SPORTURI  »  BASCHET  »  NBA

Baschet cu suzetă » Nikola Jokic s-a inspirat de la frații lui + când a întâlnit pentru prima dată pe cineva din NBA

Nikola Jokic într-un meci de la CM U19 din 2013 Foto Imago
Nikola Jokic într-un meci de la CM U19 din 2013 Foto Imago

Articol de - Publicat miercuri, 14 iunie 2023 17:23 / Actualizat miercuri, 14 iunie 2023 21:34

Nikola Jokic (28 de ani), vedeta noii campioane NBA Denver Nuggets, are amintiri despre baschet de când era doar un pici: îi urmărea jucând pe frații săi mai mari, rămași peste timp modele și reper

Toată lumea vorbește zilele acestea despre Nikola Jokic, sârbul în vârstă de 28 de ani care a dus-o pe Denver Nuggets spre primul său titlu NBA. A fost MVP-ul finalei, a înscris 28 de puncte în ultimul meci cu Miami Heat, cel de luni, dar profilul lui este mult mai vast decât atât. 

Nu a jucat în cariera sa din NBA decât la echipa din statul Colorado, acolo unde a fost draftat când abia avea 20 de ani. Începuturile lui în baschet coboară însă și mai mult în timp.

Nikola Jokic: „Mă luau cu ei peste tot"

„De la frații mei am prins pasiunea. Mama îmi povestea că eram mic, încă foloseam suzetă, și mă uitam la ei cum jucau, deși erau doar copii și ei. Stăteam cu orele și îi priveam. Pe la 6 ani am jucat prima dată împreună, sunt amintirile mele cele mai dragi", povestea cel poreclit Joker într-un interviu pentru Denver Stiffs. Strahinja și Nemanja sunt mai mari cu 11, respectiv 13 ani decât Nikola, dar frații au fost întotdeauna foarte apropiați.

„Așa a fost mereu. Aveam 5 sau 6 ani și mă luau cu ei peste tot. Când jucau baschet, când ieșeau în oraș, oriunde. Această apropiere a început cu mult timp în urmă și cred că se datorează părinților, dragostei lor pentru noi, pentru familie. Toți avem grijă unii de alții, suntem mereu în legătură", povestea Jokic.

Apoi lucrurile au început să intre într-un ritm vizibil accelerat pentru MVP-ul de azi. „Prima dată am jucat baschet în mod organizat, într-o echipă, când aveam 14 sau 15 ani, dar încă nu era ceva serios. Mai degrabă în ritmul de trei antrenamente pe săptămână. Lucrurile profesioniste, zi de zi, au apărut peste alți doi ani. Când aveam 17 ani am jucat jumătate de sezon, apoi am mers la Mega", își amintea sârbul.

Progresul a fost rapid, neobosit. „Un drum nebunesc. Am semnat cu Mega Basket la 17 ani, am avut un an foarte bun în campionatul de juniori, am fost MVP. Apoi am mers la Nike Hoops Summit, a fost pentru prima dată când am întâlnit pe cineva din NBA sau din staff-ul NBA. M-am întors în Serbia și am fost desemnat MVP-ul Ligii Adriatice în sezonul următor, iar peste un am am venit la Denver", așa își rezumă Jokic traseul carierei.

Îmi place Denverul pentru că îmi amintește un pic de orașul meu natal, iubesc natura, munții, copacii, râurile
 - Nikola Jokic

Nikola Jokic: "Îmi iubesc orașul"

La începuturi, când a trebuit să plece de acasă, din orășelul Sombor, nu i-a fost chiar ușor, era doar un adolescent. „În primul an am mers într-un oraș din apropiere, așa că ai mei au rămas acasă", spunea el pentru aceeași sursă. „A fost întâia dată când am fost cu adevărat singur, la 17 ani. 

Baschet cu suzetă » Nikola Jokic s-a inspirat de la frații lui + când a întâlnit pentru prima dată pe cineva din NBA
Nikola Jokic și frații săi într-o imagine din 2021

Din fericire, m-a adaptat repede fiindcă am avut colegi buni de echipă, de cameră. Apoi, la Belgrad, fratele meu s-a mutat cu mine, asta m-a ajutat mult. O dată sau de două ori pe lună veneau și ceilalți din familie, nu eram complet singur, mă obișnuiam însă cu altfel de viață", adăuga el.

Când sunt în Serbia, tot ce vreau este să merg acasă, îmi iubesc orașul. După ce îmi voi încheia cariera, vreau să mă întorc și să trăiesc acolo. Toată lumea la care țin este acolo. Nu îmi plac în mod deosebit orașele mari, le prefer pe cele mici, în care fac o plimbare și întâlnesc numai cunoscuți", puncta Jokic, o decizie care a rămas neclintită peste ani. 

Aveam probabil 14 ani, apăruse YouTube-ul și am început să urmăresc videouri cu diverși jucători, nu meciuri întregi. Mai mult Michael Jordan și Kobe Bryant 
- Nikola Jokic

2 desemnărica MVP al sezonului în NBA are Nikola Jokic, în 2021 și 2022

Prietenii din mulțime

Baschet cu suzetă » Nikola Jokic s-a inspirat de la frații lui + când a întâlnit pentru prima dată pe cineva din NBA
Nikola Jokic în finala olimpică de la Rio 2016 cu SUA Foto Guliver/GettyImages

În 2016, când au revenit în țară cu argintul olimpic de la Rio de Janeiro, baschetbaliștii au fost întâmpinați cu o ceremonie-surpriză, ceva ce se vede des în fosta Iugoslavie după un mare triumf sportiv. „A fost ceva foarte emoționant pentru mine, nu știam că vor face așa ceva. Întâi la Belgrad, și nu doar pentru noi, ci și pentru echipa de polo, de volei, cea feminină de baschet, toată delegația. 

Apoi acasă, la Sombor, a fost o festivitate doar pentru mine, ceva copleșitor. Mi s-a părut că văd în mulțime mii de figuri familiare. În Sombor nu erau fanii mei, erau oamenii mei. Am jucat baschet cu ei, ne-am distrat, am petrecut timp împreună, cu bune și rele. Sunt prietenii mei", a conchis Jokic. 

Citește și: 

Starul NBA Nikola Jokic a scos telefonul să verifice mesajul de la Djokovic: „Chiar, ia să văd dacă m-a felicitat. Oh, rahat! Îl sting”
SERBIA
Starul NBA Nikola Jokic a scos telefonul să verifice mesajul de la Djokovic: „Chiar, ia să văd dacă m-a felicitat. Oh, rahat! Îl sting”
MVP-ul finalei din NBA nu crede că va participa la parada de după câștigarea trofeului: „Trebuie să ajung acasă să-mi văd caii”
NBA
MVP-ul finalei din NBA nu crede că va participa la parada de după câștigarea trofeului: „Trebuie să ajung acasă să-mi văd caii”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează