SPORTURI  »  BOX  »  RETRAGERE

EXCLUSIV Constantin Foia, fostul antrenor al lui Bute, dă verdictul: „Doroftei a fost mai mare decât «Mușchiulete»”

Articol de - Publicat joi, 21 martie 2019 14:59

Constantin Foia (68 de ani), unul dintre primii antrenori ai lui Lucian Bute, a vorbit despre retragerea fostului campion și a povestit lucruri interesante din cariera pugilistului român, care a ajuns la 39 de ani.

„Maestrul” Foia a răspuns și uneia dintre cele mai frecvente întrebări: „Cine a fost mai mare, Bute sau Doroftei?”.

„Sincer, mă bucur pentru Lucian. Era momentul. Are o vârstă. Are doi copii, locuiește într-o țară străină. Are alte priorități acum. Nu e ca în România. A avut o carieră excepțională. A fost un băiat muncitor, liniștit.

Eu l-am însoțit la Europene în 1997. Era la început. Mi-a plăcut la el că era stângaci, avea anvergură mare la brațe, era agil, inteligent, avea deplasare bună și era muncitor. Era foarte liniștit. Oricât de bine te-ai antrena îți trebuiesc 3 lucruri: odihnă, hrană și cumințenie. Dacă unul din astea lipsesc, atunci poți deveni doar prieten cu sportivii”, a declarat Constantin Foia pentru GSP.ro.

Bute sau Doroftei?

Constantin Foia a stabilit care pugilist a fost mai important pentru România dintre Leonard Doroftei și Lucian Bute.

„Ca performanțe la profesioniști, Doroftei a fost mai bun. Cu Doroftei am lucrat în 1986, atunci a ieșit prima dată campion național la categoria muscă la juniori. Doroftei a avut performanțe mai mari, l-a depășit pe Lucică. La Lucian am ținut mai mult, că a fost contemporan cu băiatul meu”, a adăugat Constantin Foia.

Fostul antrenor al lui Bute a rememorat o amintire cu cel poreclit „Mușchiulete”:

„În 1996 ne-am prezentat pe 6 ianuarie la pregătire la Poaina Brașov. În jurul datei de 10 feburarie a murit soacra mea. El s-a accidentat la genunchi, iar eu am plecat la înmormântare. Am fost sunat că Lucian vrea să plece acasă, că se plictisise acolo, fiind accidentat. Nu l-am lăsat, că era zăpadă foarte mare și nu putea ajunge până la Pechea. Când m-am întors l-am întrebat de ce vorbește așa mult și și-a cerut scuze”, a adăugat „Maestrul” Foia.

constantin foia bute
Constantin Foia și Lucian Bute pe aeroport în 1997 / Foto: Libertatea

„Cu Lucian am vorbit ultima dată după ce a ieșit Campion Mondial, era o gală pe la un liceu și atunci am vorbit cu el. M-a văzut, m-a luat în brațe. Băiatul meu vorbește cu el foarte des, au vorbit și acum după ce s-a retras. Sunt prieteni foarte buni” Constantin Foia

cine e constantin foia

„Maestrul” Foia a făcut în tinerețe box, timp de 12 ani, iar de-a lungul carierei de antrenor a pregătit pugiliști importanți pentru România: Lucian Bute, Ionuţ Dan Ion (Jojo Dan), George Lungu, Petre Bornescu, Constantin Stan, Aurel Manole, Claudiu Râşco, Dorel și Marian Simion.

32de victorii în  37 de meciuri are Bute și 4 înfrângeri

25de KO-uri a reușit Bute în carieră

constantin foia
Constantin Foia într-o poză recentă // Foto: Libertatea

Cine a fost un boxer mai mare?

Leonard Doroftei
Lucian Bute

Citește și:

Lucian Bute, conferință de presă în lacrimi la retragere: „De ce să îmi risc sănătatea? Nu mai am reflexele. E greu, dar corect”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (12)
748772078840917
Daniel Rotaru  •  23 Martie 2019, 07:59

Cu parere de rau ,dar cred ca Bute a făcut parte dintr o "schema obrejiana" pentru a deveni camion,un campion fals, cum avea să se adevereasca mai tarziu.

1109223612559290
Ovidiu Albu  •  22 Martie 2019, 20:12

Clar Doroftei. Bute bun, dar o fetita in ring cand a dat de baieti adevarati. Mai mult marketing la el. Doroftei va ramane un Rocky Balboa al Romaniei. Greu de depasit vreodata.

liberta
liberta  •  22 Martie 2019, 11:32

si eu sunt tot afon in ale boxului, dar ceea ce a a facut Doroftei cand nu a trecut proba cantarului mi se pare ca a fost o pacaleala, o prosteala, o rusine. Tu ditamai sportivul sa te impiedici de un cantar... sa fim seriosi si sa avem pardon!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează