SPORTURI  »  BOX  »  DRAMĂ

Fostul boxer Ion Stan acuză » Rudel Obreja bănuit turnător la Securitate

Ion Stan, Stan, box
Ion Stan, Stan, box

Articol de - Publicat vineri, 07 mai 2010 00:00

Stan a devenit o ţintă pentru poliţia politică a lui Ceauşescu după ce a fost "vîndut" că vrea să fugă în RFG. Momentul a avut urmări dramatice pentru viaţa şi cariera pugilistului de lot naţional.

La începutul anilor '80, numele lui Ion Stan ţinea afişul marilor gale de box din România. Un tip scund, dar solid, făcea legea la semiuşoară, 60 kg. "Băiatul ăsta a fost una dintre marile speranţe ale pugilatului nostru. Era o forţă la nivel european în acele vremuri", îl descrie faimosul Titi Tudor "Prosop", omul care l-a descoperit pe Leonard Doroftei.

Destinul lui Stan e şocant: contre cu poliţia politică a lui Ceauşescu, tentative repetate de a fugi în străinătate, bătăi crunte suferite la graniţa cu Ungaria, rănit în Revoluţie, identitate schimbată în spital. Peste toate însă, omul e măcinat de convingerea că răul cel mai mare al vieţii i l-a făcut tocmai un coleg de lot: Rudel Obreja! Cel aflat acum în postura de preşedinte autosuspendat al federaţiei de box, după un scandal internaţional.

"Ai mîncat rahat în faţa cui nu trebuia!"
"Sînt aproape sigur că el e cel care m-a dat în primire la Securitate, în '87, cînd plănuisem să rămîn în RFG", încep amintirile lui Stan. Urma să participe la un "amical" de box Dinamo Berlin - Dinamo Bucureşti.

Duce mai departe povestea: "Îmi ieşise viza, eram pe lista pentru deplasare, dar cu o zi înainte de plecare s-a întîmplat nenorocirea. M-a chemat în birou comandantul clubului, generalul Briceag, şi mi-a transmis că nu mai merg nicăieri. Mi-a explicat că nu vrea să-şi piardă scaunul din cauza mea. A spus exact aşa: «Ai mîncat rahat în faţa cui nu trebuia!»".

Face mai departe conexiunile către Obreja: "Ne strînseserăm recent mai mulţi băieţi din lot la o bere, în Herăstrău. Acolo, într-un cerc foarte restrîns, între care şi Rudel, apucasem să anunţ că nu mă voi mai întoarce din Germania".

"Dădea pe «goarnă» la contrainformaţii"
Planul era deja făcut: "Intenţionam să mă predau autorităţilor pe aeroport, la sosire, şi după aceea lucrurile ar fi curs de la sine. Totul a ajuns incredibil de repede la urechile securiştilor. Iar Obreja e pentru mine principalul suspect!". 

De ce Rudel şi nu altcineva?, vine întrebarea. Răspunsul lui Stan: "Rudi era ca un frate mai mic pentru mine. Cînd a venit în lot, l-am învăţat să stea în gardă, îi spuneam mereu ce aveam pe suflet. Doar lui! A stat la mine în casă, a dormit în patul meu, a mîncat din aceeaşi farfurie cu familia mea. Iar acum am bănuieli solide că tot ce discutam dădea pe «goarnă» la contrainformaţii!".

"Ocrotit de temutul Tudor Stănică"
Detaliază şi posibila filieră: "E de notorietate că Obreja era susţinut de temutul general de Miliţie Tudor Stănică, şeful de la Cercetări Penale, devenit la un moment dat preşedintele federaţiei de box. El e cel care l-a ocrotit şi l-a propulsat de la început pe Obreja. S-au înţeles foarte bine şi au colaborat pe afaceri inclusiv după Revoluţie".

Întîmplarea din '87 i-a marcat definitiv viaţa şi cariera. A intrat pe lista neagră a Securităţii, ca individ cu potenţial de pericol pentru regimul comunist: "A fost momentul care m-a distrus din toate punctele de vedere, familie, sport de performanţă, bani, viitor".

"Conexiunile către Obreja le-am făcut acum vreo trei ani, cînd a recunoscut în presă că a dat note informative în perioada cînd era boxer la Dinamo"
Ion Stan, fost boxer

"În '82, la Mondialele de la Berlin, mi se oferise prilejul să rămîn în RFG. Am refuzat atunci fiindcă de-abia se născuse primul meu băiat şi nu voiam să-i pun pe ai mei într-o situaţie delicată"
Ion Stan, fost boxer

"Am admis că, pe la 17-18 ani, am scris rapoarte pentru Securitate, dar n-am făcut rău absolut nimănui. Erau numai banalităţi, generalităţi, nimic concret"
Rudel Obreja, fost boxer

Citeşte în ziarul de mîine teribilele consecinţe de viaţă ale trădării lui Ion Stan

"Minciuni"
Obreja zice că povestea lui Stan e o minciună: "Evenimentele s-au petrecut întocmai, dar nu ştiu cine l-a «vîndut» pe Stan. De la turneul din RFG nu s-au mai întors atunci Lugigan, Gavrilă şi Răcaru. Trebuia să rămîn şi eu, ştiam de plan, dar n-am mai făcut deplasarea. Dacă mă ocupam cu prostii, nu-i dădeam în primire pe cei trei?! Mai mult, eu am pătimit din cauza Securităţii, fiindcă eram un tip rebel şi am fost oprit multă vreme de la deplasări din acest motiv".

CV Ion Stan
Născut în 1962, Ciocăneşti (Ilfov)
- a boxat la categoria semiuşoară, 60 kg
- a făcut parte din toate loturile naţionale de box (juniori, tineret, seniori) în perioada '77-'85
- a cîştigat 3 Centuri de Aur ('82, '83, '85)
- de 4 ori campion naţional tineret ('77-'80)
- campion naţional seniori - '84
- vicecampion european de tineret - '80
- sferturi CM seniori - '82

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
 •  11 Septembrie 2011, 06:40

stan a fost este si va fii o valoare pentru boxul romanesc esi peste iepure *simion gheorghe*,stan ion este si la ora asta victima lui Rudel obreja

 •  08 Mai 2010, 12:24

Stan a fost hot de buzunare, umbla cu hotii "pe traseu", iar acum e victima ... Poate vrea sa-i plateasca Obreja daune, ca asta are bani ... Ne dai, Stane si noua "o shpaga" ?

 •  07 Mai 2010, 19:59

Aleluiha......investigati mai adanc..la federatie....si veti gasi multe alte subiecte!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează