SPORTURI  »  BASCHET  »  „AIR MAJESTY. MICHAEL JORDAN”

„Air Majesty. Michael Jordan” » Carte-eveniment a jurnalistului Emil Hossu-Longin: „E ca o lucrare de doctorat”

Articol de - Publicat joi, 08 iulie 2021 01:41 / Actualizat joi, 08 iulie 2021 18:42

Michael Jordan, cel mai mare baschetbalist al tuturor timpurilor și omul care a marcat trecerea spre o nouă eră a sportului, poate fi descoperit în cartea „Air Majesty. Michael Jordan”, scrisă de jurnalistul Emil Hossu-Longin. 

Dacă supremația în fotbal e aprig dezbătută, cu cel puțin 4 curente, Pele, Maradona, Messi și Cristiano Ronaldo, în baschet lucrurile sunt mult mai simple. Michael Jordan este unanim acceptat drept cel mai mare din toate timpurile.

„Air Majesty. Michael Jordan”, povestea celui mai mare baschetbalist din istorie

Povestea vieții lui Mike, așa cum veți descoperi că i se spunea în copilărie, este spusă în cartea lansată anul acesta de Emil Hossu-Longin. Cele peste 750 de pagini transcend dincolo de tiparul unei opere cu caracter sportiv, deși acuratețea informațiilor este de netăgăduit. 

Air Majesty. Michael Jordan” poate fi privită și ca un roman psihologic. Puștiul ambițios care se lua la trântă cu fratele mai mare, doar din frustrarea eșecului la meciurile din spatele casei, s-a transformat în adolsecentul sârguincios și conștient de sacrificiile pe care trebuie să le facă. Tânărul care a lucrat pe 119,70 dolari, ca îngrjitor la un hotel, a devenit miliardar în dolari și a schimbat pentru totdeauna viziunea asupra sportului.

Fiecare pas din viața și cariera lui Michael Jordan este minuțios prezentat în „Air Majesty. Michael Jordan”. Cartea lui Emil Hossu-Longin te ține în priză cu o mulțime de pasaje interactive. Prin intermediul codurilor QR pot fi revăzute faze memorabile, începând cu prima aruncare câștigătoare, din finala NCAA 1982, și continuând cu acțiunile care au devenit istorie în NBA. „Air Majesty. Michael Jordan” are și o secțiune cu imagini antologice, 23 la număr. Despre munca titanică din spatele creației ne-a vorbit chiar Emil Hossu Longin.

Emil Hossu Longin: „Documentarea a durat 15 ani. Este ca o lucrare de doctorat”

- În primul rând, sunt curios, de unde pasiunea dumnevoastră pentru baschet? 
- Eu am fost un pasionat al baschetului de mic, am făcut o școală la care aveam un program de baschet și am rămas foarte apropiat de femomen. Încă din liceu am fost cu ochii pe generațiile de aur ale Stelei și ale lui Dinamo, la meciurile din Floreasca, în care se juca la un nivel de top, cu jucători precum Cernat, Brănișteanu sau Dan Niculescu. 

Și am descoperit baschetul american în anul 1988, primind de la un coleg de facultate o casetă VHS pe care erau două meciuri: Chicago - Atlanta și Portland - LA Lakers. De acolo a fost simplu. L-am găsit pe Jordan, i-am găsit pe Magic, pe Dominique Wilkins. Pasiunea era declanșată.

„Air Majesty. Michael Jordan” » Carte-eveniment a jurnalistului Emil Hossu-Longin: „E ca o lucrare de doctorat”
Petre Brănișteanu pe vremea când evolua în tricoul Stelei

- Care a fost momentul în care v-ati spus: „Da, merită să scriu 700 de pagini despre omul ăsta”?
- A fost începutul anilor '90, perioadă în care am început și noi să avem acces la NBA, grație TVR, Canal 31 și Pro TV. Am prins, la 25-26 de ani, perioada de aur a lui Jordan și a NBA. În momentul în care s-a retras, în 2003, am zis că ar merita să fac acest efort și să îi dedic o carte, într-o țară în care nu s-a scris nimic despre un sportiv străin de talie mondială. 

- Cât timp a durat documentarea și scrierea propriu-zisă a cărții?
- Documentarea și schițarea scheletului cărții au durat 15 ani. În al 16-lea an, la scris intensiv, a apărut cartea. Evident, după ce a apărut acest serial de pe Netflix, „The Last Dance”. El este gata de prin 2007-2008, dar Jordan abia în 2016 și-a dat acordul să fie difuzat. Odată cu ieșirea acestui serial a fost declanșată o întreagă nebunie, cu multe aminiti despre el, ale colegilor, ale adversarilor. 

A fost un tsunami de informații. A adăugat chestii foarte importante la documentarea mea care însemna câteva zeci de cărți, câteva bibliografii, articole din cotidianele imporatnte ale vremii, Chicago Tribune, Washington Post, plus o mulțime de alte surse. Toată bibliografia este menționată în carte.

- Care ar fi pasajul favorit sau cel mai surprinzător lucru pe care l-ați descoperit în timpul documentării?
- Sunt foarte multe elemente puțin cunoscute pe care le-am găsit pe parcursul acestei documentări. În primul rând, momentul în care a apărut perechea de ghete dedicate lui. Până acum, în folclorul urban exista un pasaj foarte important, pe care se făcuse multă vâlvă, cum că la momentul 1984 ele încălcau codul de culoare al NBA. Aveai voie doar cu ghete albe sau să aibă 50% alb. El a apărut cu ghete negru-roșu-alb. 

Folclorul spunea că Nike a plătit pentru fiecare meci o amendă către NBA, chestie care nu este adevărată. Nike a fost foarte grijulie. Ghetele pe care le-a purtat pe parcursul acelui sezon erau conforme cu regula, respectau această proporție. A purtat ghetele neconforme în pregătire și în All-Star Game, acolo unde legea din NBA nu pătrundea. Chestia asta am descoperit-o și e foarte importantă. Arată câtă inteligență și câtă strategie a fost în jurul acestui fenomen. 

„Air Majesty. Michael Jordan” » Carte-eveniment a jurnalistului Emil Hossu-Longin: „E ca o lucrare de doctorat”
Așa arăta primul model de Air Jordan

A doua chestie care m-a frapat este capacitatea lui fabuloasă de a se antrena, modul în care el percepea pregătirea pentru meciuri. El spunea „să te antrenezi ca și cum n-ai fi câștigat vreodată și să joci ca și cum n-ai fi pierdut vreodată”. Această manieră de a cere foarte mult de la coechipieri, dând exemplul personal, pe mine m-a frapat. Nu am mai găsit în baschetul mondial, în sporturile de echipă, ceva asemănător. A fost omul care a respectat atât de tare pregătirea încât a devenit un demon, dar în sensul bun. Se pregătea extraordinar și le cerea tuturor să se antreneze la acest nivel.

- Cum credeți ca s-ar descurca în baschetul actual, unul în care Curry sau Lillard ajung să arunce de la centrul terenului?
- Jordan a fost sigur fundașul care a revoluționat imaginea jocului de baschet. A fost primul MVP de pe poziția 2, shooting guard. Pe lângă faptul că a fost principalul marcator, a fost și cel mai bun apărător. Această calitate uriașă de a se apăra îl făcea în clipa de față poate mai mare decât a fost la momentul respectiv. 

Cred că își putea dezvolta foarte simplu această aptitutine ofensivă, care în clipa de față este atât de folosită. El avea toate celelalte tipuri de aruncări. Pe lângă astea, avea un sistem defensiv care îl făcea inexpugnabil. Dacă ar fi jucat acum, ar fi fost de departe cel mai bun marcator, cu o medie de 40 de puncte/meci. Și cu siguranță ar fi fost și campion!

- Scriați la un moment dat despre o predare simbolică a ștafetei, către LeBron James. Vedeți vreun star din noua generație care să continue supremația?
- Nu cred. Observ că baschetul actual nu mai are personalități marcante. Are jucători importanți, dar să fim sinceri. În anii '90, cu Giannis Antetokounmpo și Nikola Jokic nu te-ai fi calificat în play-off, iar ei ar fi fost niște regular players. Fundașii de acum sunt buni, foarte buni, speciali, dar nu au o defensivă în fața lor care să le taie un pic din realizări. 

Simplul fapt că nu mai există fundași MVP în ultimii ani arată că baschetul a revenit un pic la tipologia de dinaintea intrării lui Jordan, la jucătorii atletici, puternici, dar care încă nu sunt în stare să confirme la nivel de titlu. Poate Giannis va reușit anul acesta, ar fi o realizare extraordinară. În niciun caz nu văd un jucător capabil să domine Liga așa cum a făcut-o Jordan.

- Care este feedback-ul pentru carte până în acest moment? Plănuiți și o variantă internațională?
- În engleză există o variantă să o traduc, dar aș prefera să o traduc într-o limbă din țările vecine, în greacă, turcă, poate chiar croată. Pentru că a lansa o carte despre Jordan în America, indiferent cât de bine ar fi scrisă și câte informații ar aduce, ar fi foarte complicat. Pentru Europa de Est ar fi o idee foarte bună, având în vedere că este ca o lucrare de doctorat. 

Are toate informațiile importante, este structurată foarte bine, prezintă întreaga perioadă a baschetului american, sunt cele două decenii de impunere ale baschetului ca sport planetar. Am încercat să prezint și ansamblul Ligii, cu jucătorii importanți, cu generații, cu adversari. Cred că este un tablou foarte detaliat al acelor 20 de ani excepționali pentru baschet, perioada 1984-2004. Este o carte scrisă cu mare pasiune, în stil jurnalistic. 

Am încercat să nu cad în cealaltă extremă, am vrut să relatez și evenimentele pline de umbre și de minusuri. „Jordan Rules”, care a arătat cum trata coechipierii, relația lui cu Isiah Thomas, pasiunea pentru gambling, care i-a adus relații cu niște borfași, oameni cu care nu trebuia să intre în contact. Toate aceste elemente, care au fost subiecte de presă, au fost tratate. Tot ce este în carte este verificat 150%. 

Emil Hossu-Longin: „Vreau să pătrund dincolo de bula iubitorilor de baschet”

Inclusiv meciurile sunt verificate. Asta a fost una dintre cele mai grele sarcini. Am citit toată colecția Chicago Tribune. Sunt multe elemente care în realitate sunt un pic diferite. Pe vremea aia nu aveai Facebook, internet, Google. Impresia pe care ți-o lăsa o fază era puțin deformată. Le-am descoperit uitându-mă la meci fază cu fază, moment cu moment. 

Acolo a fost unul dintre segmentele care mi-au consumat mult timp, nopți întregi, uitându-mă la meciuri și alegând fază cu fază. În această parte am adus și o inovație, împreună cu editorul Hadrian Mateescu. El a venit cu această idee, de a oferi niște QR coduri care duc către faze. Cred că este prima carte din România care oferă asta. Este foarte apreciată această găselniță. 

Primul tiraj s-a dus, al doilea este și el aproape distribuit. Deja 5.000 de exemplare care sunt vândute. Eu încerc, fac tot posibilul, să depășesc bula suporterilor de baschet și să pătrund dincolo. Jordan este un exemplu strălucitor de om care a făcut ultraperformanță în multe domenii, în marketing, endorsement, omul care a transformat fenomenul NBA într-unul planetar, omul care a ridicat Nike, care și-a apus amprenta asupra tuturor lucrurilor conexe, salarii, drepturi TV. Mulți jucători contemporani recunosc că salariile din acest moment au la bază performanța reușită de Michael în anii respepectivi. Modul în care a transformat Liga le-a adus lor aceste sume de bani, unele care mi se par nebunești.
- Emil Hossu-Longin

- Dacă ar fi să scrieți un al doilea volum, ce sportiv ar fi protagonist?
- Dacă aș mai avea tăria, forța, nebunia să scriu l-aș alege pe Sidney Crosby. Mi se pare un tip asemănător în multe privințe. Este un hocheist cu care eu am crescut, l-am comentat la Jocurile Olimpice, sezoane bune din NHL. De la momentul intrării lui în Ligă l-am urmărit foarte aproape. Mi se pare un exemplu extraordinar. Ar putea să fie un subiect de carte.

„Air Majesty. Michael Jordan” » Carte-eveniment a jurnalistului Emil Hossu-Longin: „E ca o lucrare de doctorat”
Sidney Crosby, omul care a revoluționat hocheiul mondial

De unde poate fi cumpărată cartea „Air Majesty. Michael Jordan”

„Air Majesty. Michael Jordan” poate fi găsită în majoritatea librăriilor și pe cele mai multe portaluri specializate în vânzările online, precum Elefant.ro sau Emag. Cartea este disponibilă pe site-ul editurii Publisol, la prețul de 79,90 lei, dar și în libăriile tradiționale. 

Posibilitățile de livrare sunt și ele diverse. Cartea poate fi ridicată de la orice oficiu poștal din țară sau îți poate fi livrată la domiciliu, în 24 de ore de la plasarea comenzii.

„Air Majesty. Michael Jordan” » Carte-eveniment a jurnalistului Emil Hossu-Longin: „E ca o lucrare de doctorat”
„Air Majesty. Michael Jordan”, carte-eveniment despre cel mai mare baschetbalist din istorie

Emil Hossu-Longin a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București. Din primăvara anului 1990 este jurnalist al Televiziunii Române. A condus departamentul de sport al TVR, iar în prezent este comentator. 

Printre partidele memorabile se numără cele de la Europeanul de tineret din 2019, când „tricolorii” au atins faza semifinalelor. Vocea lui Emil Hossu-Longin va putea fi auzită și la ediția din acest an a Jocurilor Olimpice, în competițiile de baschet și fotbal.

VIDEO Emil Hossu-Longin și Marian Olaianos, în timpul meciului România - Croația, scor 4-1, de la Euro 2019

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close