SPORTURI  »  BOX  »  GSP LIVE

EXCLUSIV VIDEO Mihai Leu, povești fabuloase cu expații români: „Hoții m-au ajutat să ajung în Germania, cinstiții mi-au furat 20.000 de euro” + De ce a lucrat în măcelărie

Articol de - Publicat miercuri, 04 martie 2020 13:49

Mihai Leu (51 de ani), fost campion mondial de box și campion național de raliuri, a fost prezent în studioul GSP Live, unde a vorbit despre povestea fascinantă a vieții sale și peripețiile prin care a trecut după momentul în care a ales să fugă din România. 

  • CONTEXT: În 1987, la vârsta de 19 ani, Mihai Leu a sosit în Patras, un oraș din Grecia în care urma să aibă loc Balcaniada. Înainte de competiție, boxerul a fugit din hotelul în care era cazat fără să spună nimic, nimănui. Singurul care știa de planurile lui era tatăl său, cel care i-a dat numărul de telefon al unui prieten de-al său, pe nume Radu, din Paris. 

Contactul cu capitalismul a fost foarte dur pentru Mihai Leu. De-a lungul aventurii sale, Leu a dat peste diferite persoane care se ocupau cu activități ilegale, dar persoane care l-au ajutat. În Germania, unde a dat peste un român care muncea într-o uzină, a rămas fără 30.000 de mărci. 

„M-am dus la Atena și am căutat restaurantul București, pentru că acolo se strângeau românii. Le-am zis celor de acolo «Bună seara, mă numesc Mihai Leu și vreau să rămân aici», românii mai știau de mine, fiind sportiv eram destul de cunoscut. Mi-au dat de mâncare și le-am zis că nu am unde să mă duc, apoi m-a luat unul dintre români acasă, care se ocupa cu haine furate. Oamenii ăia m-au ajutat și au fost foarte drăguți cu mine, le voi fi recunoscător toată viața. M-au ajutat, am avut unde să dorm. 

I-am rugat să mă ducă la o sală de box ca să intru în lumea mea. Cei de acolo l-au chemat pe președintele clubului și a zis că îmi dă casă, mașină și cetățenie să rămân acolo. Radu mi-a zis să nu rămân în Grecia că nu e bine, apoi nu m-am mai dus la sală. A venit Radu în Atena după mine și am trecut din Atena în Italia cu feribotul. Eu nu am avut acte, așa că șoferul m-a ascuns pentru 700 de dolari într-o ladă sub patul lui. A trebuit să stau foarte mult acolo, cam 36 de ore”, a spus Mihai Leu la GSP Live.

În Franța a fost ajutat de un român care se ocupa tot cu lucruri ilegale 

„Am traversat Italia cu tirul și după am ajuns în Franța, tot la un restaurant românesc unde să strângeau românii și unul dintre ei m-a luat la el acasă. Tot cu aproximativ aceleași lucruri se ocupa și acesta. I-am zis că vreau să dau de antrenorul lotului național din Franța, au sunat de acolo la Federația de Box și au zis că antrenorul lotului e plecat, vine după Crăciun. Cu românul cu care am rămas în Franța am mai fost prin orașe, m-a mai văzut cum sunt și mi-a zis că trebuie să plec de acolo de la el. Pentru că nu e locul meu lângă ei” 

Aventura continuă pentru Mihai Leu în Germania, unde i-au fost furați banii 

„Apoi am ajuns în Germania într-un portbagaj. Acolo am ajuns la primii romani care mi-au luat banii pe care i-am câștigat. Cei care aveau viața asta a lor... m-au ajutat. Cel la care am ajuns, român cinstit care lucra într-o uzină, mi-a furat primii bani, 20.000 de mărci. Cel de la care am plecat din Franța, mi-a dat 300 de franci francezi. Aproximativ 100 de dolari. Mi-a furat destul de mulți bani, mai ales pentru mine care nu aveam nimic, nici măcar cu ce să mă îmbrac, era ceva la care nici nu puteam visa. Contactul cu capitalismul a fost foarte dur pentru mine. În Grecia, când mi-am vândut geaca de piele am mai cerut și o ciocolată, pentru că doamna căreia i-am vândut-o avea un chioșc, și nu a vrut să-mi dea” 

Cum a ajuns boxerul să lucreze într-o măcelărie: „Aveam un trening pe care îl purtam toată ziua!” 

„Valentin Silaghi (n.r. - un antrenor de box român, stabilit în Germania),  a început să se gândească la faptul că aș putea să ajung în Germania, a început să mă caute și până la urmă a dat de mine. Așa am ajuns la Bayer Leverkusen. Dar tot așa, primul contact a fost foarte dur. Mi-au dat o locuință, avea un pat denivelat cu arcuri, aveam un dulap cu o ușă și un televizor portabil alb-negru. Mi-au dat 500 de mărci după ce le-am zis că nu am niciun ban, erau foarte puțini, un trening pe care îl purtam toată ziua. Apoi mi-au găsit de lucru într-o măcelărie, 6 luni nu aveam voie să boxez din cauza unei reguli internaționale” 
- Mihai Leu la GSP Live

Citește și: 

Simona Halep, cea mai bună din 2020! » Ce capitol domină numărul 2 WTA

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
104459837173638
Dinu Stefan  •  05 Martie 2020, 01:52

PAI BINE MAI LYONHEART,DE CE NU TE BATEAI PT BANI PE SUB PODURILE DIN BERLIN,CA JCVD ??? SI APOI DE CE TE-AI REINTORS ?! CRED CA A FOST O MISCARE GRESITA SI TU SI NADIA PUTEATI ASTEPTA REVOLUTIA DIN 90 ! ACUM CA S-A INTORS SI CORINA CHIRIAC,BA CHIAR SI MARGARETA PASLARU,MI-E GREU SA MAI AM CURAJU SA PLEC,CHIAR IN VIZITA DE LUCRU !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează