SPORTURI  »  BOX  »  BOX

Bogdan Juratoni a trecut la profesionişti: "Visez aurul olimpic" » Ce îi transmite lui Bute

Juratoni a participat şi la Olimpiada de la Londra.
Juratoni a participat şi la Olimpiada de la Londra.

Articol de - Publicat joi, 25 aprilie 2013 00:00 / Actualizat joi, 25 aprilie 2013 13:24

În 1956, la Melbourne, românul Nicolae Linca se pregătea pentru meciul carierei. Îl întîlnea pe  irlandezul Frederick Tiedt în finala la categoria semimijlocie din cadrul Jocurilor Olimpice.

Accidentat grav la mîna dreaptă, Nicolae Linca a cucerit, atunci, singura medalie olimpică de aur a boxului românesc. În 2013, după 57 de ani de la marele eveniment, un tînăr devean, considerat unul dintre cei mai promiţători pugilişti români, se pregăteşte să devină campion olimpic.

Medaliat cu bronz la Campionatul Mondial din 2011, Bogdan Juratoni a fost singurul boxer român calificat la Jocurile Olimpice de la Londra, acolo unde a înţeles că "la box, din păcate, se întîmplă să te fure arbitrii". Şi-a pus mari speranţe în Jocurile Olimpice, şi-a dorit o medalie, dar a primit, în schimb, o decizie care ar fi putut avea efecte nedorite.

În box, însă, nu ai voie să laşi garda jos, iar Juratoni ştie cel mai bine: "Nu vreau să mă mai gîndesc nici o clipă la ceea ce s-a întîmplat acolo. Sînt orientat spre viitor, deci mă gîndesc la ceea ce o să fie!”

Sfătuit de Bute să treacă la profesionişti
Iar lucrurile bune nu au întîrziat să apară. O victorie în Cupa României şi un contract cu AIBA  pentru a face trecerea de la boxul amator au fost primele semne care i-au arătat că se află pe drumul cel bun.

"Mă gîndeam de ceva vreme să trec la profesionişti şi iată că a venit momentul potrivit. Am prins această ocazie şi am făcut pasul. Pentru orice tînăr pugilist e un moment important. Contează să nu mai boxez pe nimic! La profesionişti, faţă de amatori, voi avea o bursă consistentă la fiecare meci.”

Deşi a ezitat la început, gîndindu-se că este prea tînăr, Juratoni, care este fan declarat al lui Bute, nu a uitat de sfatul primit de la Lucian, sfat care "a contat destul de mult în luarea deciziei".

Visul merge mai departe
Pentru Bogdan Juratoni visul merge mai departe! Pugilistul, care îşi doreşte să fie noul Nicolae Linca, va avea şansa să lupte la Rio pentru medalia mult visată.

AIBA i-a oferit românului un contract special, în sensul în care va boxa la profesionişti, dar nu este obligat să renunţe la lot: "Pentru mine, ca sportiv, contează foarte mult şi mă bucur că pot boxa atît la amatori cît şi la profesionişti. Vreau să particip la Olimpiada de la Rio şi tot ce mă interesează este să fac treabă bună acolo. Sper doar ca pînă în 2016 să fiu destul de pregătit pentru marele eveniment. Îmi doresc foarte mult să particip la Olimpiadă, dar, în acelaşi timp, vreau să boxez şi la profesionişti, să fac şi cîţiva bani.”

Alături de Bute: "Sînt convins că o să câştige confruntarea cu Pascal".
Însă, pînă la Jocurile Olimpice de la Rio, Juratoni îşi doreşte: "să cîştig tot ce se poate cîştiga şi sper să mă ţină Dumnezeu sănătos, să dau tot ce pot la competiţii”. Despre cei care l-au criticat, la un moment dat, nu are multe de spus: "Nu avem multe de vorbit, fiecare cu treaba lui".

Nu uită, însă, de cei care, într-un fel sau altul, i-au fost alături. Iar printre aceştia se numără şi Lucian Bute: "Lui Lucian Bute îi doresc numai bine şi sînt convins că o să cîştige confruntarea cu Pascal!".

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
sabinalin
sabinalin  •  26 Aprilie 2013, 08:53

N-avem decat sa-i dorim lui Bogdan decat sa fie cat mai bine pregatit pentru J.O de la Rio si sa aiba parte de decizii corecte din partea arbitrilor! Mult succes!

nykugl
nykugl  •  26 Aprilie 2013, 00:46

voi sunteti generatia care dac ii duci la gara iau avionul sau barca,fani de o zi daca azi joaca messi bine e zeu daca maine ronaldo poimane altu si raspoimane altul mai iesiti din fata calculatorului ca viata e diferita.dati de greu si apoi sa vb.respect ptr sport si sportivi

nykugl
nykugl  •  26 Aprilie 2013, 00:40

pentru cei care il critica de ce nu va duceti la sala si considerati o performanta sa ajungeti sa boxati cu el.sa vedem daca niste adversari de hartie ajung sa se lupte in o finala,sau ptr un titlu.sunt criterii ca nu pot eu acum sa ma duc sa boxez cu bute el accepta dar federatia nu cine sunt eu sa ajung sa boxez ptr titlu?

Vezi toate comentariile (5)
Comentează