SPORTURI  »  BOX  »  BOX

Declin sau întîmplare? » Familia lui Pacquiao îl roagă să se retragă, el se încăpăţînează să continue

Manny Pacquiao în momentul KO-ului suferit în faţa lui Juan Manuel Márquez, doar al treilea din carieră // Foto: Mediafax-AFP
Manny Pacquiao în momentul KO-ului suferit în faţa lui Juan Manuel Márquez, doar al treilea din carieră // Foto: Mediafax-AFP

Articol de - Publicat marti, 11 decembrie 2012 00:00 / Actualizat luni, 10 decembrie 2012 20:33

Manny Pacquiao a suferit sîmbătă, în faţa mexicanului Juan Manuel Márquez, abia a cincea înfrîngere din carieră, dar a doua consecutivă.

Trecuseră mai bine de 13 ani de cînd Manny Pacquiao nu mai pierduse un meci prin KO. De la contactul dur cu podeaua din 17 septembrie 1999, în disputa cu thailandezul Medgoen Singsurat, filipinezul de fier mai cedase doar două dispute, însă la puncte.

Acum, el trece prin cea mai întunecată zonă a carierei. Învins în iunie de americanul Timothy Bradley în urma unei decizii cu multe semne de întrebare, cînd a şi pierdut titlul WBO la semimijlocie, sîmbătă, la Las Vegas, a rămas două minute la podea după un pumn năprasnic al mexicanului Márquez. KO clar şi Manny a declanşat furtuni de lacrimi şi vaiete printre compatrioţi. Dar, mai ales, în propria familie.

De două ori la podea
Filipinezul, care va împlini săptămîna viitoare 34 de ani, are o istorie veche cu Juan Manuel Márquez, care datează din 2004. L-a învins de două ori, dar greu, şi o dată au încheiat la egalitate. Acum s-a întors roata pentru mexican. Acesta l-a trimis prima dată la podea pe Pacquiao în repriza a treia a disputei de sîmbătă, care a contat, în mod simbolic, pentru "Campionul WBO al deceniului" la categoria semimijlocie. Filipinezul a revenit şi l-a pus jos pe adversar două runde mai tîrziu.

Cînd mai era o singură secundă din felia a şasea a meciului, Márquez a găsit pumnul ideal. Un croşeu de dreapta ca un tunet care a paralizat bărbia lui Pacquiao. Şi nu doar bărbia. Boxerul cel mai lăudat al ultimilor ani a rămas întins în ring aproape 2 minute. Abia au reuşit membrii echipei lui să-l ridice şi să-l tîrască spre colţul său. În momentul KO-ului, Manny conducea cu 47-46 pe tabelele arbitrilor judecători.

Visează revanşa
El nu vede înfrîngerea ca pe un capăt de drum. Nici măcar ca pe un motiv de îngrijorare. Încă ameţit şi cu orgoliul zgîriat, filipinezul a vorbit despre o revanşă în faţa lui Juan Manuel Márquez. "De ce nu?", a spus el, citat de BBC Sport. "Am dat tot ce am putut. Am văzut că l-a dominat două reprize şi am devenit prea încrezător. M-a lovit cu un pumn solid, la care nu mă aşteptam".

Acasă însă, mama şi soţia îşi frîng mîinile de îngrijorare. Mesajul lor e limpede: îl imploră să se retragă. "Cînd îţi vezi soţul rănit, nici nu mai poţi să dormi", a spus Jinkee Pacquiao într-un interviu televizat. Întrebată dacă ar vrea să-l vadă renunţînd la box, ea a replicat: "Ştiţi care e răspunsul meu. Iar el ştie bine ce îl rog".

Mama lui Manny, Dionisia, care, ca de obicei, a văzut meciul înregistrat, nu în direct, a rămas şocată în momentul pumnului decisiv. "A căzut atît de brusc...", a spus ea. "Te-am tot imporat, fiule. E timpul să te retragi, ai început să te lupţi de la o vîrstă atît de fragedă. Mă rog să te opreşti, îl rog pe Dumnezeu să te îndemne s-o faci".

Implicat în multe
Pacquiao, care boxează de la 16 ani, a apărut ieri într-un interviu pe reţeaua GMA şi şi-a menţinut decizia de a continua. "Sînt OK. Am fost prea sigur pe mine. Asta face parte din joc, uneori cîştigi, alteori pierzi. Acum trebuie să mă odihnesc un pic, apoi voi reveni în ring", a anunţat el.

Multă lume crede că Manny face prea multe: e membru al Parlamentului în Filipine, are un show de televiziune de succes şi numeroase obligaţii publicitare. Recent, el a devenit şi predicator al Bibliei, dar susţine că religia nu i-a înmuiat instinctul de luptător. Cert e că n-a mai pierdut niciodată pînă acum două întîlniri la rînd. În toate e un început. Unii însă îl numesc sfîrşit.

Sfatul decisiv
Preparatorul fizic al lui Pacquiao, Freddie Roach, a spus că îl va evalua pe pugilist în sala de forţă şi abia după aceea va putea spune dacă ar trebui să se retragă sau nu din box. "Dacă văd că intră în declin din punctul de vedere al formei fizice, dacă riscă să fie rănit uşor, atunci îl voi sfătui să se retragă şi cred că mă va asculta. El boxa bine sîmbătă, dar a avut ghinionul să dea peste pumnul perfect al adversarului".

54 de victorii, 5 înfrîngeri şi două meciuri egale are Manny Pacquiao în cariera sa, începută în ianuarie 1995

26 de milioane de dolari a avut garantaţi filipinezul pentru disputa cu Márquez, iar adversarul său 6 plus un bonus din profiturile pay-per-view

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
mihaienache
mihaienache  •  11 Decembrie 2012, 15:30

marquez a fost mai bun mai combativ in toate disputele cu pacman....viteza l-a salvat pe manny pana acuma el nefiind un puncher

kily
kily  •  11 Decembrie 2012, 14:50

cum este posibil ca maimuta filipineza sa fi condus la puncte in momentul ko-ului?! este o aberatie! in fapt, marquez a castigat si 2 din celelalte 3 partide disputate de ei si arbitrii i le'ai dat pierdute! stia ca doar ucigandu'l in ring poate iesi invingator in fata acestor nemernici josnici

gilos
gilos  •  11 Decembrie 2012, 12:13

Tot comentariul este pe blogul lui Tolontan, geno No.7

Vezi toate comentariile (4)
Comentează