SPORTURI  »  BASCHET  »  EUROBASKET 2017

EuroBasket 2017. Cine vede competiţia de acasă » Mai mulţi jucători de primă mână din Europa vor rata Europenele de baschet din România

Foto: Guliver/Getty Images
Foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat sambata, 26 august 2017 09:00

Mai mulţi jucători de primă mână din Europa vor rata Europenele de baschet, cei mai mulţi din cauza accidentărilor.

Unul dintre aceştia este gigantul grec Giannis Antetokounmpo, care a anuţat că va rata competiţia, din cauza unei accidentări la genunchi. "M-am forţat să mă antrenez şi voința mi-a afectat raţiunea. Am încercat să mă mint că nu simt durerea, dar a fost în zadar. E o mare dezamăgire că nu pot participa la EuroBasket", a spus baschetbalistul elen, component al echipei Milwaukee Bucks. De altfel, federaţia din Grecia consideră că vinovată de starea de sănătate a lui Antetokounmpo este chiar conducerea clubului din NBA, care nu a gestionat corect accidentarea jucătorului de 2,11 metri înălţime.

Vindea ochelari pe stradă

Giannis este fiul unor imigranţi nigerieni, născut la Atena în 1994. El şi fraţii săi nu au primit automat cetăţenie elenă, astfel că Antetokounmpo şi-a petrecut primii 18 ani din viaţă fără acte de identitate. Înainte de a se apuca de baschet, în 2007, Giannis îşi ajuta părinţii vânzând pe stradă ochelari de soare şi ceasuri.

Din echipa Spaniei, care va evolua în Grupa C, la Cluj-Napoca, alături de România, Cehia, Muntenegru, Cehia şi Croaţia, va lipsi Sergio Llull. Acesta şi-a rupt ligamentele genunchiului drept într-un mec amical pe care spaniolii l-au susţinut împotriva Belgiei. Când a citit lotul Spaniei pentru EuroBasket, jucătorul lui Real Madrid a glumit: "Văd că aţi uitat de mine. Ce, în cârje credeţi că nu pot juca?" Llull are în palmares trei titluri de campion continental, cucerite în 2009, 2011 şi 2015.

Motive din cele mai colorate

Mulţi jucători din NBA, peste 25, au decis, din diverse motive, să nu vină la selecţionatele lor naţionale. Printre aceştia, sârbul Milos Teodosici, de la LA Clippers, care a luat decizia de a nu participa la Europene, rămânând alături de clubul nord-american.

Tot în privinţa Grupei C, de la Cluj, Cehia are şi ea absenţii ei importanţi. Printre aceştia, Jan Vesely, de la Fenerbahce, care şi-a explicat retragerea spunând că a avut un sezon competiţional epuizant alături de clubul turc. "Sunt obosit atât fizic, cât şi mental. La sfârşitul lunii iulie m-am şi căsătorit, lucru foarte important pentru mine, şi nu puteam fi pregătit în două săptămâni pentru o întrecere de anvergura Campionatelor Europene", a spus Vesely.

"Echipa naţională este echipa mea favorită şi pe viitor voi dovedi, alături de colegii mei, că ne putem atinge obiectivele şi-i putem face fericiţi pe suporterii greci"
Giannis Antetokounmpo, Grecia

"Vrem să câştigăm din nou medalia de aur şi să i-o dedicăm lui Sergio Llull, marele nostru absent"
Pau Gasol, Spania

33 de aniare Zaza Pachulia (Golden State Warrior), vedeta echipei Georgiei, şi el incert pentru EurBasket 2017 în urma unei accidentări

Cazul politic al lui Kanter

Turcia nu va putea beneficia de ajutorul lui Enes Kanter, baschetbalist cu o situaţie specială. Tânărul jucător al lui Oklahoma Thunder este considerat duşman al regimului preşedintelui Erdogan şi nu poate pune piciorul pe pământul ţării sale. "Dacă aş fi extrădat în Turcia, aş fi probabil executat. Nu pot comunica deloc cu familia mea. Probabil telefoanele sunt ascultate şi ar fi cu toţii aruncaţi în închisoare", povestea Kanter după incidentul petrecut în urmă cu câteva luni la Otopeni, când baschetbalistul nu a putut părăsi aeroportul, pentru că statul turc îi anulase paşaportul.

Cel mai stupid, un italian focos

Un motiv de absenţă aproape distractiv, dacă n-ar fi dureros, este cel al italianului Danilo Gallinari. La sfârşitul lunii iulie, jucătorul lui Clippers şi-a pocnit un adversar în faţă, într-un scandal izbucnit în timpul unui meci de pregătire pentru EuroBasket, împotriva Olandei, şi a suferit o fractură la degetul mare al mâinii drepte. Care-l va împiedica să participe fix la competiţia pentru care se pregătea! Şi acum, la aproape o lună de la incident, fanii îl ceartă pe "Gallo" pe pagia sa de Facebook că a făcut acest gest necugetat, care a privat echipa naţională a Italiei de unul dintre cei mai buni jucători ai săi.

Franţa, şi ea incompletă

Tony Parker şi-a anunţat retragerea de la echipa naţională a Franţei. Dar nici urmaşii săi, Rudy Gobert (Utah Jazz) şi Nicolas Batum (Charlotte Hornets), nu-şi vor aduce aportul la meciurile "Albaştrilor". Ei nu au probleme de sănătate, dar au anunţat că, pur şi simplu, au nevoie de odihnă în această vară.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează