SPORTURI  »  BASCHET  »  INTERVIU

EXCLUSIV Baschetbalistul de la U BT Cluj cu cetățenie română ne dă un sfat: „Vorbiți voi mai frumos de România ca să o facă și străinii!”

Giordan Watson// Foto: Foto
Giordan Watson// Foto: Foto

Articol de - Publicat marti, 21 decembrie 2021 10:05 / Actualizat marti, 21 decembrie 2021 15:05

Americanul Giordan Lee Watson, 36 de ani, fundaș la U-BT Cluj, are cetățenia română din 2017 și transmite un gând bun de Sărbători celor cu care conviețuiește.

Giordan Watson, ajuns la 36 de ani, este unul dintre numele importante din baschetul românesc, care au ridicat nivelul acestui sport în țara noastră.

Gicu, cum îl mai alintă suporterii campioanei U-BT Cluj, un jucător de poziția 1, înalt de 1,79 metri, are o experiență notabilă în cupele europene, incluzând prezențe în FIBA EuroChallenge, Basketball Champions League și FIBA Europe Cup. 

El a ajutat Energia Târgu Jiu să se califice la Final Four-ul FIBA EuroChallenge în urmă cu cinci ani, unul dintre cele mai importante rezultate din epoca modernă a baschetului românesc la nivel de club. A căpătat cetățenie în 2017, are selecții în formația „tricolorilor”, fiind o piesă importantă. 

A revenit pe malul Someșului, la Cluj Napoca, unde se simte ca acasă, cu toate că Detroitul natal este la 8.000 de kilometri depărtare.

- Giordan, cu ce gânduri ai venit în România? De fapt, ce te-a adus aici?
- Prima oară am venit la Târgu Jiu, am luat Cupa cu Energia, am fost sedus și de oportunitatea de a juca în cupele europene. A fost un pas important pentru cariera mea, din punct de vedere sportiv, cu toate că nu știam nimic despre țara asta. Apoi, mi-am făcut mulți prieteni. Când am revenit în România, după un an în Turcia și altul în Franța, am știut în ce mă bag. În Transilvania mă simt ca acasă.

- Apropo, prenumele tău provine de la legendarul Michael Jordan? 
- Nu, nu. Mamei, Gina, îi plăcea mult acest nume, Jordan, nu de la baschet, și a făcut o compilație din cele două.

Watson: „Liga nu e atât de respectată pe cât ar merita”

- Ești american, din Detroit, ai făcut carieră în România, dar și în Europa. Nu ai avut posibilitatea să ajungi în liga stelelor din NBA? 
- Sunt fan Detroit Pistons, logic, dar îmi place enorm LeBron James, oriunde ar juca. În ceea ce mă privește, nu, nu am avut posibilitatea de a ajunge în NBA. Nu e chiar așa ușor să ajungi acolo, chiar dacă ești american. Toții puștii de pe Copacabana ajung în naționala Braziliei? 

Am avut antrenamente cu diverse echipe din NBA, când eram foarte tânăr, dar competiția e uriașă, sunt cei mai buni din lume acolo, în plus ai nevoie și de șansă. Nu e ușor de pătruns: chestie de manageri, agenți, noroc, timing. Managerii mei mi-au deschis drumul spre Europa, am plecat de mult și, dacă tot am prins, am rămas pe continent, apoi în România. Când ceva merge bine pentru tine...

Baschetbalistul de la U BT Cluj cu cetățenie română ne dă un sfat: „Vorbiți voi mai frumos de România ca să o facă și străinii!”
Gicu și Petrică, adică Giordan și coechipierul său, Patrick Richard, un alt american cu pașaport românesc

- Cum ți se pare liga internă din România? 
- Liga nu e atât de respectată pe cât ar merita! Am jucat în competiții europene, cred că românii ar trebui să vorbească mai frumos despre ceea ce fac! Și, în general, să vorbească mai frumos despre țara lor. Dacă voi n-o faceți, cine vreți s-o facă?! 

Altora le pasă de ei înșiși, doar nu vă vor ridica în slăvi, mai ales că nu vă cunosc și iau de aici, de acolo, din media, sau văd anumite lucruri care nu sunt adevărate despre România.

- Tu ce ți-ai propus acum, la 36 de ani? 
- Experiența mea vreau să o pun în slujba baschetului din România, să promovăm talente, să creăm un stil care să atragă sportivi buni, finanțe, public.

Giordan Watson: „Dacă zici că vii la ora 10:00, vino la 10!”

- Ce și-a propus echipa ta? 
- Cred că putem cuceri din nou titlul. Știu că fotbalul e sus, după patru titluri obținute de CFR Cluj, vrem să ținem pasul, pentru că atunci când legi campionatele, îți construiești un brand, o forță, care te duce din inerție spre succes. Cu baschetul facem o treabă excelentă. Da, e greu, sunt schimbări, lumea s-a familiarizat cu stilul nostru, dar suntem într-o poziție pentru a cuceri din nou titlul.

4 trofeeare în România: campion național cu Oradea plus Cupa României, Supercupa României cu U Cluj și Cupa României cu Energia Tg. Jiu

- Ai petrecut mult timp în baschetul nordic - după Germania, ai ajuns și în Islanda, și în Finlanda. Cum a fost trecerea la România? 
- Viața e diferită, nu prea ai ce compara la nivel de țări. OK, acolo erau foarte, foarte organizați, în Islanda curățau lucrurile o dată la două secunde. Românii sunt mai deschiși, în schimb, te apropii mai mult de ei. (râde) Au ei una a lor - «Merge și-așa!» -, nu sunt atât de stricți. M-am obișnuit. Cu altă chestie încă nu m-am obișnuit și sper să se schimbe.

Baschetbalistul de la U BT Cluj cu cetățenie română ne dă un sfat: „Vorbiți voi mai frumos de România ca să o facă și străinii!”
Yankeul are stofă de campion

- Cu ce? 
- Mai trebuie să lucreze la organizare, la disciplină, nu știu cum să-i zic exact. Dacă zici că vii la ora 10:00, apoi vino la ora 10:00!

„Ardelenii mai calzi, oltenii mai reci”

- Tu cum îți duci viața în pandemie? 
- E dificil și pentru mine, cum e și pentru voi, pentru toată lumea. Sunt single, astfel că-mi place să interacționez, mi-a fost luat un stil de viață. M-a însingurat. Nu e ușor pentru nimeni. Nu mă plâng, dar îmi pare rău de faptul că nu mai suntem atât de apropiați, îmi ajustez din mers stilul de viață.

- Ce diferențe ai sesizat între români, mai ales că ai petrecut ceva timp în Oltenia, apoi în Transilvania? 
- În sud, Oltenia fiind mai aproape de București, oamenii sunt mereu pe fugă, se mișcă repede, vorbesc mai repede. Și oamenii sunt mai distanți, pur și simplu. 

Ardelenii sunt altfel. Imediat cum am sosit prima oară la Cluj, eram la lift, cineva a ieșit, ca să intru eu, mi-a zis „Hello”, în engleză, i-am răspuns frumos, acesta a fost primul impact. În Oltenia nu erau atât de prietenoși, de apropiați. A fost un semn că oamenii sunt mai calzi în Ardeal. 

Și la Oradea am dat peste oameni buni, educați, asta e personalitatea lor. Nu știu dacă e o condiție importantă, dar bunătatea oamenilor m-a făcut să rămân mulți ani în România.

Baschetbalistul de la U BT Cluj cu cetățenie română ne dă un sfat: „Vorbiți voi mai frumos de România ca să o facă și străinii!”
Giordan Watson este unul dintre sportivii ce-au oferit un plus Ligii Naționale de Baschet

Giordan Watson e încântat de România. Baschetbalistul a mărturisit pentru GSP: „Îmi place mâncarea, am întâlnit oameni foarte cool, iar baschetul este chiar cool aici”. Sunt și aspecte care îl dezamăgesc: „Drumurile, în schimb, sunt teribile, aici mai e de muncă, dar se pot repara”. Watson nu crede în mituri: „Cu siguranță, Dracula este doar o legendă, ca să vândă o poveste. Nu cred că sugea sângele oamenilor!”

Toate trofeele pe care le-am câștigat au fost speciale. Sunt mândru că peste tot unde am activat, am reușit să facem niște echipe speciale, care au oferit ceva baschetului și fanilor.

- Giordan Watson

Sportivul a dezvăluit cine a fost cel care l-a făcut să iubească baschetul: „Tata a fost primul om care m-a influențat și mi-a deschis drumul spre baschet”. În materie de idoli, Giordan declară: „L-am apreciat mereu pe Isaiah Thomas, de la Detroit Pistons, genul de sportiv care m-a inspirat”

Sunt un fan al Simonei Halep. Nu doar fiindcă este o campioană, ci pentru determinare, pentru că a luptat mult să devină numărul 1. Știu că are și mulți haters, dar îmi place să văd ceea ce a ajuns în timp.

- Giordan Watson

Cariera lui Giordan Watson

  • Eisbären Bremerhaven (Germania, 2008-2009) 
     
  • Giants Nördlingen (Germania, 2009-2010) 
     
  • Njarðvík (Islanda, 2011) - Grindavík (Islanda, 2011-2012, a câștigat tripla) 
     
  • Kauhajoki Karhu (Finlanda, 2012-2013) 
     
  • Energia Târgu Jiu (2013-2015) 
     
  • Uşak Sportif (Turcia, 2015-2016) 
     
  • Le Mans (Franța, 2016-2017, finala Cupei) 
     
  • U-Banca Transilvania (2017-2018) 
     
  • CSM Oradea (2018-2021) 
     
  • U-Banca Transilvania (2021-...)

3este locul ocupat de Watson cu Oradea în FIBA EuropeCup

Întotdeauna m-am simțit special când am ascultat imnul României, am gândit că trebuie să fiu și mai bun, și mai responsabil, pentru că niște oameni m-au adus în naționala lor având încredere și bazându-se pe mine. 

Îmi plac tradițiile din România, sunteți mai umani decât americanii, trăiți mai intens. Am participat și la câteva nunți, am dansat în horă, a fost o chestie faină.

- Giordan Watson, fundaș U-BT Cluj

Citește și:

Cum arată fața unei pugiliste celebre, după ce a încasat 236 de lovituri

Una dintre cele mai în vogă jucătoare din circuit, atrasă de Simona Halep: „Are pachetul complet”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (3)
dona13
dona13  •  21 Decembrie 2021, 18:44

ani de a ascunde si distruge dovezile istroiei, culturii si limbii reale a starmosilor nostri reali, adevarul poate fi inica scos la iveala, ei nu au reusit sa ascunda si sa distruga totul. Insa pentru asta ar trebui vointa si onestitate. De unde acestea la conducatorii tarii ? Ei stau in genunchi in fata stapinilor lor europoeni, americani si de alte natii si religii si continua senini opera de distrugere a adevarului. Dar nu doar ei, chiar si poporul participa cu inconstienta la aceasta opera. Daca ascultati limba vorbita si sacrisa in mass media romaneasca si preluata de popor, nu stiu voio, dar eu ma ingrozesc de americanizarea care nu e deloc cool si nici de apreciat. Am fost invatati sa dispretuim traditiile cu radacini care dateaza nu se stie cind in negurile vremii, pentru ca sint "ridicole". Oare asa sa fie ? Nu cumva le e frica, pentru ca aceste traditii vechi coroboreaza alte dovezi, de alta natura si confirma vechimea si legatura noastra cu aceasta vechimae ? Sint multe de spus. Fiecare din voi poate sa afle adevarul, daca vrea. Mai intii insa trebuie puse la indoiala lucrurile esential pe care le-am invatat despre noi, pentru ca sint doar minciuni.

dona13
dona13  •  21 Decembrie 2021, 18:35

Are 100% dreptate ! De ce românii nu pot fi ca ungurii, de exemplu ? Poate ca explicația stă în faptul ca, in timp ce ungurii isi promoveaza chiar cu gesturi impinse la extrem o istorie de in unele privinte "modificata" in sensul glorificarii si amplificarii ei, a ameliorarii ei chiar in ciuda lipsei unor dovezi si bazindu-se doar pe teorii goale, nesustinute prin nimic, românii s-au resemnat si au acceptat o istorie si o cultura falsificate in laboratoarele culturnicilor vestnici in secolele 19 si 20. Românii au adoptat toate falsurile pe care ni le arunca in ochi leprele greco-romano-iudeo-fanarioto-austro-germano (etc) de ceva vreme, in scopul vadit de distrugere a istoriei, limbii si culturii identitare, cu radacini reale situate cu milenii in urma, pentru a ne scote pe noi din istorie si mai ales pentru a taia in mod mincinos orice legatura istorica, lingvistica, traditionala reale intre noi, românii de azi si adevaratii nostri inaintasi, cel mai vechi popor al Europei si creator si raspinditor de civilizatie. Cine mai poate gindi dupa sute de ani de spalare de creer facut de cozile de topor din interior (Academia romana, politicienii, guvernantii si conducatorii României ) isi poate da seama de ridicolul si falsul a ceea ce invatam sirguinciosi de citeva generatii despre noi insine. DAr, asa cum spune un eminent autor hulit si neapreciat (pentru ca sustine un adevar care cade greu oficialilor si vestnicilor), cu toate eforturile de sute sau poate chiar mii de

maresal_rinu
maresal_rinu  •  21 Decembrie 2021, 18:14

Cum să întrebi dacă numele lui vine de Jordan? Păi în 85 când e născut Watson, MJ avea abia un sezon în ligă. Cu tot Rookie of the Year-ul lui, nimeni nu pune nume după un cvasidebutant. În 85 dacă voiai să pui numele unei vedete NBA alegeai poate Kareem. E ca și cum ai crede că cineva acum alege LaMelo Ball în loc de LeBron.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează