SPORTURI  »  BOX  »  TRAGEDIE

Bornele unei cariere fenomenale și reacții la moartea lui Ali: ”Dumnezeu și-a luat campionul înapoi”

În 1996, la Atlanta, cu flacăra olimpică // Foto: Reuters +6   FOTO
În 1996, la Atlanta, cu flacăra olimpică // Foto: Reuters

Articol de - Publicat duminica, 05 iunie 2016 00:00

Pe 25 februarie 1964, la Miami, Ali cucerea primul său titlu mondial, învingându-l pe Sonny Liston, prin KO tehnic, în runda a 7-a. Înainte de meci, Ali a făcut circ, numindu-și adversarul "urs mare și urât".

"Liston miroase a urs. După meci o să-l donez la Zoo. În orice caz, unul dintre noi o să moară în ring", spunea aprins Ali la cântarul oficial.

Citește și: The Greatest a părăsit ringul » Muhammad Ali s-a stins într-un spital din Phoenix la 74 de ani

Alte borne:

  • În mai 1965, a avut loc o revanșă controversată, în care Liston a căzut la podea după mai puțin de două minute. S-a speculat atunci că Liston fie se temea de amenințările susținătorilor lui Ali, fie pariase împotriva lui însuși.
  • Pe 8 martie 1971 avea loc prima luptă dintre Ali și Frazier, la New York, supranumită Meciul Secolului. "Frazier e prea prost să fie campion", zice Ali. Frazier a câștigat, prin decizie unanimă a arbitrilor judecători, administrându-i lui Ali prima înfrângere din carieră.
  • Pe 30 octombrie 1974, celebra "Rumble in the Jungle", desfășurată la Kinshasa, în Zair, îi opunea pe Ali și pe George Foreman. Experții îl dădeau câștigător dinainte pe Foreman. Ali avea deja 32 de ani, își pierduse agilitatea din tinerețe, însă era foarte popular în Zair. De altfel, încurajarea "Ali, bomaye!" – adică "Ali, omoară-l!" – răsună în urechile unei lumi întregi. De omorât, Ali nu l-a omorât pe Foreman, dar l-a lăsat lat în mijlocul ringului. KO în runda a opta și titlurile WBC, WBA, The Ring & Lineal Heavyweight unificate din nou în posesia sa.
  • Pe 1 octombrie 1975, Ali și vechea sa cunoștință Frazier se întâlneau în Filipine, pentru evenimentul supranumit "Thrilla in Manila". Erau aproape 40 de grade Celsius și Frazier, în cele din urmă, a cedat fizic. Ali a reușit să-l lovească pe Frazier la ambii ochii și a dominat rundele 13 și 14. Lupta a fost oprită de antrenorul lui Frazier, înainte de runda a 15-a, deși acesta din urmă voia să lupte, în ciuda faptului că nu-și mai putea deschide ochii. Învingătorul Ali era însă la fel de dărâmat fizic, dar își păstra titlul.
  • Pe 15 februarie 1978, pierdea titlul de campion mondial în fața lui Leon Spinks, luându-și-l înapoi șapte luni mai târziu.
  • După acest moment, Muhammad a mai susținut două lupte, ambele pierdute, cu Larry Holmes și Trevor Berbick. În momentul meciului cu Berbick și a încheierii carierei, Ali avea aproape 40 de ani. Se întâmpla în decembrie 1981, la Nassau, Bahamas.

"Lupta de la Manila cu Frazier a fost cel mai apropiat moment de moarte pe care l-am cunoscut"
Muhammad Ali

Vorbe de duh de la Muhammad Ali:

  • "Dacă un negru, un mexican și-un portorican sunt pe bancheta din spate a unei mașini, cine conduce? Vă spun eu, poliția!"
  • "Uneori nu munții din calea ta te obosesc cel mai tare, ci pietricelele din pantofi"
  • "Duceți-vă la facultate, învățați. Dacă au făcut ei penicilină din pâine mucegăită, sigur or să facă și din voi ceva"
  • "Eu sunt America. Sunt partea aceea a ei pe care voi n-o recunoașteți. Dar obișnuiți-vă cu mine. Negru, șmecher, încrezut, numele meu, nu al vostru; religia mea, nu a voastră; țelurile mele, nu ale voastre; obișnuiți-vă cu mine"
  • "Lucrurile bune pe care le faci pentru ceilalți reprezintă chiria pe care o plătești cât timp trăiești aici, pe Pământ"
  • "Cocoșul cântă când vede lumina. Puneți-l la întuneric și nu o să mai cânte niciodată. Eu am văzut lumina și acum cânt"
  • "Sunt atât de rapid, că noaptea trecută, când am stins lumina în camera de hotel, eram deja în pat înainte de a fi întuneric"
  • "Unde mai întâlniți un alt boxer care scrie poezie, prezice victoriile, îi bate pe toți, te face să râzi, te face să plângi și e înalt și superdrăguț ca mine"
  • "Lumea spune că vorbesc cu greutate, dar mintea mea e OK! Dar nu-i o surpriză. Am calculat că am încasat 29.000 de pumni și am câştigat 57 de milioane de dolari și nu am pus deoparte nici măcar jumătate"

Reacții la moartea lui Ali:

"Muhammad Ali a fost unul dintre cei mai mari oameni pe care i-am întâlnit. M-a bătut măr în jungle. Îl loveam cu toată puterea și el îmi zicea: «Atâta poți, George?» Ce mai noapte! Muhammad Ali, Joe Frazier și cu mine eram unul singur – trăiam unul prin celălalt. O parte din mine a murit odată cu el. Poate cea mai importantă"
George Foreman, fost boxer american

 "Niciun boxer și niciun alt sportiv nu va atinge niciodată nivelul lui Muhammad Ali, al cărui nume va răsuna chiar dacă timpul va trece. Un model, plin de farmec, o adevărată legendă – Ali nu va fi uitat niciodată. Am avut șansa să-l întâlnesc, iar asta va rămâne o amintire care-mi va fi întotdeauna dragă"
Amir Khan, boxer britanic

"Epoca lui Ali a fost cea mai bună din istoria categoriei grea. Erau 15 runde, mănușile nu aveau atâta căptușeală ca azi. Era mult mai greu din punct de vedere fizic"
David Haye, boxer britanic

"Odihnește-te în pace, Muhammad Ali. O să însemni mereu ceva special pentru mine, pentru Africa și pentru lumea întreagă. Îți mulțumesc pentru tot"
Yaya Toure, Manchester City

"Un uriaș printre oameni, Ali a dat dovadă de atâta talent, curaj și determinare, încât unii dintre noi n-or să le înțeleagă niciodată"
Lennox Lewis, fost boxer britanic

"Tatăl nostru a fost un munte de umilință. Acum s-a întors acasă, la Dumnezeu. Rugați-vă pentru liniștea sufletului lui frumos. Dumnezeu să te binecuvânteze, tată. Ești iubirea vieții mele!"
Hana Ali, fiica lui Muhammad Ali

"Dumnezeu și-a luat campionul înapoi. La revedere, ai fost nemaipomenit"
Mike Tyson, fost campion mondial la categoria grea

Muhammad Ali

  • categoria grea
  • 1,91 metri înălțime, 198 cm anvergura brațelor
  • născut Cassius Marcellus Clay Jr, pe 17 ianuarie 1942, la Louisville, Kentucky
  • decedat pe 3 iunie 2016, la Scottsdale, Phoenix, Arizona
  • gardă normală
  • 61 de lupte la profesionism, 56 câștigate, 5 pierdute
  • campion olimpic în 1960, la Roma

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
cpt.ahab
cpt.ahab  •  05 Iunie 2016, 12:56
Postat de itrobert pe 05 Iunie 2016, 09:31

Imi cer scuze, n-am sesizat ca e scris de-o ***... In concluzie: Scoate *** religia din articol!

Corect.

dinarad
dinarad  •  05 Iunie 2016, 10:28

Dumnezeu să-l odihnească.

948956548471669
Andronache Georgian  •  05 Iunie 2016, 10:02

Ultimile 4 meciuri din cariera i-au "stricat" golaverajul...:)...La meciul cu Holmes nu i-as fi dat drumul in sala,dar in ring?Era deja leguma...

Vezi toate comentariile (5)
Comentează