SPORTURI  »  BASCHET  »  BASCHET

Dragan Petricevici revine în orașul în care și-a lansat cariera: “Începuturile nu se uită”

Dragan Petricevici a antrenat ultima dată la Timiăoara, dar a plecat după ce echipa a rămas fără sprijin financiar
Dragan Petricevici a antrenat ultima dată la Timiăoara, dar a plecat după ce echipa a rămas fără sprijin financiar

Articol de - Publicat miercuri, 21 octombrie 2015 00:00

Dragan Petricevici revine la Cluj, orașul în care și-a lansat cariera în România. Și nu doar cariera, ci și viața.

Trecerea lui Petricevici de la echipa masculină BC Timișoara, cîștigătoare a Cupei României, la echipa de fete a Clujului a luat prin surprindere lumea baschetului, la începutul acestei săptămîni.

Pentru antrenorul sîrb-bosniac în vîrstă de 46 de ani, nici una, nici cealaltă nu reprezintă o noutate absolută. De fapt, acum două decenii, viața lui Dragan se schimba total, o dată cu venirea în România, la echipa masculină a Clujului, cu care ieșea campion național, pentru prima oară în carieră.

- Dragan, care e prima ta amintire de la Cluj?
- Era 4 ianuarie 1996, ceea ce înseamnă că în curînd se fac 20 de ani. Țin minte că era multă zăpadă. Ninsese și era foarte frumos. Clujul e frumos și cînd e verde, dar cînd e alb e sublim! L-am rugat pe șofer să-mi facă vreo trei tururi complete de oraș, pentru că voiam să-l țin minte așa cum era. Era un vis.

- Care sînt diferențele  - Clujul în 1996, Clujul acum?
- Atunci simțeam în jurul meu că oamenii care trăiau în România erau entuziaști. Nu neapărat la Cluj. Impresia mea este că pe vremea aceea oamenii adormeau și se trezeau mai fericiți. Se deschideau posibilități, trecuseră de-abia 6 ani de la Revoluție. Toți se bucurau de libertate.

"Energia e încă prezentă în sport"

- Aveai 27 de ani.
- Da, și asta conta mult. Clujul, ca oraș universitar, trăia. Se simțea viața din el. Erau 24 de ore într-o zi și mie mi se păreau puține.

- Mai fuseseși în România?
- Mai fusesem, cînd antrenam la Vrsec. Dar de atunci n-am amintiri frumoase, că m-au făcut șmenarii la schimbul valutar (Rîde).

- Te întorci la Cluj cu inima deschisă?
- Da, pentru că a rămas aceeași energie în privința sportului local. La fete echipa renaște și mi se pare un proiect bun, la care pot ajuta mult. Era o echipă în derivă totală, iar directorul executiv Liviu Alexa vrea neapărat s-o pună pe picioare. Eu le-am mai antrenat un sezon pe fetele de la Tîrgoviște, deci nu va fi ceva nou.

"Vreau performanță"

- Te-ai despărțit de Timișoara. Cum a fost ruptura?
- Finanțarea către BC Timișoara a fost sistată. Clubul există și-n continuare, este înscris în FIBA EuroCup, dar obiectivele s-au schimbat mult. După două luni de neplată, cei mai valoroși jucători au plecat, era și normal. Mai rămăseseră șase baschetbaliști, cinci români și unul din Bahamas, tînăr de tot. În 72 de ore, am reușit să fac rost de încă 5 jucători. Dar eu îmi doresc să fac performanță și nu vreau să fiu asociat cu lipsa ei. Din păcate, în acest moment, la Timișoara nu se poate realiza acest lucru. Mă doare sufletul, Timișoara e casa mea și așa va rămîne mereu.

- La Cluj ce obiective ai?
- La Cluj vrem întîi să reconstruim echipa. De-abia de la anul vom putea vorbi despre obiective mai clare. Acum sezonul e început, dar potențialul de progres este imens.

- Care sînt diferențele dintre fete și băieți, din punctul de vedere al antrenorului?
- Baschetul feminin e mai puțin rapid și mai puțin atletic decît cel masculin. Dar fetele se consumă mai mult nervos și sînt mai sensibile. Tot ele sînt cele care muncesc mai mult și sînt mai responsabile. Au și curaj mult. Acum culeg informații de la colegii din sportul feminin despre mentalul sportivelor, pentru că vreau să ajung la noile eleve cu temele bine făcute.  Deocamdată îmi strîng lucrurile și viața pe care o am la Timișoara.  Vineri cred voi fi deja înapoi la Cluj.

3 anieste perioada pe care a semnat Dragan Petricevici cu echipa Universitatea Cluj-Napoca

11 echipeare campionatul feminin de baschet. După trei etape disputate, Clujul este pe locul 8

1996este anul venirii în România a lui Petricevici. Atunci U Cluj a cîștigat campionatul

5 titlurinaționale a cucerit Petricevici cu diverse echipe din România. În plus, a mai luat trei Cupe ale României. În 2011, a cucerit campionatul Tunisiei, Cupa Tunisiei și Cupa Campionilor Africii cu Sahel

Dragan Petricevici

Născut pe 31 ianuarie 1969, la Sarajevo

A antrenat pe:

1996-1997 Universitatea Cluj
1997-1999 Poli Iași
1999-2002 West Petrom Arad
2002-2003 CSM Tîrgoviște
2003-2004 CSU Asesoft Ploiești
2004-2005 Farul Constanța
2005-2010 BC Timișoara
2010-2011 Sahel (Tunisia)
2011-2012 CSU Sibiu
2012-2015 BC Timișoara
2015-             ”U” Cluj-Napoca (feminin)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează