SPORTURI  »  AUTO  »  MARELE PREMIU AL MALAIEZIEI

Război la Red Bull! » Primul mare scandal al sezonului în Formula 1: Vettel şi Webber sînt la cuţite

Webber a sărbătorit cu spatele performanţa lui Vettel. +2   FOTO
Webber a sărbătorit cu spatele performanţa lui Vettel.

Articol de - Publicat luni, 25 martie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 24 martie 2013 20:20

Vettel a cîştigat la Sepang, nesocotind ordinele echipei, care i-a transmis în finalul cursei să-şi păstreze locul secund. L-a depăşit pe coechipierul său, Webber, iar acesta a luat foc: "Vettel va fi protejat, ca şi pînă acum".

Formula 1 pare să-şi recapete farmecul. La Sepang a fost o adevărată nebunie. A început chiar din turul doi. Alonso l-a atacat pe Vettel, plecat din pole-position. Monopostul lui Ferrari s-a înfipt în cel al lui Red Bull, iar Alonso s-a ales cu aripa avariată. Nu s-a dus la boxe ca s-o schimbe şi a continuat, fiind nevoit să abandoneze imediat din cauza avariei produse. Pentru că a nesocotit ordinul echipei.

Primul răzvrătit? Nici vorbă! Scăpaţi de Alonso, Vettel şi Webber, cei doi piloţi Red Bull au rămas singuri să-şi împartă prada. Chiar dacă Vettel a plecat foarte bine, Webber a recuperat fantastic. După prima intrare la boxe, australianul era lider.

Vettel: "Mă încurcă Webber. Daţi-l la o parte!"
Turul 27. Prima scînteie. Vettel cere în cască echipei sale să-i transmită lui Webber să se dea din calea lui pentru că este mult mai rapid şi-l încurcă. Se pare că şefii lui Red Bull nu zic nimic mai departe. Mai mult decît atît, rememorau un episod de acum doi ani de la Istanbul, cînd ambele monoposturi ale echipei au sfîrşit rău din cauza aceleiaşi "prietenii" dintre Vettel şi Webber.

Aşa că au decis să păstreze actuala ordine, cu Webber pe primul loc. Asta a auzit şi australianul prin radio, asta a auzit şi actualul campion mondial. Primul s-a conformat, cel de-al doilea a atacat! Era turul 40!

S-au bătut pînă la final, iar cîştig de cauză a avut actualul campion mondial. "Gest prostesc", s-a auzit dinspre pupitrul de comandă al echipei austriece. Webber a fost şi mai negru. L-a ignorat pe Vettel la festivitatea de premiere, dar nu s-a abţinut, spunîndu-i lui Vettel că va trebui să dea explicaţii.

Un podium apăsat
A fost poate cel mai trist podium din istoria Formulei 1. Vettel a cîştigat, dar victoria este una amară. Nici nu se putea bucura în faţa unui Webber care tuna şi fulgera. Nici Adrian Newey, directorul tehnic al echipei, venit să ridice premiul pentru constructori, nu era deloc zîmbitor, deşi locurile 1 şi 2 erau ale echipei sale.

Rosberg, docil
Privind şi mai jos, către treapta a treia a podiumului, am găsit tot o mină plină de apăsări. Lewis Hamilton, după gafa de a merge la boxele lui McLaren în loc să oprească la cea a lui Mercedes, noua sa echipă, a fost ajutat de către echipă să rămînă pe locul trei. La fel în cazul lui Webber-Vettel, Rosberg, coechipierul lui Lewis, i-a cerut managerului Ross Brawn să treacă de britanic.

Chiar dacă Rosberg e numărul 1 la Mercedes, răspunsul a fost negativ. Brawn nu putea să-şi supere ultima achiziţie plătită cu bani grei. Aşa cum cred că se va întîmpla şi la Red Bull. Vettel va scăpa uşor. Cam greu de pedepsit un pilot care ţi-a cîştigat ultimele trei titluri mondiale!

"Le-am dat instrucţiuni să-şi păstreze poziţiile. Sebastian va trebui să dea explicaţii" (Christian Horner, şeful lui Red Bull)

"Cei din staff mi-au transmis să protejez motorul şi pneurile, pentru că oricum cursa s-a terminat. Dar, n-a fost aşa. Sebastian a făcut ce-a vrut" (Mark Webber)

"E adevărat. Mi s-a transmis să păstrez poziţia secundă. Dar am simţit că sînt mai rapid decît Webber. Îmi cer scuze faţă de Mark" (Sebastian Vettel)

564874-clasament-cursa.jpg

564875-clasamente.jpg

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (24)
bodopopa
bodopopa  •  26 Martie 2013, 11:49

Am gasit comparatia timpilor facuti de cei 2 piloti. Dupa primele 3 schimburi webber a fost mereu mai rapid, avand timpi medii pe tur mai buni.dupa al 4 schmb vettel a fost mai rapid.interesant este ca webber pe caucuiucuri dure era mai rapid decat vettel pe medium.e clar ca webber a ascultat si a lasat o mai moale si astfel vettel a putut trece. Repet vettel mai rapid decat webber de obicei, in Malaesia nu

bodopopa
bodopopa  •  26 Martie 2013, 09:05
Postat de bdgeorge pe 26 Martie 2013, 03:05

in capul tau sec a castigat cu o Honda!!!!! asta daca nu cumva Mercedes se chema la vremea aia Honda??? Honda desii sunt de ani buni in F1 nu-mi aduc aminte a fii castiagt un titlu mondial>>

@bdgeorge-Honda nu mai este in formula 1 din 2008.Si da a avut ceva succese printre care 6 titluri la constructori.Mclaren Honda iti spune ceva? Este echipa cu care Senna a castigat 3 titluri de campion. Se pare ca planuieste o revenire in 2015 chiar la Mclaren..

bodopopa
bodopopa  •  26 Martie 2013, 08:59

@bdgeorge- prietene, in orice cursa in care Webber se claseaza in fata unui rival a lui Vettel se cheama ca l-a ajutat. Daca webber nu castiga anu trecut la silverstone sau Montecarlo Alonso ar fi avut mai multe puncte la final de sezon. Si regulile de astazi in F1 nu mai permit sa se dea victoriile pe tava ca pe vremea Schumacher-Barrichello.Vettel este clar un pilot mai bun decat Webber prin rezultate, dar astazi formula 1 este mult mai echilibrata si in putinele cazuri in care webber e mai rapid decat Vettel, trebuie sa fie lupta cinstita.O fi el triplu campion dar ca si caracter nu este deloc departe de ingamfatul Schimacher, pe care oricum nu il va ajunge niciodata.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează