SPORTURI  »  BASCHET  »  BASCHET 3X3

Vicecampioane urbane » Echipa feminină de baschet 3x3 a României a cucerit medalia de argint la Campionatele Europene

Anca Șipoș în duel cu unguroaica Alexandra Theodorean. Competiția a avut loc la București.
Anca Șipoș în duel cu unguroaica Alexandra Theodorean. Competiția a avut loc la București.

Articol de - Publicat luni, 05 septembrie 2016 00:00

Nu-i pentru cine se pregătește, e pentru cine joacă mai bine. Cine se aștepta ca team-ul tricolor, care deținea titlul european la baschet "înjumătățit", să meargă până în finală și de data aceasta a trebuit să se mulțumească numai cu sferturile de finală.

Angel Santana, Bogdan Popescu, Cătălin Vlaicu și Cătălin Bordei au trecut de grupele CE, dar s-au împotmolit în fața reprezentanților Serbiei, scor 11-22.

Vedetele zilei de ieri, cea de-a treia a Europenelor dedicate acestei discipline urbane și populare, care se organizează o dată la doi ani, sub egida FIBA, au fost fetele din echipa României.

Andra Haas, Anca Șipoș, Gabriela Mărginean și Sonia Ursu au avut un traseu spectaculos și, în cele din urmă, fericit, până în finala cu Ungaria.

Oamenii veniți la cumpărături la mall au avut surpriza de a asista cum tricolorele au trecut în "sferturi" de Cehia, cu 18-16, și în semifinale de Elveția, cu 16-14. În cealaltă semifinală, jucătoarele maghiare au produs o surpriză și mai mare, depășindu-le pe baschetbalistele din Rusia, 14-12.

În finală însă vântul s-a schimbat. A suflat numai în mingile aruncate la coș de jucătoarele maghiare și dacă până în 7 minute s-a mers cap la cap, în ultimele trei Ungaria a lăsat România în spate, câștigând categoric, cu 21-14. Medalia de bronz a revenit baschetbalistelor din Rusia.

Dintre cele patru jucătoare tricolore, numai una, Andra Haas, evoluează în România. Cea mai tânără dintre ele, Sonia Ursu, are 23 de ani, iar Anca Șipoș, este la extrema cealaltă, 30 de ani. Celelalte două componente ale echipei continentale de argint au 29 de ani.

"Ne-am antrenat împreună doar o săptămână înaintea Europenelor de la București"
Sonia Ursu, CEZ Nymburk, Cehia

Diferențe între baschet și 3 la 3:

  • în varianta de stradă, baschetul are 3 jucători în teren, nu 5. Există o singură rezervă.
  • spre deosebire de baschetul convenţional, la 3 la 3 nu există un antrenor care să-și sfătuiască jucătorii, astfel că tactica le aparține acestora în totalitate. Are totuși arbitri
  • atacul e de numai 12 secunde, nu 24
  • un meci durează 10 minute – o singură repriză. De asemenea, poate câștiga echipa care ajunge prima la 21 de puncte
  • se joacă la un singur panou, nu la două
  • o aruncare obișnuită valorează un punct, ca și aruncarea liberă. Reușita din afara căciulii valorează 2 puncte

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează