SPORTURI  »  BASCHET  »  SPECIAL

George, fiul lui Ghiță » Fiul cel mare al singurului român care a jucat în NBA îi calcă pe urme tatălui

George Mureșan, Jim Boeheim, antrenor la Universitatea Syracuse, și Gheorge Mureșan, fotografiați în week-endul trecut
George Mureșan, Jim Boeheim, antrenor la Universitatea Syracuse, și Gheorge Mureșan, fotografiați în week-endul trecut

Articol de - Publicat marti, 27 octombrie 2015 00:00

George Mureșan (17 ani) a primit o ofertă din partea Universității Syracuse, care are echipă în NCAA.

La 17 ani, George are deja 2,03 metri. Deocamdată joacă pentru St. Andrew’s, un liceu din Maryland, dar de la anul ar putea juca la Syracuse, unde și-a petrecut weekendul trecut.

Suficient cît să urmărească antrenamentul echipei universității care produce baschetbaliști de marcă. Antrenorii i-au făcut oferta, iar pînă în 2016 fiul cel mare al lui Ghiță Mureșan are tot timpul să ia hotărîrea care îl avantajează.

Lumea baschetului știe bine că Ghiță, fostul baschetbalist român acum în vîrstă de 44 de ani, este, alături de Manute Bol, cel mai înalt jucător care a trecut vreodată prin liga profesionistă nord-americană de baschet, fiind trecut în statistici cu 2,31 metri.

"Pot să spun că m-am distrat", a spus  George Mureșan. "Am asistat și la un meci de fotbal american și am vizitat sălile unde se desfășoară antrenamentele de baschet. N-am mai văzut niciodată așa ceva".

În sezonul trecut, Mureșan junior a înregistrat o medie de 8 puncte marcate și 9 recuperări pentru echipa sa, Lions, campioana ligii în care evoluează. Anul acesta, ultimul de liceu, el va deveni un personaj și mai important pentru team-ul său, după cum promite antrenorul lui, Kevin Jones.

În paralel cu baschetul, George vrea să intre la Medicină, iar Universitatea din Syracuse este bine cunoscută și pentru acest departament, fiind o școală de elită.

Mai are un fiu

Gheorghe Mureșan este căsătorit cu Liliana de peste douăzeci de ani și sînt stabiliți în Statele Unite. Ei au doi copii: George, 17 ani, și Victor, 15 ani. Clujeanul, component al echipei naționale a României, a jucat șase sezoane în NBA, la Washington Bullets și la New Jersey Nets, în anii ‘90. Mureșan senior are o academie de baschet care organizează camp-uri și în România, în timpul verii.

"Universitatea Syracuse este școala visurilor mele. Mi-a plăcut atmosfera prietenoasă și cred că infrastructura de aici mă poate face să devin un jucător de baschet mai bun"
George Mureșan

CV - Gheorghe Mureșan

  • născut pe 14 februarie 1971, la Tritenii de Jos
  • 2,31 metri înălțime
  • selectat la draftul NBA din 1993 de Washington Bullets
  • echipe: U Cluj (1991-1992), Pau Orthez (1992-1993), Washington Bullets (1993-1995), Pau Orthez (1995), Washington Bullets (1995-1997), New Jersey Nets (1998-2000), Pau Orthez (2000-2001), Maryland Nighthawks (2005-2006)
  • în 1996 a fost numit jucătorul cu cea mai semnificativă evoluție din NBA

9,8 punctea fost media realizată de Mureșan senior în meciurile din NBA

"Mă dureau umerii"

Într-un interviu acordat acum doi ani site-ului hoopshype.com, Gheorghe Mureșan povestea care a fost jucătorul din NBA cel mai greu de ținut. "Pe vremea cînd jucam eu erau niște pivoți extrem de valoroși. Patrick Ewing, Rik Smits în Est, iar în Conferința de Vest erau baschetbaliști extrem de puternici, precum Hakeem Olajuwon. După ce am jucat împotriva lui Shaquille O’Neal, m-au durut umerii două zile, tot trupul mă durea de parcă fusesem bătut. Era extrem de puternic", mărturisea Mureșan senior.

Viața de după baschet

Fostul jucător român a spus în repetate rînduri că i-a fost greu să se adapteze după ce s-a retras din baschetul de cel mai înalt nivel.

"M-am retras din cauza operației la spate. Încă mai voiam să joc, dar trupul meu mă contrazicea. Mă gîndeam că sînt prea tînăr ca să nu mai intru pe teren. Am mai jucat un an în Europa. După ce m-am retras eram atît de obișnuit să mă trezesc dimineața și să merg la antrenamente! Mi-a fost foarte greu, dar a trebuit să iau această decizie", rememora Mureșan.

"Eu am plecat din NBA în 2000, iar baschetul a evoluat. Jucătorii sînt mult mai rapizi și mai atletici aici. Ritmul e mai iute decît cel de acum zece sau cincisprezece ani. Baschetul este un sport în progres constant și acesta este un lucru foarte bun"
Ghiță Mureșan, fost jucător în NBA

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează