SPORTURI  »  BASCHET  »  NBA

Finalul unei poveşti de iubire » Steve Nash şi-a anunţat retragerea din baschet

Steve Nash în acţiune, într-un meci Lakers-Pacers +2   FOTO
Steve Nash în acţiune, într-un meci Lakers-Pacers

Articol de - Publicat duminica, 29 martie 2015 00:00 / Actualizat sambata, 28 martie 2015 21:48

La 41 de ani, canadianul Steve Nash a anunţat că nu va mai juca baschet.

Poate cele mai emoţionante cuvinte la despărţirea lui Nash de baschetul important le-a rostit prietenul său, germanul Dirk Nowitzki, fostul lui coleg de la Dallas Mavericks. "De-a lungul carierei sale, Steve a depăşit cîteva obstacole importante: accidentările frecvente, faptul că era lent, alb şi că îi lipsea fizicul de sportiv".

Nash a fost de două ori cel mai valoros jucător din liga profesionistă nord-americană de baschet, în 2005 şi 2006, şi şi-a anunţat de curînd retragerea din activitate.

"Mă retrag din baschet. Vă mulţumesc pentru toată dragostea pe care mi-aţi oferit-o în toţi aceşti ani", a scris canadianul în epistola de despărţire dedicată numeroşilor lui fani, după 19 ani de devotament reciproc.

Orizonturi noi
Baschetbalistul născut în Johannesburg, Africa de Sud, în urmă cu 41 de ani, este considerat unul dintre cei mai importanţi şi inovativi jucători defensivi ai ultimelor două decenii.

"Probabil că nu voi mai juca niciodată baschet. E un sentiment dulce-amar. Deja mi-e dor să joc, dar de-abia aştept să învăţ să fac şi alte lucruri în viaţă. Această scrisoare este adresată tuturor celor care au fost interesaţi de cariera mea. Dar mai ales copiilor de pretutindeni care nu au încă idee ce le rezervă viitorul sau cum să-şi asigure un loc mai bun în el. Eu am fost un puşti care s-a îndrăgostit de minge. Încă mă identific cu acest lucru şi aşa am făcut de-a lungul întregii mele vieţi", continuă, cu atingeri emoţionante, Steve Nash.

Nash şi-a început cariera de profesionist în 1996, la Phoenix Suns. Apoi a jucat pentru Dallas, s-a întors la Phoenix pentru opt ani, iar în ultimele trei sezoane a fost componentul echipei Los Angeles Lakers. În cinci sezoane el a fost liderul celor mai buni jucători la capitolul pase decisive.

Gemene şi caritate
Steve a fost căsătorit cu Alejandra Amarilla din 2005, deşi se cunoşteau în 2001. Ei sînt părinţii gemenelor Lola şi Bella, născute în 2004, şi ai lui Matteo Joel, venit pe lume în 2010, cînd Steve şi Alejandra erau deja despărţiţi. Fratele mai mic al lui Steve, Martin Nash, a jucat fotbal pentru Vancouver Whitecaps şi pentru echipa naţională a Canadei. Sora mai mică, Joann, a jucat şi ea fotbal şi este măritată cu hocheistul Manny Malhotra (Montreal Canadiens). Steve Nash are şi o fundaţie care îi poartă numele, ce se ocupă de copii săraci şi bolnavi

Spatele îl omoară
Canadianul suferă de o maladie numită spondilolisteză, care îi produce accidentări musculare la spate, însoţite de dureri. De aceea, cînd nu se află pe teren, Nash stă mai degrabă întins pe spate decît pe bancă, pentru a-şi proteja muşchii. În copilărie, înainte de a se apuca de baschet, el a jucat fotbal, fiind bun prieteni cu Alessandro Del Piero, Thierry Henry, Owen Hargreaves, Massimo Ambrosini şi Steve McManaman.

8 ediţii ale All-Star Game-ului au beneficiat de prezenţa magică pe teren a lui Steve Nash

28 de milioane de dolari pe trei ani a fost contractul lui Nash cu Lakers, considerat un dezastru, mai ales din cauza accidentărilor jucătorului. Lakers nu au ajuns în playoff în acest sezon

"Eroii mei sînt Isiah Thomas, Michael Jordan, Magic Johnson. Cred că erau foarte competitivi şi foarte creativi. Mai ales Isiah, pentru că nu era foarte înalt. M-a făcut să mă simt în stare că şi eu voi putea avea succes în acest sport" (Steve Nash, baschetbalist)

"Cînd am semnat cu Lakers, visam să ridic fanii în picioare şi să reaprind speranţa în oraş. Am refuzat oferte mai bune numai ca să ajung la Lakers, pentru că voiam să-mi închei spectaculos cariera. Într-al doilea meci, mi-am rupt piciorul" (Steve Nash, baschetbalist)

Steve Nash
- născut pe 7 februarie 1974, la Johannesburg, Africa de Sud
- naţionalitate: canadiană
- 1,91 metri, 82 de kilograme
- ales la draftul NBA în 1996 de Phoenix Suns
- echipe; 1996-1998 Phoenix Suns, 1998-2004 Dallas Mavericks, 2004-2012 Phoenix Suns, 2012-2015 Los Angeles Lakers

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează