SPORTURI  »  BOX  »  VIS ÎMPLINIT

Bozella a învins, la 52 de ani, în primul şi ultimul său meci » A stat închis 26 de ani FĂRĂ VINĂ

A stat în închisoare mai mult decît în libertate, iar sîmbătă va boxa într-o gală profesionistă, împlinindu-şi visul care l-a ţinut în viaţă
A stat în închisoare mai mult decît în libertate, iar sîmbătă va boxa într-o gală profesionistă, împlinindu-şi visul care l-a ţinut în viaţă

Articol de - Publicat duminica, 16 octombrie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 16 octombrie 2011 16:00

UPDATE // Povestea pe care Gazeta v-a oferit-o acum cinci zile a avut un final incredibil pentru americanul care a stat închis mai mulţi ani decît a trăit în liberatate.

Cei trei arbitri care au decis meciul dintre Dewey Bozella (52 de ani) şi Larry Hopkins (30 de ani) i-au acordat în unanimitate victoria celui care a stat 26 de ani închis pentru o crimă pe care nu o comisese el. 39-36, 38-37 şi 38-36 au fost aprecierile judecătorilor la prima şi ultima luptă a lui Bozella. Încurajat înainte de meci inclusiv de preşedintele SUA, Barack Obama, Dewey va conduce o fundaţie care îi va purta numele la care speră să aducă tineri care să înveţe să boxeze în loc să piardă vreme pe străzi.

Bozella a avut o viaţă plină de suferinţe. La 9 ani a asistat cum tatăl său îi omoară mama, însărcinată, iar doi fraţii săi au pierit ucişi pe străzile din Brooklyn. La 24 de ani era închis degeaba timp de 26 de ani.

Citeşte mai jos povestea fabuloasă a lui Bozella
......................................................................................

Gazeta vă prezintă excepţionala povestea a lui Dewey Bozella, cel care a fost încarcerat 26 de ani pentru o crimă pe care nu a comis-o. Pe 15 octombrie, americanul va urca în ring la profesionism, împlinindu-şi la bătrîneţe visul pe care nu a apucat să-l trăiască.

Din 1983 pînă în 2007 a stat în închisoarea Sing Sing. Nevinovat. Jumătate din viaţă aruncată. Înaintea lui a mai fost un boxer, Rubin "Hurricane" Carter, aspirant la titlul mondial al greilor, care a ispăşit 17 ani de puşcărie pentru un asasinat neprobat ca la carte. La douăzeci de ani după, cazul lui Dewey Bozella arată că abuzuri încă există. Dar boxerul crede că dorinţa de a urca în ring din nou l-a ajutat să treacă peste anii grei de închisoare.

Bozella a fost condamnat în 1983 pentru o crimă pe care nu a comis-o. A fost eliberat în 2009, după mai mult de un sfert de secol. Pe 15 octombrie visul acestui om va deveni realitate. Va urca în ring, pentru prima dată în viaţa lui ca profesionist. Coşmarul lui Bozella a început în 1977, în apropierea oraşului New York. Atunci, o bătrînă a fost ucisă în casa sa. După cîteva luni, o altă femeie a murit în acelaşi fel, în aceeaşi zonă. Poliţia a prins un om numit Donald Wise, care a fost condamnat pe baza amprentelor, care coincideau în ambele cazuri.

Minciunile altora
Dosarele nu au fost însă închise. În 1983, doi infractori au declarat că Bozella a comis cele două crime, în schimbul reducerii pedepsei. Boxerul a pledat nevinovat şi a adus martori care au susţinut că, la ora uneia dintre crime, Bozella se plimba cu bicicleta în cu totul altă parte. Juriul nu a crezut această variantă şi pugilistul a primit o pedeapsă, conform justiţiei americane, între 20 de ani şi închisoare pe viaţă.

Atunci Dewey avea 24 de ani, pasionat de box. În spatele gratiilor nu a avut ce să facă şi şi-a urmat pasiunea. S-a perfecţionat acolo, datorită unui program care le permitea deţinuţilor să facă box cu antrenorii de la Gleason's Gym, sala unde s-au pregătit Muhammad Ali, Frazier, Liston, Foreman şi Tyson. Astfel, Dewey a devenit campionul de la Sing Sing.

În paralel, nu s-a lăsat niciodată bătut şi şi-a urmat lupta judiciară. Voia să fie liber. În 1990 i s-a oferit libertatea, în schimbul recunoaşterii vinei. A refuzat. În cele din urmă, cazul său a fost preluat de Barry Scheck, avocat specializat în dosarele încarceraţilor nevinovaţi. În 2009, revizuirea cazului a trecut de comisie şi Dewey Bozella a fost eliberat. Atunci, reţeaua media ESPN i-a oferit premiul "Arthur Ashe" pentru curaj în sport.

Visul e aproape
Dewey, care acum trăieşte în orăşelul Fishkill, NY, alături de soţia lui, Trena era fericit pentru că redevenise om liber. Dar a mărturisit că visul său rămăsese să lupte măcar un meci la profesionişti. De dorinţa lui a auzit de Bernard Hopkins, campion la semigrea, care începuse, de asemenea, să boxeze în puşcărie. Acesta l-a invitat pe Dewey să se antreneze alături de el, iar pe 15 octombrie Bozella va urca în ring în deschiderea luptei dintre Hopkins şi Chad Dawson. Dewey Bozella a fost supus unor riguroase controale medicale, dar le-a trecut cu brio. Îşi aşteaptă cu emoţie şi speranţă îndeplinirea celui mai frumos vis.

24 de ani avea Dewey Bozella cînd a intrat în puşcărie pe nedrept

Alţi condamnaţi din lumea sportului
Don King
- promoterul american a petrecut 4 ani în puşcărie pentru omor. King a omorît în bătaie un bărbat care îi datora bani
Mike Denton
- hocheistul a fost condamnat la 7 ani şi 6 luni pentru că dorit să angajeze un asasin care să-l ucidă pe agentul său. Din fericire, "asasinul" era poliţist
Mike Tyson
- greul a stat trei ani în închisoare pentru viol
Florică Stănici
- fostul hocheist la Sportul Studenţesc a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru omor calificat
OJ Simpson
- jucătorul de fotbal american ispăşeşte o condamnare de 9 ani pentru omor calificat

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (18)
steliosbogdan
steliosbogdan  •  17 Octombrie 2011, 10:09

In September 2007, Simpson was arrested in Las Vegas, Nevada, and charged with numerous felonies, including armed robbery and kidnapping.In 2008, he was found guilty and sentenced to 33 years imprisonment, with a minimum of 9 years without parole.[6] He is currently serving his sentence at the Lovelock Correctional Center in Lovelock, Nevada.

steliosbogdan
steliosbogdan  •  17 Octombrie 2011, 10:03

OJ Simpson - jucătorul de fotbal american ispăşeşte o condamnare de 9 ani pentru omor calificat ????????? Simpson is currently serving a nine-year sentence at Nevada’s Lovelock Correctional Centre, after he was convicted of robbery and kidnapping in Las Vegas in October 2008 after a botched heist to retrieve his memorabilia he said was stolen by dealers.

vallygse
vallygse  •  16 Octombrie 2011, 23:29

va recomand filmul The Hurricane.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează
Close