SPORTURI  »  BOX  »  PROTESTE

Fiul lui Muhammad Ali, afirmație controversată despre mișcarea „Black Lives Matter”: „E rasistă! Tata ar fi zis că protestatarii sunt diavoli”

Lumea a protestat împotriva violențelor la adresa persoanelor de culoare //FOTO: Guliver/GettyImages +13   FOTO
Lumea a protestat împotriva violențelor la adresa persoanelor de culoare //FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat duminica, 21 iunie 2020 13:28 / Actualizat duminica, 21 iunie 2020 14:22

Muhammad Ali jr., fiul legendarului pugilist Muhammad Ali, a făcut o afirmație controversată, la patru ani de la decesul acestuia, spunând că tatăl său nu ar fi fost de acord cu protestele „Black Lives Matter”.

  • După ce americanul George Floyd a fost omorât cu brutalitate de un polițist, în SUA și în întreaga lume au avut mai multe proteste pentru drepturile persoanelor de culoare. O parte dintre acestea au degenerat în bătăi sau distrugeri de mașini și magazine
  • Mișcării „Viețile persoanelor de culoare contează” s-au alăturat mai multe vedete și sportivi din întreaga lume

Fiul lui Muhammad Ali, apreciat de-a lungul carierei pentru cum a luptat împotriva rasismului și pentru drepturile persoanelor de culoare, spune că tatăl său, care în tinerețe s-a convertit la religia musulmană, ar fi fost împotriva mișcării „Black Lives Matter”.

„Nu trebuie să distrugi locul. Poți protesta în pace. Tata ar fi zis «Nu sunt decât niște diavoli! Toate viețile contează». Nu cred că ar fi fost de acord. Eu cred că mișcarea «Black Lives Matter» e rasistă! Nu doar viețile persoanelor de culoare contează, ci și viețile chinezilor, ale albilor. Toate viețile contează! Dumnezeu ne iubește pe toți! 

Polițiștii nu se trezesc și spus «O să omor un n****r (n.r. jignire la adresa oamenilor de culoare) sau un alb azi!». Vor doar să ajungă acasă în siguranță.  Nu toți polițiștii sunt răi, doar o parte. Eu nu am avut parte de niciun incident neplăcut cu polițiștii.

Mișcarea «Black Lives Matter» este nu este un protest pașnic. Afirmația e una rasistă. Pune persoanele de culoare contra celorlalți. Dă naștere rasismului. Urăsc asta!” a spus Muhammad Ali jr, singurul fiul legitim al lui Muhammad Ali, penttru New York Post.

FOTO. Imagini de la protestele din întreaga lume

+9 FOTO

Cine a fost Muhammad Ali

Născut Cassius Clay Jr., Ali s-a apucat de box la numai 12 ani, iar șase ani mai târziu își trecea în palmares aurul olimpic. La numai 22 de ani, acesta a pus mâna pe titlurile mondiale WBA și WBC la categoria grea, după ce l-a învins pe Sonny Liston. Până la finalul carierei avea să devină primul boxer care câștigă în trei rânduri titlul mondial, 1964, 1974 și 1978. S-a retras în 1981, după ce a obținut 56 de victorii în 61 de meciuri.

La scurt timp după câștigarea titlului mondial, acesta a anunțat că s-a convertit la islamism și a renunțat la numele său ”de sclav” Cassius pentru Muhammad Ali.

Ali a refuzat să se înroleze și să meargă să participe la Războiul din Vietnam. ”Războiul este împotriva învățăturilor din Coran. Nu încerc să păcălesc pe nimeni. Nu trebuie să participăm în războaie care nu sunt declarate de Allah sau de Profet. Nu luăm parte la războaiele creștine sau la cele ale necredincioșilor”, a explicat în acel moment boxerul.

În 1967, la Houston, acesta a refuzat să răspundă chemării Armatei, fiind arestat. Ulterior, în urma unui proces de numai 21 de minute, Ali a fost găsit vinovat. Acesta a făcut apel la decizie, iar patru ani mai târziu decizia a fost întoarsă, fără ca pugilistul să petreacă vreo zi la închisoare. Până în 1970 însă, acesta a fost suspendat din box, fiind deposedat de titlul mondial.

În 1984, acesta a fost diagnosticat cu sindromul Parkinson, o boala care apare la boxeri ca urmare a loviturilor severe primite la nivelul capului, și a murit pe 4 iunie 2016.

Citește și:

Cum arată actorul celebru care-l va juca pe Mike Tyson într-un film biografic » Face antrenamente draconice: „Va alerga lumea după mine pe stradă”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (10)
elgabri
elgabri  •  21 Iunie 2020, 19:24

Ceva e e absolut normal pentru media e controversat !! Oameni buni media ne manipuleaza cum vrea !!

mandpv964
mandpv964  •  21 Iunie 2020, 15:23
Postat de Eugen Iustin pe 21 Iunie 2020, 14:29

Există și negri proști, da.

Deasemeni multi albi ***.. Tu esti alb... Fiul luí Clay are o opinie de bun simt si realista... *** cred ca - i prost...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1189594351073689
Vladescu Mircea  •  21 Iunie 2020, 15:21

Ce este controversat in declaratie ? Omul gandeste normal !!!!!Cand toti *** sar in apararea unui infractor aia este controversa !!!!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează