SPORTURI  »  AUTO  »  SPECIAL GSP

Românii au început să folosească bicicleta zi de zi » Rezistă de 193 de ani

Articol de , - Publicat joi, 28 octombrie 2010 00:00

Bicicleta nu mai este privită de români un mijloc de transport pentru săraci.

Istoria bicicletei. Se întîmpla prin 1817, un baron german, Karl Drais şi-a construit o maşinărie. Strămoşul bicicletei a plecat cu ea din Manheim, oraşul natal, şi s-a plimbat cu ea pînă în suburbia Rheinau. Au trecut 193 de ani. Principiul de funcţionare al unei biciclete a rămas aceleaşi. Tot două roţi aşezate una în spatele celeilalte, tot două pedale. Prin 1885 a apărut şi bicicleta cu lanţ.

Acum, bicicleta a devenit mult mai importantă!  Nu mai este folosită doar pentru agrement. Specialiştii afirmă că mersul cu bicicleta este de trei ori mai important din punct de vedere energetic decît mersul pe jos. Şi viteza este de trei-patru ori mai mare.

Amsterdam este metropola bicicletelor, iar despre Copenhaga se spune că trei sferturi dintre călătorii se fac doar cu acest mijloc de transport. Paris şi-a dezvoltat un sistem de  închiriere infailibil. Îţi faci un card, o iei dintr-un loc şi o laşi unde ai nevoie. Sigur, acolo vei găsi un loc amenajat pentru ele. Francezii spun că anual se fură sute de biciclete, dar afacerea rămîne profitabilă.

În România, bicicletele aveau o singură destinaţie pînă acum: doar pentru recreere. Ele au început însă să fie folosite zi de zi. Oamenii le preferă, indiferent de categorie şi nu fac asta pentru a epata. Pur şi simplu, au nevoie de ele! E adevărat, au dispărut şi mentalităţile. Nu mai eşti considerat sărac dacă foloseşti acest mijloc de locomoţie. Preţul minim al unei biciclete este 80 de euro. Mai nou, poate datorită intrării în Uniunea Europeană, au apărut culoarele speciale pentru ele, iar în Bucureşti există centre de închiriere. Nu se respectă întotdeauna culoarele unice, n-ai siguranţa că o vei mai găsi după ce-ţi pui sistemul antifurt, dar bicicleta rezistă şi adună din ce în ce mai mulţi clienţi. În România a devenit o afacere să vinzi biciclete. Nu era nici greu pentru că aici s-a pornit aproape de la zero!

120.000 de biciclete a vîndut un singur distribuitor din Deva în primele zece luni ale anului 2010

1 miliard de biciclete ar fi numărul actual al bicicletelor în lume. Populaţia actuală a globului este de 6,7 miliarde de oameni. Rezultă o bicicletă la 6 persoane

80 de euro este preţul minim pentru o bicicletă în România

Povestea lui "Nicolai"
Fostul mare arbitru internaţional Ion Crăciunescu (foto) a renunţat la a mai merge cu maşina prin Bucureşti. Acesta şi-a cumpărat două superbiciclete cu care se duce peste tot unde este chemat, chiar şi la emisiunile de televiziune. Una dintre ele, de 5.000 de euro, i-a fost furată, dar a găsit-o după o lună. "Am o bicicletă foarte tare, unicat în Bucureşti, pe care mi-au furat-o nişte draci de copii şi am recuperat-o după o lună de zile. Au vrut să o vîndă la un magazin de echipamente de schi, unde mă ştia proprietarul", a spus Crăciunescu. După incidentul respectiv, Crăciunescu a decis să-şi mai cumpere o bicicletă mult mai mare "să se chinuiască hoţii trei zile să mi-o fure!"


*citeşte aici regulamentul

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
johnmibb
johnmibb  •  29 Octombrie 2010, 00:42

Tu compari Japonia cu Romania? Nici macar americanii nu sunt de nasul japonezilor.

bulan007
bulan007  •  28 Octombrie 2010, 18:42

1817

florinlazarr
florinlazarr  •  28 Octombrie 2010, 17:39

gggggg

Vezi toate comentariile (3)
Comentează