SPORTURI  »  BASCHET  »  INEDIT

Mingea cu "nas" » Niște senzori instalați în baloane de baschet sau în crose de golf pot măsura performanța individuală a utilizatorului

Ricardo Fisher (stînga, Bauru) şi Sergio Llull (Real Madrid) s-au înfruntat luni în finala FIBA Intercontinental Cup cu o minge normală Foto: Reuters
Ricardo Fisher (stînga, Bauru) şi Sergio Llull (Real Madrid) s-au înfruntat luni în finala FIBA Intercontinental Cup cu o minge normală Foto: Reuters

Articol de - Publicat miercuri, 30 septembrie 2015 00:00

După ce anul trecut adidas a dat lumii mingea "deșteaptă" de fotbal, în 2015 producătorul de articole sportive Wilson a construit balonul de baschet dotat cu un senzor.

Acesta este montat în interiorul mingii și, practic, numără, cu puterea minții lui informatice, reușitele și ratările la coș.

Bateria acestui minidispozitiv de statistică personalizat durează cît pentru 100.000 de aruncări la panou. Adică poate dura doi ani fără probleme, la încercări grele. Nu se poate reîncărca, dar poate fi folosită apoi ca minge obișnuită de baschet.

Mingea trebuie însă folosită cu o aplicație de pe smartphone, care să ajute la calcularea procentajului de aruncări și a distanței pînă la coș. "Din 2005, am tot primit cereri de implementare a senzorilor în sporturile cu mingea. De mingea făcută acum vrem să profite toți oamenii care joacă baschet", a spus Bob Thurman, director de dezvoltare la Wilson. Algoritmul folosit de mingea isteață are o rată de predictibilitate exactă de 98 la sută la aruncări reușite și ratări.

Această minge costă în jur de 200 de dolari, adică de vreo 5 ori mai mult decît o minge normală de la aceeași firmă. Și, ca să ofere statistici cît mai corecte, trebuie bătută de pămînt după fiecare acțiune, pentru ca următoarea să fie luată în considerare.

Deocamdată, user-ii nu pot fi schimbați, ca la o consolă, și mingea nici nu înțelege să facă deosebirea între jucători cînd, de pildă, se joacă unu-la-unu.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează