SPORTURI  »  BOX  »  BUTE DOPAT

Finalul dureros al unei cariere strălucite » Cel mai de succes boxer român se retrage după ce a fost depistat pozitiv » Și tu, Bute?

Bute riscă o suspendare între șase luni și doi ani // Foto: AFP
Bute riscă o suspendare între șase luni și doi ani // Foto: AFP

Articol de - Publicat sambata, 28 mai 2016 00:00

Fostul campion mondial a fost depistat pozitiv la un control antidoping efectuat după întâlnirea cu Badou Jack din 30 aprilie.

  • Cel mai de succes boxer român din toate timpurile se retrage fără glorie după ce a fost depistat pozitiv
  • Lucian Bute a fost timp de 4 ani campion mondial IBF, apărându-și centura de 10 ori
  • La 36 de ani, el riscă o suspendare de doi ani

Presa canadiană a anunțat ieri că Lucian Bute, 36 de ani, a picat testul antidoping de la finalul partidei cu suedezul Badou Jack, întâlnire disputată pe 30 aprilie pentru titlul mondial WBC la categoria supermijlocie.

Mauricio Sulaiman, președintele WBC, a fost cel care a anunțat că Bute ar fi folosit ostarină, substanță interzisă de regulamentele WADA (Agenția Mondială Antidoping) din 2008! Lucian riscă o suspendare între 6 luni și 2 ani, ceea ce ar putea fi echivalent cu finalul carierei românului.

"WBC a primit o notificare din partea Comisiei de box și wrestling din Washinghton D.C. despre urme de ostarină depistată în testul antidoping al lui Lucian Bute", se arată în comunicatul WBC.

Meciul contradictoriu

Românul a boxat la Washington contra suedezului Badou Jack, pugilist manageriat de Mayweather Promotions, firma de impresariat a lui Floyd Mayweather. Un arbitru l-a văzut clar învingător atunci pe suedez, 117-111, dar ceilalți doi au dictat egalitate, 114-114, astfel că disputa a fost declarată nedecisă.

Echipa lui Badou Jack a luat foc, considerându-se defavorizată, chiar dacă suedezul și-a păstrat centura WBC: "Întrebați-l pe Bute care era decizia normală. Dar nu e vina lui, ci a judecătorilor. Astfel de lucruri se mai întâmplă. Sunt lucruri murdare. Ce poți face? Mergem mai departe. Oamenii au văzut cine a câștigat meciul", a declarat după meci Badou Jack.

32 de victorii,3 înfrângeri și un egal e palmaresul lui Bute la profesionism, el deținând 4 ani titlul mondial IBF la supermijlocie

"Bute trişează! Asta e o afacere dureroasă. Poţi muri în ring, e rău. Îmi place Lucian ca persoană, e un băiat bun, dar nu e deloc OK ce a făcut. Îţi pui viaţa în pericol de fiecare dată când intri în ring şi adversarul tău trişează. L-am lovit tare de câteva ori şi şi-a revenit foarte bine din lovituri, ceea ce m-a surprins"
Badou Jack după știrea că Bute a fost depistat pozitiv

Șase nume importante pe lista neagră în 2016

Sportul românesc a fost zguduit de scandaluri de dopaj în 2016, de la atletism la biatlon și de la box la kaiac-canoe.

Lucian Bute este al șaselea nume important care este depistat pozitiv în acest an după Eva Tofalvi (biatlon), Claudia Ștef, Mirela Lavric și Mihai Donisan (atletism), Liviu Dumitrescu (canoe).

Tofalvi și cei trei atleți au fost depistați cu meldonium, Dumitrescu a căzut testul la un hormon de creștere, iar Bute la ostarină. Ștef și Donisan erau calificați la Jocurile Olimpice de la Rio.

"Îl cunosc pe Lucian Bute de aproape 20 de ani, dintre care 16-17 am fost foarte apropiați. Nu cred că a folosit substanțe interzise în mod voit, conștient. Sunt convins că este un accident de care el este total străin. Cariera strălucită trebuie să rămână nepătată, Bute merită recunoștință românilor, cărora le-a oferit momente extraordinare, fără să trișeze. Nu vreau să-l apar. Spun doar adevărul"
Rudel Obreja

Doroftei îi ia apărare

Fostul campion mondial WBA, Leonard Doroftei, i-a luat apărarea lui Lucian Bute, deși de multe ori a acuzat faptul că gălățeanul a avut adversari slabi și a ajuns ușor campion mondial. Într-o intervenție la Digi, Doroftei a spus că Bute e nevinovat, că sigur este o greșeală la mijloc.

"Nu cred că e posibil așa ceva. Probabil este o greșeală. Nu cred că Lucian face așa ceva, nu se joacă nimeni cu asta, nici medicii, nimeni. Nu pot să-mi dau seama prin ce trece Lucian, eu nu am trecut prin așa ceva și nu știu ce ar trebui să facă. Eu nu am luat niciodată așa ceva. Eu nu luam nici măcar vitamina C. Cred că la proba B se va dovedi că a fost o greșeală. Îi transmit lui Lucian să țină capul sus!", a declarat Leonard Doroftei.

Reacția lui Bute: "Nu am folosit niciodată substanțe interzise!"

Lucian Bute și-a închis telefonul, în Canada, dar a avut o replică pe contul său de facebook.

"Ieri a apărut o știre că am fost testat pozitiv pentru o substanță interzisă după meciul cu Badou Jack. Nu am amănunte pentru că nu am primit încă rezultatul oficial al laboratorului folosit de către comisia atletică din Washington. Personal, eu sunt surprins și dezamăgit de această știre. Am o lungă carieră în spate și am fost testat antidoping de zeci de ori fără să am vreodată un test pozitiv. Conform protocolului, va avea loc un nou test la eșantionul "B" și voi aștepta acest nou test înainte să fac alte comentarii. Nu am folosit niciodată substanțe interzise și sunt convins că se va face lumină în acest dosar", a scris Bute pe rețeaua de socializare.

Nu trebuie să dea bursa înapoi!

Lucian Bute riscă doar să fie suspendat dacă și la proba B va fi testat pozitiv.

"Rezultatul meciului cu Badou Jack va rămâne neschimbat. Și bursa câștigată la acel meci nu va trebui returnată. Doar dacă ar fi câștigat meciul și ar fi avut acum titlul mondial WBC, acesta i-ar fi fost retras", a declarat Rudel Obreja, fost președinte al FR Box, cel care a organizat multe gale profesioniste în România.

Bursa lui Lucian Bute la meciul cu Badou Jack a fost, se spune, în jurul a 700.000 de dolari.

O echipă "dubioasă"

De când s-a despărțit de antrenorul Stephan Larouche și a început să lucreze cu frații Grant, Otis și Howard, Lucian Bute și-a schimbat și echipa de preparatori pe care o avea la Interbox. El a început astfel să lucreze cu Daniel Ortega și Angel Heredia.

De numele ultimului se leagă însă câteva scandaluri de dopaj, fiind anchetat chiar pentru trafic de droguri. Campion național al Mexicului la aruncarea discului, și-a creat propriul său laborator de nutriție.

Heredia a făcut parte din echipa lui Victor Conte, principalul pion în celebrul scandal BALCO, în care justiţia americană a demonstrat că mulţi sportivi luau substanţe anabolizante dezvoltate în laboratorul lui Conte. Cele mai cunoscute nume, cele ale atleților Marion Jones și Tim Montgomery.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
nusu_d
nusu_d  •  28 Mai 2016, 14:12

Vedem ca acum nu il mai numiti cel mai valoros boxer roman, ci doar cel mai de succes. Bute a fost un campion de carton, de conjunctura care a invins numai boxeri modesti, slabi si a pierdut lamentabil in fatza unor boxeri puternici. Cam asa se poate sintetiza "cariera" lui. Proba antidoping nu minte, esta cam ca proba ADN, ai luat, apare, esti prins. Proba B niciodata nu infirma proba A. Vad ca apare iarasi ca musca in fatza infractorul "organizator" de mascarade pe banii nostri, Rudotel Obreja de care Bute s-a debarasat de cativa ani. Marele "organizator" al lui peste. Ce a organizat in afara de gala Bute pentru care este judecat acum si pentru care va merge la puscarie impreuna cu Lenutza Udrea? Bute iese din box in genunchi, rusinos, pe usa din dos ca un trisor. Nu se putea un final mai jalnic de cariera. Normal ar trebui sa ii fie luata si bursa, e ca si cand a fost prins in flagrant cu mana in buzunarul cuiva.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează