BASCHET  ·  NBA

Cine e „Jorge Mendes” din NBA » Cum a trecut de la bișnița cu tricouri direct din portbagajul mașinii la a face 950 de milioane de euro din contracte ca impresar!

Rich Paul (cel mai scund), alături de o parte din jucătorii impresariați de el // Foto via usatoday.com
Rich Paul (cel mai scund), alături de o parte din jucătorii impresariați de el // Foto via usatoday.com

Articol de - Publicat luni, 07 decembrie 2020 19:01 / Actualizat luni, 07 decembrie 2020 19:31

Rich Paul, 38 de ani, e cel mai în vogă impresar din NBA, fiind caracterizat de mulți jurnaliști sportivi drept versiunea lui Jorge Mendes din lumea baschetului.

Americanul din Cleveland îi reprezintă, printre alții, pe LeBron James și Anthony Davis, doi dintre cei mai bine cotați jucători de baschet din NBA. Cum a ajuns, însă, Rich Paul să facă sute de milioane de euro ca agent de sportivi deși și-a început cariera ca vânzător ambulant de tricouri?

Rich Paul: de la vânzarea de lapte la bișnița cu tricouri

Paul a fost crescut de tatăl său într-un mic apartament din zona East Cleveland, un cartier marcat de violență și droguri pe străzi. Ca să își ajute tată, el a început să lucreze încă de când era adolescent ca distribuitor de lapte și pâine în fiecare dimineață.

Imediat după ce a absolvit liceul s-a confruntat, însă, cu o mare lovitură: tatăl său a murit de cancer, iar el a fost nevoit să își câștige singur existența. A trecut de la comerțul cu lapte și pâine la cel cu tricouri și echipamente sportive. Mergea în Atlanta de unde cumpăra tricouri cu 130 de dolari de la producător și apoi se plimba cu mașina prin alte mari orașe unde le vindea direct din portbagajul mașinii la preț dublu.

La una dintre aceste opriri viața lui s-a schimbat radical și totul datorită unui tricou. „Dacă nu l-aș fi purtat în acea zi, nu aș mai fi azi ceea ce sunt”, a spus el recent.

Tricoul care i-a adus un prieten pe viață: LeBron James

Un adolescent s-a apropiat de el și a observat că purta un tricou autentic cu Warren Moon, primul quarterback de culoare din istoria NFL, un jucător cu 23 de sezoane la activ. Era un tricou foarte rar care i-a atras atenția adolescentului și care era interesat să știe de unde ar putea obține și el unul. Paul i-a spus că e al lui tricoul și i l-a vândut. Acel adolescent era chiar LeBron James, viitorul star al NBA.

*LeBron James și Rich Paul // Foto: Getty Images

LeBron i-a lăsat numărul său pentru a încerca să mai obțină astfel de tricouri de colecție, iar între ei s-a legat o prietenie. Cu timpul, Paul s-a apropiat de baschetbalist și a început să lucreze pentru el. Mai întâi ca șef de marketing, planificând evenimentele atacantului și gestionându-i contactele, apoi fiindu-i consilier.

Pasul spre cariera de agent de jucători

Ulterior a evoluat spre responsabilități de agent sportiv și a lucrat o perioadă în compania lui Leon Rose, un alt impresar cunoscut. Pe urmă și-a fondat propria firmă de impresariat unde, pe lângă LeBron James, mai are sub contract încă alți 28 de jucători din NBA.

Datorită negocierilor și tranzacțiilor în care a fost implicat el a reușit să câștige 950 de milioane de dolari din contracte, devenind cel mai puternic agent de jucători de baschet din campionatul american.

Interviu senzațional cu Sabrina Ionescu, prima baschetbalistă româncă din WNBA!

Citește și alte știri despre baschet:Lovitură dură pentru Florentin Pandele! A pierdut definitiv procesul
Libertatea
Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
10:00 Tenis, WTA
Turneul din Dubai
Digi 2
15:30 Fotbal, Liga 2
Comuna Recea - U Cluj
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
17:30 Fotbal, Liga 1
FC Argeș - Poli Iași
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:00 Fotbal, Premier League
Chelsea - Everton
Eurosport
20:30 Fotbal, Liga 1
Voluntari - Dinamo
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
21:45 Fotbal, Serie A
Inter - Atalanta
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
22:00 Fotbal, La Liga
Betis - Alaves
Digi 4, Telekom 4, Look Sport 3
Program TV complet
Liga 1