BOX  ·  CAMPIONAT MONDIAL

CAMPIONATELE MONDIALE DE BOX // Suntem pe nicăieri » Nicio medalie, doar un meci câștigat

Articol de - Publicat luni, 23 septembrie 2019 14:45

România s-a întors cu mâna goală de la Mondialul din Rusia. Dintre cei patru pugiliști, doar unul a trecut de un adversar. Ceilalți au pierdut din primul meci.

Opt ani au trecut de când România cucerea ultima medalie la un Campionat Mondial de box. O făcea, în 2011, Bogdan Juratoni, la Mondialele de la Baku (Azerbaidjan). De atunci, România nu a mai scos capul nici măcar în Europa. 

Duminică, la Ekaterinburg (Rusia) s-a încheiat a patra ediție consecutivă în care românii nu mai au nimic de spus în ring. Federația a trimis patru pugiliști la actuala ediție, dar dintre aceștia, doar unul a reușit să câștige un meci. Ceilalți trei au pierdut de la prima dispută! Și nu putem spune că au întâlnit adversari care, apoi, s-au dus până în vârf, la medalii. Adversarii românilor s-au oprit în turul imediat următor. 

Paul Arădoaie, campionul european under 22, a fost singura excepție. Acesta a fost învins în turul 3 de uzbekul Ruzmetov, care a ajuns în finală și a cucerit medalia de argint. 

Președintele FR Box, Vasile Cîtea, a declarat înainte de Mondiale că obiectivul României este ocuparea unui loc 5, adică o accedere în sferturi. Obiectiv neîndeplinit!

Șanse 0 la Jocurile Olimpice

Campionatele Mondiale nu au mai fost criteriu de calificare la Jocurile Olimpice de anul viitor. Pentru biletele de Tokyo, Comitetul Internațional Olimpic a preluat de la Federația Internațională de Box (AIBA) organizarea turneelor de calificare. Vor fi două astfel de turnee, unul doar cu boxeri europeni (13-23 martie, la Londra), iar al doilea pentru boxeri din întreaga lume (13-24 mai, la Paris).

Având în vedere însă rezultatele din ultimul timp, România are șanse minuscule de a califica vreun pugilist la întrecerea supremă. România nu a mai cucerit o medalie cu boxul la Jocurile Olimpice din 2004, atunci când Ionuț Gheorghe s-a întors cu bronzul de la Atena. 

15 țăriau luat medalii la Mondialul de la Ekaterinburg (Rusia). Dintre acestea, doar 5 din Europa

25 de țăriau avut cel puțin un reprezentant în sferturile de finală. Nu și România

Rezultatele românilor la CM 2019  

turul 1 
Vasile Suciu (63 kg) pierde la puncte, 0-5 cu Milan Fodor (Ungaria) 
Cristian Filip (91 kg) pierde la puncte, 2-3 cu Nikoloz Begadze (Georgia) 

turul 2 
Marian Șchiopu (52 kg) pierde la puncte, 0-5 cu Azat Usenaliev (Kîrghistan) 

turul 3 
Paul Arădoaie (81 kg) câștigă la puncte, 3-2 cu Artjom Kasparian (Olanda) 
Paul Arădoaie pierde la puncte 0-5 cu Dilșodbek Ruzmetov (Uzbekistan)

Obreja critică activitatea FR Box și-l atacă pe Cîtea

„S-a urcat scroafa în copac”, a spus Rudel Obreja, care susține că Vasile Cîtea ar putea ajunge ministrul Sportului. 

Fostul președinte al Federației Române de Box a făcut la Radio Sport 1 câteva declarații extrem de grave la adresa conducerii FR Box și a oamenilor din fenomen. Fostul oficial spune că în România a ajuns să se plătească nonperformanța.

Ce a spus Obreja la radio:

„Bugetul sportului este împărțit și făcut pe comisioane, pe modelul banilor întorși! Sună foarte ciudat ca federația de box să primească un milion de euro buget după ce trei ani a avut bugetul suspendat. Spun asta pentru că acolo există dosar penal pentru furăciuni”  

„Se pregătește numirea lui Vasile Cîtea , un semidoct, un derutat parlamentar, în fruntea Ministerului Tineretului și Sportului. Vai de capul nostru, s-a urcat scoafa în copac, cam așa este și cu Vasile Cîtea”  

„Cel mai de perspectivă boxer român, fost campion european, vrea să se lase. A fost distrus de antrenorii de la lot, de medicul de la lot, care au vrut să-l dopeze! Noroc cu un alt antrenor de la Brăila care l-a salvat. Au reușit să-l deprime și să-l distrugă”  

„La Mondialele din Rusia, lotul a plecat fără antrenorul coordonator Relu Auraș, cel care s-a ocupat de boxeri. Sportivii au plecat cu Dorel Simion, care nu a fost nicio secundă la pregătiri”  

„În Biroul Federal al FR Box, cei care pregătesc lotul și-au asumat o medalie la Mondiale. În presă au venit și au spus că vor un loc 5. Ministerul plătește un milion de euro buget pentru un loc 5, nici acela obținut?”

VEZI ȘI:

Loredana Toma a câștigat două medalii de bronz la Campionatele Mondiale de Haltere din ThailandaPovestea copilul genial, exmatriculat în România, ajuns milionar în Silicon Valley la doar 20 de ani
Libertatea
Comentarii (4)
nusu_d  •  23 Septembrie 2019, 19:24

„Bugetul sportului este împărțit și făcut pe comisioane, pe modelul banilor întorși! Sună foarte ciudat ca federația de box să primească un milion de euro buget după ce trei ani a avut bugetul suspendat. Spun asta pentru că acolo există dosar penal pentru furăciuni” (Rudel Obreja) - Nu mai vorbi de ***, nu mai vorbi de furaciuni si de bani intorsi :-))) Exact pentru d-astea ai fost condamnat si ai facut puscarie de mana cu Lenuta Udrea puscariasa in mascarada numita Gala Pute. Si nu s-a terminat ;-)

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

nusu_d  •  23 Septembrie 2019, 19:12

Cine a ajuns sa acuze si sa arate cu degetul? Infractorul condamnat Obreja Rudel? Pai el se oftica ca nu mai este el la butoane sa foloseasca el milionul ala de euro. Singurul motiv pentru care nu mai este deocamdata la puscarie este minuta data de CCR la ordinul Partidului Salvati Detinutii(PSD) care a scos vremelnic infractorii din puscarii. Dosarul Gala Pute se va rejudeca iar parnaia va fi tot acolo. Am uitat de matrapazlacurile si hotiile de la Gala Bute? Nu! Boxul romanesc nu mai scoate performante de foarte mult timp, din varii motive. Intra-adevar Vasile *** este un semidoct, dar cine a ajuns sa vorbeasca de urcatul scroafei in copac? Uita-te in oglinda! Unii sunt chiar bolnavi de tupeu. Sa ne aducem aminte ca cel care acuza acum, inculpat in dosarul Gala Pute, a fost debarcat de la sefia FRB in 2012, pe care o dusese in pragul dezafilierii, el insusi fiind interzis peste tot in boxul amator la acea vreme. *** ;-)

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

kingdon  •  23 Septembrie 2019, 15:55
Postat de saramago pe 23 Septembrie 2019, 15:37

Obreja nu are nicio vină ? Nici măcar pentru îndepărtarea lui Vaștag ?

Hotul asta vb? Toti puscariasii sunt pareristi pe aici. Rudotel a distrus sportul asta, hotul striga hotii. Singurul adevarat a fost Doroftei, restul *** ordinare, hoti dovediti

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (4 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
20:30 Fotbal, Serie A
Milan - Parma
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:30 Fotbal, Serie A
Bologna - Napoli
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
20:30 Fotbal, Serie A
Sampdoria - Cagliari
Digi 3, Telekom 3, Look Sport 2
22:15 Fotbal, Premier League
Arsenal - Liverpool
Eurosport
22:45 Fotbal, Serie A
Sassuolo - Juventus
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
22:45 Fotbal, Serie A
Udinese - Lazio
Digi 3, Telekom 3, Look Sport 2
22:45 Fotbal, Serie A
Roma - Verona
Digi 4, Telekom 4, Look Sport 3
Program TV complet

Liga 1