SPORTURI  »  BASCHET  »  EUROBASKET 2017

Tricolorii și-au fixat obiectivul pentru EuroBasket: "Ne dorim să arătăm că baschetul românesc există"

Articol de - Publicat marti, 29 august 2017 18:44

Vlad Moldoveanu, liderul echipei naţionale a României, vorbeşte cu echilibru şi speraţă moderată despre grupa de la Cluj a Europenelor.

Pe 1 septembrie, selecţionata tricoloră va disputa în compania Cehiei prima întâlnire din Grupa C, EuroBasket 2017, găzduită de Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, arenă care a fost extinsă ca să primească 10.000 de spectatori.

Moldoveanu a luat anul acesta titlul cu U-BT Cluj şi se întoarce pentru un examen dificil, care include confruntări cu puternicele team-uri ale Spaniei sau Croaţiei.
Moldoveanu, jucător experimentat, consideră că aceasta este cea mai importantă competiţie la care a participat vreodată cu lotul naţional.

"Ne dorim foarte mult să jucăm inteligent, să demonstrăm că suntem capabili de progres şi să arătăm că baschetul românesc există în continuare", spune Moldoveanu, subliniind că astea ar fi părţile bune ale echipei noastre.

"Partea mai puţin bună sunt diferenţele de vârstă dintre generaţiile din cadrul lotului. Nu e deloc omogen din acest punct de vedere, ceea ce înseamnă că nu am jucat împreună. Şi mai înseamnă că scoatem foarte rar 3-4 jucători valoroşi", vorbeşte Vlad cu realism.

Se gândeşte la calificare

Transferat în această vară la echipa turcă Demir Insaat Buyukcekmece Basket, Vlad Moldoveanu cunoaşte foarte bine anvegura adversarelor cu care "Vulturii" vor da piept în grupa de la Cluj, începând de vineri.

"De la noi mă aştept să nu cedăm, chiar dacă va fi greu, să ne luptăm, indiferent de ce arată tabela şi de diferenţa de valoare. De la public ne aşteptăm să ne susţină, să nu uite care ne sunt rivalii – două dintre superputerile Europei, Spania şi Croaţia, şi o echipă în progres fantastic, cea a statului Muntenegru", adaugă Vlad Moldoveanu.

Totuşi, jucătorul nu exclude varianta fericită în care România ar putea obţine două victorii în grupă, în faţa Cehiei şi a Ungariei, şi ar putea merge, măcar visând frumos, în faza finală a competiţiei care se va desfăşura la Istanbul. 

 Copiii şi soţia, direct în Turcia

Soţia lui Vlad şi cei doi băieţi nu vor fi în tribune la Cluj. Pentru că băiatul cel mare şi-a fracturat mâna, a fost operat în State şi are trei şuruburi, ei vor veni direct în Turcia.

Soţia lui Vlad, Krysta, este însărcinată din nou şi va aduce pe lume, în luna noiembrie, tot un băieţel. Îl va susţine din public însă mama sa, Carmen Tocală, preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Baschet

"Şansa noastră e să murim pe teren unul pentru celălalt. Ştim cu toţii cât va fi de greu, dar e o experienţă unică, din care nu avem decât de învăţat"

"Ar fi senzaţional să învingem Cehia în primul meu şi apoi să jucăm împotriva Ungariei, miza fiind calificarea"

Vlad Moldoveanu, echipa naţională a României

"Ţine de noi"

Într-un interviu acordat site-ului FRB, Moldoveanu spune că principalul detaliu care lipseşte baschetului românesc contemporan sunt anii de muncă.

"Organizarea acestui campionat la noi e deosebit de importantă. Copiii trebuie să-şi creeze idoli, gen Pau Gasol, gen Marc Gasol, Dario Sarici... Să-şi dorească să joace baschet şi să vadă că poţi ajunge la acest nivel dacă munceşti serios.E drept, ţine şi de noi un pic să arătam că ne putem lupta de la egal la egal cu ei.

Acesta va fi un lucru în plus în motivarea copiilor, a viitorilor baschetbaliști ai României: vor vedea că totuşi se poate, că putem juca un sfert, două sferturi, de la egal la egal cu Spania sau cu Croaţia, ca fiecare are şansa lui, dacă e serios. Pentru că asta e principala meteahna a tinerilor din ziua de azi: spun "de ce să mă apuc de baschet sau să continui cu baschetul? Nu am nicio şansă să ajung undeva sus". 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
turcescu
turcescu  •  29 August 2017, 20:11
Postat de tipsy pe 29 August 2017, 20:08

E greu, avand in vedere ca la noi baschetul nu e promovat deloc, desi exista interes. Totusi, cu Cehia si Ungaria nu`i imposibil, avand in vedere ca in ultimii cativa ani am batut echipe de nivelul asta si aproape ne`am calificat la Euro 2015. Campionatul asta european e unul dintre cele mai importante evenimente sportive gazduite de Romania, ar trebui sa deschideti ziarul cu el.

Nu e promovat pe naiba, e un sport de nimic care papa bani mai mult decat baschet. Pe mercenari din SUA si tot noi ii tinem si pe balcanici. Sper sa nu mai fie baschet in Romania, nu au progresat deloc. Cica obiectiv calificare, OARE NU MAI BINE OBIECTIV AR TREBUI SA FIE 1 VICTORIE? Cred ca si 2 sunt prea multe.

tipsy
tipsy  •  29 August 2017, 20:08

E greu, avand in vedere ca la noi baschetul nu e promovat deloc, desi exista interes. Totusi, cu Cehia si Ungaria nu`i imposibil, avand in vedere ca in ultimii cativa ani am batut echipe de nivelul asta si aproape ne`am calificat la Euro 2015. Campionatul asta european e unul dintre cele mai importante evenimente sportive gazduite de Romania, ar trebui sa deschideti ziarul cu el.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează