SPORTURI  »  BASCHET  »  NBA

VIDEO+FOTO The King in the North » Kawhi Leonard conduce Toronto Raptors spre primul titlu NBA din istorie, după o finală agitată cu Golden State Warriors

Toronto Raptors e noua campioană în NBA, prima din Canada, după ce a trecut în meciul 6 al finalei de Golden State Warriors, scor 114-110. Foto: Reuters +19   FOTO
Toronto Raptors e noua campioană în NBA, prima din Canada, după ce a trecut în meciul 6 al finalei de Golden State Warriors, scor 114-110. Foto: Reuters

Articol de - Publicat vineri, 14 iunie 2019 07:56

Toronto Raptors e noua campioană în NBA, prima din Canada, după ce a trecut în meciul 6 al finalei de Golden State Warriors, scor 114-110.

Surpriză mare în finala NBA! Toronto profită de accidentările campioanei din ultimii doi ani și câștigă titlul pentru care a mers all in în acest sezon.  Fără Kevin Durant, care a suferit o ruptură la tendonul lui Ahile în meciul 5, cu un DeMarcus Cousins departe de 100% și cu Klay Thompson accidentat la genunchiul stâng în sfertul al treilea, Golden State n-a putut opri tăvălugul canadian.

Oracle Arena s-a umplut până la refuz la ultimul meci pe care Golden State l-a disputat înainte de mutarea la Chase Center, noua arenă construită pentru Warriors în San Francisco. Au fost prezenți 19.596 de fani, în condițiile în care, cu o zi înainte de meci, două bilete s-au vândut la un preț istoric de 138.574$! Cam cât un apartament de lux în București.

Revanșa lui Lowry

Finala a început de la 3-2 pentru Toronto, care la meciul 5 avea șampania pregătită cu trei minute rămase pe ceas. Curry și Thompson s-au dezlănțuit însă și au amânat deznodământul. La ultima fază, Kyle Lowry a ratat coșul victoriei cu o aruncare lametabilă.

S-a întors în Oakland cu o sete de revanșă. Și a început meciul ca din pușcă! A lovit primele 11 puncte pentru Toronto cu 3 coșuri de 3 puncte și a fost motorul echipei în prima parte a meciului. Raptors a dominat prima parte a meciului și l-a anihilat pe Curry.

S-a rupt și Klay

Degeaba îl oprești pe Curry, dacă îl lași liber pe Thompson. Klay a profitat în multe momente de erorile de marcaj ale lui Toronto și a trântit 28 de puncte înainte de o accidentare care l-a scos din joc pentru restul meciului. Cu mai puțin de 3 minute rămase pe ceas, Thompson s-a înălțat pentru un slam dunk și a călcat prost la aterizare, după ce a fost faultat de Danny Green.

Genunchiul stâng i-a fugit în momentul contactului cu parchetul și verdictul părea deja clar. S-a ridicat cu greu și a plecat la vestiare, însă a fost întors din drum. Pentru că nu mai poți intra înapoi în meci dacă nu execuți aruncările libere. Și Klay încă mai spera că poate juca.

Greu fără ajutor

Golden State preluase inițiativa în meci. Chiar și după ieșirea lui Thompson s-a menținut la conducere până la jumătatea sfertului 4. Dar Curry nu a putut de unul singur să îi doboare pe canadienii înfometați după succes. 

Cu ceva emoții, Toronto a închis meciul, deși cu 9 secunde rămase pe ceas, la scorul de 111-110, Golden State recuperase mingea. Curry a ratat însă aruncarea de 3 puncte, iar campioana n-a mai putut împinge finala într-un meci decisiv. 

Drumul până la trofeu pentru Toronto

  • Sezonul regulat: locul 2 în Conferința de Est, 58 de victorii și 24 de înfrângeri
  • Optimi: Toronto Raptors - Orlando Magic 4-1
  • Sferturi: Toronto Raptors - Philadelphia 76ers 4-3
  • Semifinale: Toronto Raptors - Milwaukee Bucks 4-2
  • Finală: Toronto Raptors - Golden State Warriors 4-2

Meciurile finalei

  • Toronto Raptors - Golden State Warriors 118-109 
  • Toronto Raptors - Golden State Warriors 104-109 
  • Golden State Warriors - Toronto Raptors 109-123 
  • Golden State Warriors - Toronto Raptors 92-105 
  • Toronto Raptors - Golden State Warriors 105-106
  • Golden State Warriors - Toronto Raptors 110-114

Kawhi MVP

Cum era de așteptat, Leonard a fost un veritabil „King in the North” pentru Toronto, așa cum a fost poreclit de fanii lui Raptors. Canadienii au preluat titlul din serialul Game of Thrones, comparându-l pe Kawhi cu Jon Snow, numit Rege al Nordului în Winterfell.

 
Kawhi Leonard: King in the North ⚔️

Kawhi Leonard: King in the North ⚔️

Publicată de NBA on TNT pe Duminică, 26 mai 2019

Kawhi n-a primit un tron sau o sabie după finală, însă a fost ales cel mai bun jucător al finalei, după o prestație remarcabilă în cele șase meciuri cu o medie de 28,5 puncte pe meci, 9,8 recuperări și 4,2 pase decisive. Leonard a fost de-a dreptul monstruos în play-off pentru Toronto, reușind să le doboare pe Philadelphia 76ers și pe Milwaukee Bucks după 13 meciuri irezistibile. Leonard câștigă al doilea titlu de MVP al finalei, după cel cucerit în 2014 cu Spurs. 

Kawhi Leonard e inamicul granzilor din NBA. În 2014, pe când era la San Antonio, a blocat-o pe Miami Heat din drumul spre cel de-al treilea titlu consecutiv, a făcut-o și acum cu Golden State, campioana din ultimele două sezoane. 

Nebunie la Jurassic Park

Zeci de mii de fani s-au strâns în Piața Frunzei de Arțar din Toronto, supranumită Jurassic Park, aluzie la numele echipei care vine de la dinozaurul Velociraptor. Conduși de celebrul cântăreț Drake, fanii lui Toronto au făcut spectacol în fața unui ecran gigant, susținându-și de la distanță favoriții. 

3 întrebări după finala NBA:

Rămâne Kawhi în Canada?

Toronto a riscat totul pentru trofeu în acest sezon. Și-a dat unul dintre liderii echipei într-un trade șocant la începutul sezonului care l-a trimis pe DeMar DeRozan la San Antonio Spurs și i-a adus în Canada pe Danny Green și pe Kawhi Leonard. Cu un risc uriaș: Leonard poate pleca liber în această vară! Rămâne de văzut dacă titlul cucerit îl poate convinge să semneze din postura de jucător liber cu Toronto. În acest moment, noua campioană e favorită să obțină semnătura, însă Leonard este tentat și de o mutare în LA, la Clippers sau la Lakers.

Rămâne Durant la Golden State?

Kevin Durant e într-un moment de cotitură în cariera sa. Ruptura la tendonul lui Ahile îl poate scoate din circuit tot sezonul viitor. Deși spera să obțină un contract uriaș, Knicks fiind gata să îi ofere un total de 141 de milioane de dolari pentru patru ani, accidentarea ar putea bloca discuțiile. Ultima opțiune luată în calcul de Durant, în cazul în care echipele nu vor risca să îi ofere bani buni accidentat, va fi să își activeze opțiune de prelungire a contractului cu Warriors pe încă un an și un salariu de 31,5 milioane de dolari.

Ce se întâmplă cu Warriors?

Golden State are probleme dincolo de finala pierdută în această dimineață. Klay Thompson devine liber și a anunțat deja că vrea un contract maxim, adică 190 de milioane pentru 5 ani. Dacă nu va primi acești bani, Klay e gata să semneze cu altă echipă, favorite fiind echipele din LA, Clippers și Lakers. Pe lângă Durant, care și el poate deveni liber dacă nu își activează opțiunea de prelungire, Warriors trebuie să ia în calcul și contractul lui Draymond Green, care expiră vara viitoare. La fel ca Thompson, Green a anunțat că nu va mai accepta să renunțe la bani, așa cum a făcut-o în trecut pentru ca echipa să îl poată aduce pe Durant. Golden State trebuie să gestioneze bine situația, pentru că poate ajunge să plătească și 300 de milioane de dolari pe salarii și penalizări pentru depășirea limitei de salarii.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
dannydanny
dannydanny  •  14 Iunie 2019, 19:45

Autorul articolului, daca a vazut intr-adevar meciul, trebuie sa stie ca Klay Thompson s-a accidentat dupa ce a fost faultat de Danny Green, si nu de VanVleet, care nu a avut nicio legatura cu faza respectiva. Sau e un copy-paste cu eroare cu tot?

dannydanny
dannydanny  •  14 Iunie 2019, 18:48

Autorul articolului, daca a vazut intr-adevar meciul, trebuie sa stie ca Klay Thompson s-a accidentat dupa ce a fost accidentat de Danny Green, si nu de VanVleet, care nu a avut nicio legatura cu faza respectiva. Sau e un copy-paste cu eroare cu tot?

bjohnelu
bjohnelu  •  14 Iunie 2019, 18:42

Nick Nurse, Raptors head coach: “I think you can't do very good work if you don't love what you're doing and I just never really got discouraged. I didn't really care about the level I was coaching at and I was just trying to learn and get better, that's it.”

Vezi toate comentariile (5)
Comentează