SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANȚEI 2015, 4-26 IULIE, ETAPA A 4-A: SERAING-CAMBRAI, 223.5 KILOMETRI

A luat ce era al lui! Dublă lovitură pentru Tony Martin: cea mai lungă etapă din Turul Franței și tricoul galben!

Tony Martin a obținut a cincea sa victorie de etapă în Turul Franței, foto: reuters
Tony Martin a obținut a cincea sa victorie de etapă în Turul Franței, foto: reuters

Articol de - Publicat marti, 07 iulie 2015 18:54

Germanul Tony Martin a cîștigat etapa a patra din Turul Franței, după o desprindere incredibilă în ultimii 3 kilometri. Mai mult, rutierul de la Etixx-QuickStep este și noul tricou galben al competiției, la 12 secunde distanță de britanicul Chris Froome! A fost o zi memorabilă, în care rutierii au avut de-a face cu porțiuni din legendara cursă Paris-Roubaix

În zorii etapei a patra, a părut că, odată cu abandonul lui Fabian Cancellara, din Turul Franței a dispărut și o felie sănătoasă de romantism, de parcă vinul cel bun s-a terminat în prima oră a nunții. Mai ales că rutierii aveau de parcurs cea mai lungă etapă a ediției, 223.5 kilometri între Seraing și Cambrai, în revenirea pe teritoriul Franței, cu ultimele 50 de borne tivite cu 6 sectoare pavate, iar prezența lui "Spartacus" era așteptată de toată lumea.

Dar cînd ai de-a face cu un mini Paris-Roubaix și cu rutieri neobișnuiți să își stăpînească bicicleta în condiții vitrege, spectacolul supraviețuiește oricîtor piedici i s-ar pune.

O evadare de 4 oameni a animat 170 de borne, cu Thomas De Gendt și Lieuwe Westra pe post de motoare principale. Dar acțiunea a sfîrșit cu 50 de borne înainte de final, atunci cînd cuțitele lungi ale plutonului au început să se pună în funcție pe pavate. 

Pavatele, furcile curajului

Vaietele s-au auzit încă din primul sector de pavate, cînd Nibali a izbit cu toiagul în pămînt, a sprintat din primele poziții și a început să despartă grupurile cu mînia și hotărîrea unui cîștigător de Tur al Franței care simte sînge. Froome a replicat greu, ajutat de Geraint Thomas sau Luke Rowe, Contador s-a prins cu ghearele de Sagan, Nairo Quintana a fîlfîit ca o frunză de palmier columbian în uragan.

Dar s-au strîns cu toții într-un grup fruntaș, tremurînd în fața colților pavatelor și a accelerărilor lui Nibali. În atmosfera de hurducăială generală, în mijlocul grămezii înecate în praf, s-a remarcat zîmbetul șiret, de nevăstuică experimentată, a unui Valverde care se simte bine. Cu 35 de borne înainte de final, cînd lupta pentru poziții se ducea cot la cot, vîrful grupului s-a colorat în roșu, anunțînd intențiile americanului Tejay van Garderen, înconjurat de oameni puternici de clasice, precum Daniel Oss sau Greg Van Avermaet.

Sector după sector, a devenit clar că fiecare favorit a înțeles mesajul trimis anul trecut de Nibali. Liderii s-au înconjurat de oameni buni pe pavate și s-au strecurat cum au putut. Mai mult, parcă Froome, Contador sau Valverde au reușit să nu se mai piardă cu firea, să supraviețuiască zguduiturilor și să înțeleagă unde să se plaseze pentru ca totul să fie bine. 

Ora adevărului a venit în ultimul tranșeu, sub privirile sinistre ale păpușilor gigant din Nord, cînd Nibali a încercat din nou desprinderea. Valverde și Froome s-au lipit de el, în timp ce Contador a scăpat frînghia din mînă pentru doi kilometri. Dar grupul fruntaș, unul destul de consistent, s-a refăcut în ultimii 7 kilometri, cu toți favoriții înauntru, iar cărțile păreau făcute pentru un sprint masiv. 

Tony Martin, un om cît o divizie

La doar 7 sutimi de secundă distanță de Chris Froome în clasamentul general, văduvit de tricoul galben în ultimele două etape, germanul Tony Martin s-a desprins spumegînd în ultimii 3 kilometri. Rutierul în vîrstă de 30 de ani a replicat o metodă perfecționată de Cancellara și a obținut a cincea sa victorie în Turul Franței. Odată cu ea, pentru 12 secunde, a rechiziționat și tricoul galben. În spatele său, plini de praf și frînți de o luptă neproductivă, marii favoriți s-au rostogolit peste linia de sosire într-un grup masiv. 

 Clasamentul etapei:

1 Tony Martin (Ger) Etixx - Quick-Step 5:28:58
2 John Degenkolb (Ger) Team Giant-Alpecin 0:00:03
3 Peter Sagan (Svk) Tinkoff-Saxo
4 Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team
5 Edvald Boasson Hagen (Nor) MTN - Qhubeka
6 Nacer Bouhanni (Fra) Cofidis, Solutions Credits
7 Jacopo Guarnieri (Ita) Team Katusha
8 Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal
9 Zdenek Stybar (Cze) Etixx - Quick-Step
10 Bryan Coquard (Fra) Team Europcar

Clasamentul general:

1 Tony Martin (Ger) Etixx - Quick-Step 12:40:26
2 Christopher Froome (GBr) Sky 0:00:12
3 Tejay Van Garderen (USA) BMC 0:00:25
4 Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal 0:00:38
5 Peter Sagan (Svk) Tinkoff-Saxo 0:00:39
6 Greg Van Avermaet (Bel) BMC 0:00:40
7 Rigoberto Uran (Col) Etixx - Quick-Step 0:00:46
8 Alberto Contador (Spa) Tinkoff-Saxo 0:00:48
9 Geraint Thomas (GBr) Sky 0:01:15
10 Zdenek Stybar (Cze) Etixx - Quick-Step 0:01:16

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
blade_mrn
blade_mrn  •  08 Iulie 2015, 02:18
Postat de valiza.epo pe 07 Iulie 2015, 21:40

Nibali este, de departe, cel mai bun ciclist al acestor ani. Sa speram ca va recupera ce a pierdut in urma cazaturilor din prima etapa. Cand nu s-a neutralizat cursa... caci erau alte interese!! Altfel, felicitari lui Tony Martin!!! Meria tricoul galben! L-ar fi luat acum doua etape daca nu era papagalul Cavendish...

Nibali imi place...dar e departe de a fi cel mai bun din ultima vreme...si...despre neutralizare...sustii o aberatie....sorry

valiza.epo
valiza.epo  •  07 Iulie 2015, 21:40

Nibali este, de departe, cel mai bun ciclist al acestor ani. Sa speram ca va recupera ce a pierdut in urma cazaturilor din prima etapa. Cand nu s-a neutralizat cursa... caci erau alte interese!! Altfel, felicitari lui Tony Martin!!! Meria tricoul galben! L-ar fi luat acum doua etape daca nu era papagalul Cavendish...

conasu_boeru
conasu_boeru  •  07 Iulie 2015, 20:10

Ziaristii de calitate s-au ”aplecat” catre alte sporturi si au lasat corigentii la fotbal !

Vezi toate comentariile (4)
Comentează