SPORTURI  »  AUTO  »  MARELE PREMIU AL AUSTRIEI

Se apropie! » Nico Rosberg s-a impus în Austria și ține aproape de Lewis Hamilton în clasamentul piloților

Nico Rosberg împrăștie șampania gustoasă a victoriei // Foto: Guliver/GettyImages
Nico Rosberg împrăștie șampania gustoasă a victoriei // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 22 iunie 2015 00:00

Nico Rosberg a triumfat ieri pe circuitul de la Spielberg, ajungînd la numai 10 puncte în spatele coechipierului Lewis Hamilton în clasamentul general. Mercedes domină!

"Yeeaaa! Come on, guys!", se aude vocea lui Rosberg după finișul liniștit, cu un avans cît o pernă mare și moale. "Great job!", îi răspund oamenii din echipă și bucuria le vibrează în cele două cuvinte banale, rostite de atîtea ori, dar pe care nu te-ai sătura vreodată să le asculți.

Din microfonul lui Hamilton scapă un "not the result than I wanted", în timp ce o variantă motorizată de samba s-a declanșat în bolidul lui Massa. Acesta e podiumul Marelui Premiu al Austriei, disputat ieri, pe circuitul Red Bull de la Spielberg.

A fost o cursă antrenantă, dar nu pentru poziția de vîrf. Aceasta s-a negociat în primul viraj și decizia a rămas definitivă la capătul celor 71 de tururi de pistă. Hamilton era în pole position, însă coechipierul lui, Rosberg, a țîșnit mai hotărît la start, a izbutit să-i ia fața britanicului, apoi a stopat abil orice încercare a acestuia de a recupera primul loc.

Mai mult, după producerea ciocnirii între Raikkonen și Alonso, cursa a fost neutralizată, iar următoarele șase tururi motoarele au tors în urma safety car-ului. La reluare, Hamilton s-a angajat în lupta de urmărire a lui Rosberg, însă n-a avut nici o șansă.

Germanul a condus calm, decis și fără ezitare o cursă pe care a controlat-o cu sînge rece. Și să fi reușit ceva Lewis, tot rămînea al doilea, el primind o penalizare de 5 secunde pentru călcarea liniei la ieșirea de la boxe.

Fascinante au fost bătăliile mai mici, pentru celelalte locuri. Vettel a stat mult timp în poziție de podium, dar o încurcătură la pit stop l-a așezat în urma lui Massa. Oricît a apăsat pe pedale pentru a trece peste brazilian, s-a lovit de determinarea experimentatului pilot, care s-a ținut tare și a bifat prima sa clasare între primii trei din acest sezon.

La fel de pasionante au fost duelurile pentru celelalte poziții de puncte, Bottas impunîndu-se în fața lui Hulkenberg pentru locul 5, după ce s-au încolțit jumătate de cursă, Maldonado l-a ținut la distanță pe Verstappen pentru locul 7, iar Ricciardo a smuls, pînă la urmă, poziția a 10-a. Următorul Mare Premiu e cel al Marii Britanii, de la Silverstone, din 5 iulie.

Ciocnire dură, dar fără urmări

Primele faze ale cursei de ieri au fost marcate de un incident violent în care au fost implicați Kimi Raikkonen și Fernando Alonso. Mașinile lor s-au ciocnit după ce finlandezul a pierdut controlul în al doilea viraj, chiar în primul tur de circuit, iar spaniolul, care era în stînga sa, nu a putut evita coliziunea.

McLaren-ul lui Alonso a încălecat, practic, Ferrari-ul lui Raikkonen, dar amîndoi au părăsit bolizii fără probleme, apoi au fost declarați în regulă în urma unui control medical. "Eu ieșisem bine, dar Kimi patina, de la stînga la dreapta, de la dreapta la stînga pînă a luat-o brusc spre stînga și m-a lovit", a explicat ibericul.

Nordicul, care s-a salutat cu Alonso în plină conferință, a confirmat: "Am avut probleme cu roțile din spate, patinau rău și mi-a fugit mașina". Automobilele au fost scoase de pe pistă cu ajutorul macaralelor.

"E o senzație grozavă să cîștig din nou aici. Am început bine și am fost capabil să-mi apăr poziția"
Nico Rosberg

"Nico a făcut o treabă excelentă. Eu am avut un start rău, dar după aceea am forțat cît am putut"
Lewis Hamilton

3 victoriiare Rosberg în acest sezon, în Spania, Monaco și Austria, iar Hamilton 4, în Australia, China, Bahrain și Canada. Vettel a cîștigat în Malaezia

Clasament cursă

1. N. Rosberg Mercedes 1h30:16,930 25p
2. L. Hamilton Mercedes +8,800 18
3. F. Massa Williams +17,573 15
4. S. Vettel Ferrari +18,181 12
5. V. Bottas Williams +53,604 10
6. N. Hulkenberg Force India +8:04,075 8
7. P. Maldonado Lotus +1 tur 6
8. M. Verstappen Toro Rosso +1 tur 4
9. S. Pérez Force India +1 tur 2
10. D. Ricciardo Red Bul +1 tur 1

Clasați: F. Nasr (Sauber), D. Kvyat (Red Bull), M. Ericsson (Sauber), R. Merhi (Marussia)
Abandonuri: R. Grosjean (Lotus), C. Sainz (Toro Rosso), J. Button (McLaren), W. Stevens (Marussia), K. Raikkonen (Ferrari), F. Alonso (McLaren)

Clasament general constructori

1. Mercedes 328p
2. Ferrari 192
3. Williams 129
4. Red Bull 55
5. Force India 31
6. Lotus 29

Clasament general piloți

1. L. Hamilton 169p
2. N. Rosberg 159
3. S. Vettel 120
4. K. Raikkonen  72
5. V. Bottas  67
6. F. Massa 62
7. D. Ricciardo 36
8. D. Kvyat 19
9. N. Hulkenberg 18
10. R. Grosjean 17

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează