SPORTURI  »  BASCHET  »  CAMPIONAT EUROPEAN

După 30 de ani » Echipa masculină a României nu a mai luat parte la un European din 1987

Articol de - Publicat luni, 14 decembrie 2015 00:00

EuroBasket 2017 va avea drept gazde patru orașe din patru țări diferite. Printre ele, în premieră, orașul românesc Cluj-Napoca

FIBA Europe a motivat acordarea organizării Campionatului European masculin de peste doi ani către patru țări de pe continent cu succesul avut de sistemul introdus începînd de anul acesta. Astfel, Cluj-Napoca, Tel Aviv, Helsinki și Istanbul, care va găzdui și fazele superioare ale competiției, sînt cele patru alese pentru cea mai importantă competiție continentală a anului 2017, fiecare dintre ele urmînd să primească o grupă de cîte 6 echipe naționale. Perioada desfășurării competiției este 31 august -17 septembrie 2017. Fiecare oraș pune la bătaie cîte o sală de sport, în afară de Istanbul, care va pune două – una pentru faza grupelor și una în plus pentru faza finală.

Ca țară organizatoare, România este calificată din oficiu la această competiție, la care nu a mai luat parte din 1987, cînd CE s-a desfășurat în Grecia. Atunci, jucătorii tricolori s-au clasat pe locul 12, adică ultimul. Acum însă, la Europene participă 24 de echipe, iar Clujul va primi alte cinci naționale, în afară de cea a României. Țara noastră nu a organizat niciodată Europenele masculine de baschet, dar în 2015 a fost gazdă, cu două orașe, Arad și Timișoara, a Europenelor dedicate senioarelor. Cealaltă țară gazdă a fost Ungaria.

Tragerea la sorți, după calificări

Componența turneelor de calificare la EuroBasket 2017 se va trage la sorți în ianuarie 2016 și se vor juca în vara și toamna anului care urmează. De-abia după terminarea acestora se va face și tragerea la sorți pentru grupele turneului final al competiției.

La Munchen, România a avut o puternică galerie care a susținut candidatura Clujului – Gheorghe Mureșan, fost jucător în NBA, Carmen Tocală, secretar de stat și fostă jucătoare de baschet, Emil Boc, primarul orașului Cluj, Mircea Cristescu, fost jucător de echipă națională, Victor Ponta, fostul premier al României.

Sălile unde se va juca EuroBasket 2017

Cluj-Napoca Sala Polivalentă 7.400 de locuri (capacitate mărită la 10.000 cu tribune mobile)
Tel Aviv Menora Mivtachim Arena 11.700 locuri
Helsinki Hartwall Arena 14.000 locuri
Istanbul Abdi İpekçi Arena 12.300 locuri
Istanbul Sinan Erdem Dome 16.000 de locuri

2015este primul an în care CE de baschet nu au mai fost organizate de un singur stat de pe continent, ci au fost "împărțite" între mai multe țări, pentru diversitate și interes lărgit

5este cel mai bun loc ocupat în istorie de echipa națională masculină de baschet la CE – în Finlanda, 1967

3 titluricontinentale are Spania, campioana europeană en titre

"Mi-am dorit foarte mult să joc și eu la o ediție a Campionatelor Europene, dar nu am ajuns să joc. Am primit de la baschet totul, acum e rîndul meu să ofer ceva baschetului. Mă bucur că am avut ocazia de a-mi susține țara și orașul la un asemenea eveniment"
Gheorghe Mureșan

"E un semn că Europa ne respectă"

Președintele FRB, Horia Păun, prezent și el la ceremonia de la Munchen, crede că onoarea de a organiza EuroBasket 2017 merge în dublu sens

- Ce înseamnă organizarea unei grupe a CE 2017?
- Baschetul e un sport extrem de iubit în România. Pe lîngă calificarea din oficiu a naționalei masculine, înseamnă aducerea celui mai important eveniment continental pe teritoriul României. Este și o premieră, pentru că țara noastră nu a găzduit niciodată Campionatele Europene, în nici una din erele sale baschetbalistice.

- Înseamnă că oamenii de la FIBA Europe au apreciat cum au fost organizate grupele de la Europenele feminine, în vara acestui an.
- Este o onoare pentru noi că ne recunosc munca și eforturile. Uitați, Polonia, țară cu activitate crescută în baschet, a pierdut, deși avea ofertă foarte bună! Din dosarul nostru, comisia care a decis orașele organizatoare a apreciat sala de la Cluj, pentru că e de ultimă generație, hotelul și faptul că, în acest oraș, baschetul a fost mereu important pentru public.

- L-ați avut în delegația de susținere pe Ghiță Mureșan.
- Da, care a avut un discurs foarte haios și scos direct din inimă. A vorbit exact ca un fiu al orașului ce e și a spus că a ajuns omul de astăzi datorită baschetului. Ne-am bucurat cu toții pentru acest triumf. Cîștigul cel mai mare va fi al publicului, care sigur va avea parte la Cluj de cel puțin o mare putere a baschetului european – Spania, Franța, Rusia, Lituania, Italia.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close