SPORTURI  »  BASCHET  »  FINALA NBA

VIDEO Boston lovește prima! Celtics câștigă meciul 1 al finalei NBA cu Golden State Warriors, după o revenire explozivă în sfertul 4

Boston Celtics câștigă primul meci al finalei NBA cu Golden State Warriors. Foto: NBA.com
Boston Celtics câștigă primul meci al finalei NBA cu Golden State Warriors. Foto: NBA.com

Articol de - Publicat vineri, 03 iunie 2022 08:35 / Actualizat vineri, 03 iunie 2022 11:10

Golden State Warriors a pierdut pe teren propriu primul meci al finalei, 108-120 cu Boston Celtics, după un sfert 4 irezistibil al oaspeților. Meciul 2 este tot la San Francisco, luni, 6 iunie, de la ora 3:00, în direct pe Orange Sport 1.

Cum îi explicăm lui Dan Petrescu că pentru cel mai important titlu din baschetul mondial se luptă locul 3 din Conferința de Vest cu locul 2 din Conferința de Est? Știe cineva dacă în Tanganyka se întâmpla așa ceva? Undeva în Cluj, „Bursucul” simte o „tulburare în Forță”, vorba lui Obi-Wan Kenobi. Dar să revenim la lucruri serioase, la finala dintre dinastia Warriors și noua generație Celtics.

Finala NBA » Meciul 1: Golden State Warriors - Boston Celtics 108-120

În caz că uitase cineva, Golden State a ținut să reamintească un lucru. Echipa asta domina liga înainte de Kevin Durant și o poate face și fără el. Renăscută după revenirea lui Klay Thompson, GSW s-a întors în finala NBA după doi ani extrem de dificili. 

Și are în față un adversar mai puțin familiar. Gata cu LeBron James, gata cu Kawhi Leonard, e vremea ca tinerii să confirme. Iar Boston, condusă de un Jayson Tatum sclipitor, poate pune mâna pe primul trofeu după 14 ani de așteptare.

La 3 ani după ce a părăsit Oracle Arena din Oakland, Golden State Warriors a bifat primul meci în finală la Chase Center, în San Francisco. O sală care a costat aproximativ 1,4 miliarde de dolari! Și care a primit peste 18.000 de fani, printre ei și nume uriașe ca rapperul Jay-Z sau regizorul Spike Lee.

Curry, exploziv în primul sfert

Steph Curry a început ca o furtună partida. S-a descătușat și a profitat de emoțiile primei finale ale adversarilor, care n-au reușit să găsească soluții pentru a-l bloca. Șase coșuri de 3 puncte și un total de 21 de puncte numai în primul sfert. Curry era on fire și părea că Golden State nu o să aibă emoții. Boston a reușit însă să se țină aproape. Un baschet de calitate și foarte puțin fragmentat de faulturi.

Stephen Curry Came to Hoop in The Finals 🔥👨‍🍳

Chef Curry was cooking up in Q1 👨‍🍳 🔥 6 3PM | 21 PTS 🔥 GAME 1 #NBAFinals presented by YouTube TV

Publicată de NBA pe Joi, 2 iunie 2022

Apărarea a funcționat mult mai bine în sfertul 2, când cei de la Celtics au anihilat complet vedeta lui Golden State. Curry n-a mai reușit să puncteze. ZERO! Marcus Smart, care pe durata partidei a purtat sub tricou un microfon ESPN, și-a trezit colegii după greșelile din primul sfert: 

Nu mai jucăm cu Miami Heat! Nu putem sta în spate, trebuie să îi așteptăm sus și să coborâm cu ei

Era prea mult spațiu pentru Curry, care nu te iartă de la distanță. Problemă rezolvată, Boston era înapoi în meci și a intrat la pauză în avantaj, 56-54!

34 de punctea reușit Curry, cele mai multe din primul meci al finalei

În sfertul 3 s-a văzut experiența celor de la Golden State. Mult mai montați după pauză, elevii lui Steve Kerr au avut un Draymond Green solid în defensivă, au presat și au reușit să se desprindă și la 15 puncte! 

Planul de a-l bloca pe Jayson Tatum a funcționat. Nu și-a intrat deloc în ritm, numai 3 coșuri reușite din 17 încercări și un total de 12 puncte. S-a revanșat însă pe faza defensivă și a făcut un pas în spate în atac. N-a mai încercat să rezolve singur acțiunile și a profitat de atenția suplimentară pe care i-o acordau adversarii pentru a-și pune în valoare colegii: 13 pase decisive.

41 de minuteși 34 de secunde din totalul de 48m a stat pe teren Jayson Tatum, cel mai mult timp dintre toți jucătorii

Boston, dezlănțuită pe final

Golden State a intrat cu 12 puncte avans înainte de ultimul sfert, 92-80, însă n-a fost pregătită pentru ce a urmat. Jaylen Brown a început perfect ultimele 12 minute cu 10 puncte care i-au adus pe cei de la Celtics la numai două lungimi, 92-94. La 101-97 pentru Warriors, cu 6 minute și jumătate rămase pe ceas, Al Horford a reintrat pe teren.

Momentul-cheie al meciului. Boston s-a dezlănțuit. Derrick White a trântit două coșuri de 3 puncte și a egalat situația, 103-103. Apoi și-a intrat în rol Horford, cu 8 puncte consecutive, plus o recuperare excelentă și o pasă decisivă pentru alte 3 puncte de la Smart. Boston a primit prea multă libertate la linia de 3 în ultimul sfert și a știut să își pedepsească rivala: 9 coșuri de 3 puncte!

6 coșuri de 3pa izbutit Al Horford, cel mai bun marcator al lui Boston (26 de puncte)

Strategia care a dat roade cu Memphis și Dallas i-a costat meciul pe Warriors, care n-au mai avut soluții pentru a reveni, sufocați de defensiva adversă. Boston câștigă primul meci al finalei, 120-108, după un sfert perfect, 40-16! Un început perfect pentru o finală care se anunță mai mult decât spectaculoasă între cei mai buni shooteri din NBA și cea mai bună defensivă.

Au avut 21 de coșuri de 3 puncte. 15 dintre ele reușite de Marcus Smart, Derrick White și Al Horford. Sunt aruncători buni, dar au fost 15 coșuri din 23 de aruncări. Zic bine? 15 din 23 din partea lor... O să fim OK!

- Draymond Green, power forward Golden State Warriors

21 de aruncărireușite de 3 puncte a avut Boston din 41 de încercări, față de cele 19 din 45 reușite de GSW

Cifrele meciului 1:

Golden State Warriors

  • Steph Curry - 34 puncte, 5 recuperări, 5 pase decisive;
  • Klay Thompson - 15p, 2r, 3pd;
  • Kevon Looney - 4p, 9r, 5pd;
  • Draymond Green - 4p, 11r, 4pd;
  • Andrew Wiggins - 20p, 5r;
  • Jordan Poole - 9p, 2r, 2pd;
  • Otto Porter jr. - 12p, 4r;
  • Andre Iguodala - 7p, 3pd;
  • Nemanja Bjelica - 3p, 1r;
  • Juan Toscano-Anderson - 1pd;

Au mai jucat: Jonathan Kuminga, Damion Lee și Moses Moody.

Boston Celtics

  • Marcus Smart - 18p, 5r, 4pd;
  • Jaylen Brown - 24p, 7r, 5pd;
  • Robert Williams III - 8p, 6r;
  • Al Horford - 26p, 6r, 3pd;
  • Jayson Tatum - 12p, 5r, 13pd;
  • Derrick White - 21p, 1r, 3pd;
  • Grant Williams - 3r, 3pd;
  • Payton Pritchard - 8p, 6r, 2pd;
  • Daniel Theis - 3p;

Au mai jucat: Malik Fitts, Nik Stauskas, Luke Kornet, Juwan Morgan și Sam Hauser.

Programul finalei:

  • Meciul 1: Golden State Warriors - Boston Celtics 108-120
  • Meciul 2: Golden State Warriors - Boston Celtics (6 iunie, ora 03:00, Orange Sport 1)
  • Meciul 3: Boston Celtics - Golden State Warriors (9 iunie, ora 04:00, Orange Sport 1)
  • Meciul 4: Boston Celtics - Golden State Warriors (11 iunie, ora 04:00, Orange Sport 1)
  • Meciul 5: Golden State Warriors - Boston Celtics (14 iunie, ora 04:00, Orange Sport 1)
  • Meciul 6: Boston Celtics - Golden State Warriors (17 iunie, ora 04:00, Orange Sport 1)
  • Meciul 7: Golden State Warriors - Boston Celtics (20 iunie, ora 03:00, Orange Sport 1)

Cum s-au calificat până în finală:

Golden State Warriors

  • locul 3 în Conferința de Vest
  • 4-1 vs. Denver Nuggets
  • 4-2 vs. Memphis Grizzlies
  • 4-1 vs. Dallas Mavericks

Boston Celtics

  • locul 2 în Conferința de Est
  • 4-0 vs. Brooklyn Nets
  • 4-3 vs. Milwaukee Bucks
  • 4-3 vs. Miami Heat

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
luciann
luciann  •  03 Iunie 2022, 20:05
Postat de pladimirvutin pe 03 Iunie 2022, 10:26

Recunosc ca sunt unul dintre acei sceptici care nu dadea sanse celticilor inca de la primul tur al play ofului. Apoi am crezut ca Bucks, campionii en-titre ii vor spulbera in 4 jocuri pe bostonezi. Ma bucur ca m-am inselat, si dupa ce am vazut cum i-au invins fara drept de apel si pe Bucks si pe Heat, am certitudinea ca ii pot rapune si pe Warriors. Desi ii admir ca jucatori, Steph si Klay imi sunt profund antipatici, nu doar pentru bataile date Rockets-ilor mei favoriti in playoff-uri in ultimii 6-7 ani, dar si pentru ca afiseaza o superioritate si o trufie inutile. Revenind la finala, il vad pe Brown ca MVP cert al finalei, iar Derrick White, care alta data imi parea lenes si egoist, va fi salahorul care va face munca de jos si ii va tine spatele colegului Jayson, alaturi de Tatum. Tripleta Steph- Klay-Draymond nu mai e la fel de periculoasa ca in vremurile bune cand aveau pe KD in mijlocul lor, si cred ca daca pierd si urmatorul joc vor intr-a intr-o panica paralizanta. Una peste alta, Estul pare sortit sa obtina un binemeritat al doilea titlu consecutiv, si sper ca va continua seria si in anii urmatori.

Ce "fara drept de apel" visezi!? Au trecut greu, cu 4-3 de amandoua, Bucks si Heat!:) Mentionez ca eu sun fan Lakers, o mare dezamagire sezonul asta...

alenb
alenb  •  03 Iunie 2022, 10:44

Ce treaba are play offu din NBA cu fotbalul? Si oricum discutia era ref la injumatatirea punctelor, se practica in NBA si n-am aflat? Si daca tot e asa bun modelul american, atunci sa nu mai retrogradeze nimeni!?

pladimirvutin
pladimirvutin  •  03 Iunie 2022, 10:26

Recunosc ca sunt unul dintre acei sceptici care nu dadea sanse celticilor inca de la primul tur al play ofului. Apoi am crezut ca Bucks, campionii en-titre ii vor spulbera in 4 jocuri pe bostonezi. Ma bucur ca m-am inselat, si dupa ce am vazut cum i-au invins fara drept de apel si pe Bucks si pe Heat, am certitudinea ca ii pot rapune si pe Warriors. Desi ii admir ca jucatori, Steph si Klay imi sunt profund antipatici, nu doar pentru bataile date Rockets-ilor mei favoriti in playoff-uri in ultimii 6-7 ani, dar si pentru ca afiseaza o superioritate si o trufie inutile. Revenind la finala, il vad pe Brown ca MVP cert al finalei, iar Derrick White, care alta data imi parea lenes si egoist, va fi salahorul care va face munca de jos si ii va tine spatele colegului Jayson, alaturi de Tatum. Tripleta Steph- Klay-Draymond nu mai e la fel de periculoasa ca in vremurile bune cand aveau pe KD in mijlocul lor, si cred ca daca pierd si urmatorul joc vor intr-a intr-o panica paralizanta. Una peste alta, Estul pare sortit sa obtina un binemeritat al doilea titlu consecutiv, si sper ca va continua seria si in anii urmatori.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează
Close