SPORTURI  »  BASCHET  »  EUROBASKET 2017

Antrenorul naționalei masculine e optimist înainte de Eurobasket: "Presiunea e mare, dar putem face faţă" + Programul complet al Grupei C

Foto: Raed Krishan/Gazeta Sporturilor
Foto: Raed Krishan/Gazeta Sporturilor

Articol de - Publicat luni, 31 iulie 2017 17:21

Cu o lună înaintea începerii grupei de la Cluj, Marcel Ţenter, antrenorul principal al echipei masculine a României, vede părţile pozitive ale unei participări îndrăzneţe la o competiţie imensă.

FIBA Europe a încredinţat organizarea uneia dintre cele patru grupe preliminare ale Campionatelor Europene rezervate seniorilor oraşului Cluj, fin cunoscător de baschet.

Începând cu 31 august, oaspeţii vor purta nume importante în cartea sportului continental - Spania, Croaţia, Ungaria, Muntenegru şi Cehia, alături de gazdele din România, reunite în Grupa C. Meciurile celorlalte trei serii se vor disputa în Helsinki, Tel Aviv şi Istanbul.

Pregătire la greu

La sfârşitul săptămânii trecute, românii au disputat la Bucureşti două partide de verificare în compania Israelului, care îl are în componenţă pe Omri Casspi, jucător în NBA, la Golden State Warriors în prezent, dar activ în cel mai puternic campionat al lumii din 2009. "Tricolorii" au pierdut ambele meciuri, 83-73 şi 85-81, dar perioada de pregătire va continua intens.

"Pe 6 august vom pleca în Grecia, unde vom susţine un turneu alături de reprezentativele ţării gazdă, Ucrainei şi Marii Britanii, toate participante la EuroBasket, în diverse grupe. Pe 17 august, ne deplasăm în Letonia, unde vom disputa meciuri de verificare în compania letonilor şi a lituanienilor.

Iar pe 25 august, în sala Polivalentă de la Cluj, avem o altă partidă în care îi vom întâlni pe jucătorii dintr-o selecţionată secundară a României", a rememorat programul următoarei perioade Marcel Ţenter, antrenorul principal al "tricolorilor".

Mici probleme de efectiv

Pe lângă certitudini ca Vlad Moldoveanu sau Andrei Mandache, stafful tehnic are de răspuns câtorva necazuri de sănătate. "Kuti are o entorsă, iar Vîrnă o problemă medicală care s-ar putea termina cu o intervenţie chirurgicală", a spus Ţenter, fost campion al României cu "U" Cluj.

Tehnicianul a adăugat că are speranţe mari legate de naturalizarea celor trei americani propuşi să facă parte din echipa naţională a ţării noastre. "Actele pentru Watson, Cooper şi Wilbekin se află pe la diverse ministere şi suntem optimişti că lucrurile se vor rezolva până la definitivarea lotului în vederea Europenelor", a notat tehnicianul.

De altfel, Giordan Lee Watson a jucat cu Israelul, iar Ţenter şi-a exprimat direct aprecierea pentru seriozitatea americanului. "Watson de-abia aşteaptă să joace oficial pentru România. Este un baschetbalist de o calitate umană deosebită şi sper să ni se alăture din postura de cetăţean român", a spus antrenorul.

Baschetbaliştii îşi vor muta cartierul general la Cluj după data de 10 august, iar atmosfera pare una solară, în aşteptarea unei mari competiţii. "Cea mai mare dorinţă a noastră este să arătăm publicului că putem juca baschet.

Este o presiune enormă să ai în ţara ta o competiţie europeană de astfel de dimensiuni, iar aşteptările cu siguranţă vor fi dintre cele mai mari. Trebuie să ne bucurăm de fiecare meci pe care-l disputăm şi să învăţăm din aceste partide cu adversari puternici şi experimentaţi", a mai spus antrenorul principal al echipei naţionale.

Programul grupei C, de la Cluj

Vineri, 1 septembrie

  • ora 15:00 Ungaria-Croaţia
  • ora 17:45 Spania-Muntenegru
  • ora 20:30 România-Cehia

Sâmbătă, 2 septembrie

  • ora 15:00 Muntenegru-Ungaria
  • ora 17:45 Cehia-Spania
  • ora 20:30 Croaţia-România

Luni, 4 septembrie

  • ora 15:00 Ungaria-Cehia
  • ora 17:45 Muntenegru-Croaţia
  • ora 20:30 Spania-România

Marţi, 5 septembrie

  • ora 15:00 Cehia-Muntenegru
  • ora 17:45 Croaţia-Spania
  • ora 20:30 România-Ungaria

Joi, 7 septembrie

  • ora 15:00 Cehia-Croaţia
  • ora 17:45 Ungaria-Spania
  • ora 20:30 Muntenegru-România

*Toate meciurile grupei vor fi transmise în direct de TVR şi TVR HD, cu studiouri şi reacţii

"Este foarte uşor să faci progrese în orice disciplină dacă-ţi dai interesul. Numai cu seriozitate poţi evolua şi acesta este scopul nostru principal la acest turneu" Marcel Ţenter, antrenor principal România

30 de ani se împlinesc anul acesta de la ultima participare a echipei naţionale de baschet a României la o ediţie a Campionatelor Europene. Se întâmpla în 1987, în Grecia, iar România a terminat pe locul 12

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
tinn
tinn  •  31 Iulie 2017, 23:38

Tenter a fost campion cu CSU Sibiu, mai ziarist.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează