. Traiectoria monopostului s-a schimbat brusc, izbind parapetul de beton. Nu a murit pe loc, Senna a ajuns în comă la spital cu multiple leziuni şi lovituri la cap. A intrat în operaţie, însă, în cele din urmă, a fost declarat decesul. A murit aşa cum şi-a dorit. Cu patru luni înainte, brazilianul declara că dacă va suferi un accident care i-ar putea fi fatal, îşi doreşte să se întîmple foarte rapid. Senna nu voia să rămînă imobilizat şi nici să sufere din cauza rănilor.

Încăpăţînarea lui Lauda

A suferit din cauza rănilor şi un alt mare campion, austriacul Niki Lauda. Se întîmpla în 1976, la Nurburgring, în Germania. Pilotul lui Ferrari s-a lovit de un parapet în al doilea tur, iar monopostul s-a transformat într-o minge de foc. Lauda a supravieţuit, deşi suferise arsuri grave în zona feţei, fiindu-i afectate căile respiratorii şi avînd probleme grave la plămîni. Campionul a revenit în Formula 1 după 42 de zile, sfidînd sfaturile tuturor. După groaznicul accident, a mai cucerit încă două titluri mondiale.

Norocul lui Massa

Felipe Massa a avut un noroc teribil, în schimb. În 2009, la Hungaroring, în timpul calificărilor, o bucată metalică din suspensia maşinii lui Barrichello a sărit în casca de protecţie a lui Felipe Massa. Brazilianul şi-a pierdut cunoştinţa, iar monopostul a intrat direct în zidul de protecţie. Comoţie cerebrală şi o leziune osoasă supraorbitală. A fost operat la cap pentru a i se îndepărta rămăşiţele osoase care au ajuns la creier. Fără casca de protecţie, Massa avea şanse minime de supravieţuire.

Accidentul stupid al lui Schumacher

Michael Schumacher a luat startul în aproape 300 de curse în Marele Circ, însă a păţit-o rău de tot la schi, anul trecut, în decembrie. A stat 6 luni în comă, iar după 9 luni a ajuns acasă. Acum se află într-o fază de neuroreabilitare care poate dura pînă la trei ani, medicul Jean-Francois Payen, unul dintre doctorii care l-au tratat pe Schumi la spitalul din Grenoble, declarînd că au fost înregistrate anumite progrese. Nu vorbeşte însă, ziariştii francezi afirmînd că germanul comunică cu soţia printr-un sistem bazat pe clipitul ochilor.

Ultimul accident major este cel al lui Jules Bianchi, petrecut în această toamnă, la Suzuka. Viteza la care s-a produs impactul monopostului cu o macara, care se afla lîngă pistă pentru a ridica un monopost avariat, a fost de 100 km/h, cu o acceleraţie de 50G, echivalentă cu presiunea pe care o simte corpul unui astronaut atunci cînd racheta decolează. Este în continuare în spital, familia anunţînd prima veste bună: francezul a ieşit din comă şi respiră singur.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
craz1est
craz1est  •  21 Noiembrie 2014, 22:39

Senna the best !

mihrp
mihrp  •  21 Noiembrie 2014, 13:03

Bai fratilor, dar ati uitat de marile decese de pe circuit din anii 60-70, incepand cu JClark si terminand cu GVilleneuf. Daca nu ati fi scris si despre Lauda, puteam spune ca ati scris doar despre cei contemporani, dar ... aricolul trebuie continuat.

wardog
wardog  •  21 Noiembrie 2014, 12:03

Leguma esti tu, Valentin Damian! Ce exprimare de aurolac din Gara de Nord e asta?

Vezi toate comentariile (7)
Comentează