SPORTURI  »  CICLISM  »  DOPAJ

Declarații dure în Franța: „El este cel mai mare escroc din istoria sportului, a trișat mai mult decât ceilalți! A cumpărat sistemul!"

Lance Armstrong +31   FOTO
Lance Armstrong

Articol de - Publicat duminica, 10 decembrie 2023 09:40 / Actualizat duminica, 10 decembrie 2023 13:03

Jerome Pineau, fost ciclist francez, crede că americanul Lance Armstrong este cea mai mare fraudă din sportul profesionist. 

În vârstă de 43 de ani, Pineau l-a prins pe Armstrong timp de câțiva ani, între 2002 și 2005, când texanul câștiga 3 din cele 7 Tururi ale Franței. 

Ajuns la 51 de ani, cu doar 2 etape de Turul Franței rămase în palmares - în 1993 și 1995, Lance Armstrong nu mai este considerat o voce legitimă în niciun sport, fiind banat pe viață din orice competiție profesionistă. Dar americanul rămâne unul dintre cei mai curtați foști sportivi din media pentru opiniile și experiența sa.

5 documentare despre ciclism pe care le poți vedea în loc de LANCE. De la „Pantani” la „O duminică în iad”
DOCUMENTAR
5 documentare despre ciclism pe care le poți vedea în loc de LANCE. De la „Pantani” la „O duminică în iad”

„Lance Armstrong este cel mai mare escroc din istoria sportului și a dovedit-o din nou! De ce nu tace?”

„Lance Armstrong este cel mai mare escroc din istoria sportului. Este un spectacol, așa a fost întotdeauna cu Armstrong. A trișat mai mult decât toată lumea, ne-a tras pe sfoară pe toți, a fost tiranic cu coechipierii săi și nepoliticos cu plutonul. 

Era mai presus de toate legile. A fost cel mai puternic pentru că a trișat mai mult decât ceilalți! A cumpărat sistemul! 

Este cel mai mare escroc din istoria sportului și a dovedit-o din nou! De ce nu tace? A ruinat generații întregi din care am făcut parte. Poate că a avut talent, dar a tiranizat întregul pluton. Avea tot sistemul politic și sportiv de partea lui. Armstrong i-a băgat pe toți în buzunar și a lansat un documentar în care povestește tot ce a făcut.  

Armstrong, rămâi unde ești, nu vreau să te văd! Ciclismul nu merită oameni ca tine, nu spune că ai plătit pentru ceilalți, nu am fost toți ca tine! Nu înțeleg cum poate să vorbească așa, e un gunoi. A trișat toată viața lui”

Lance Armstrong
Lance Armstrong
Lance Armstrong
Lance Armstrong
Lance Armstrong
+27 FOTO

Din mărturia lui Lance Armstorng, când a recunoscut că s-a dopat: „Cocktailul meu era puțin EPO, testosteron și transfuzii”

„Întreaga situaţie a fost o mare minciună, pe care am repetat-o la nesfârşit. I-am făcut pe alţii mincinoşi, dar eu ştiam adevărul. Povestea asta a fost perfectă pentru atâta timp. Te vindeci după o boală grea, ai o familie frumoasă, câştigi 7 Tururi, era o poveste incredibilă, dar era o minciună. Am contribuit la această imagine de perfecţiune, multă lume a făcut-o, dar vina cade pe mine. 

Fie că e vorba de fani sau de presă, te ia valul, nu mai poţi să ieşi. Acum, toată povestea e toxică. Nu vreau să vorbesc despre alţii. N-am inventat cultura dopajului, dar nici n-am făcut nimic s-o opresc. Îmi pare rău pentru asta, pentru că sportul plăteşte şi din cauza mea. N-am avut acces la ceva neobişnuit, beneficiam de aceleaşi lucruri ca şi toată lumea. 

N-a fost un mecanism de dopaj atât de bun. A fost profesionist, precaut, dar să spui că a fost mai mare decât cel al RDG-ului în anii '80 mi se pare deplasat. Nu vreau să vorbesc despre alţii, vreau doar să-mi recunosc greşelile. 

Nu ştiam ce face toată lumea, nu pot să spun că toţi se dopau. Nu m-am gândit la cei care nu se dopau ca nişte fraieri. N-am citit cartea lui Tyler Hamilton. Nu-mi aduc aminte să fi aruncat seringi în cutii de Cola, dar nici n-o să neg. Eu am văzut lucrurile simple. Aveam substanţe bune pentru anduranţă şi doar de astea aveam nevoie. Cocktailul meu era doar EPO, dar nu mult, transfuzii şi testosteron. 

Nu există o justificare adevărată. Nu mi-a fost frică să fiu prins. Pe durata carierei mele nu erau atât de multe teste în afara competiţiei. N-aveam cum să fiu prins, pentru că eram curat la competiţie. Aveam un program strict. Lucrurile s-au schimbat când au apărut paşaportul biologic şi controalele în afara curselor, au fost lucruri foarte bune. Altfel, un singur lucru m-a deranjat în tot raportul USADA. Acuzaţiile că m-am dopat după revenire. M-am oprit după ce am câştigat ultimul Tur al Franţei. În 2009 şi 2010 nu am folosit nimic. Ultima oară cînd m-am dopat a fost în 2005", spunea Lance în interviul cu Oprah, din 2013, când a recunoscut dopajul sistematic din întreaga sa carieră. 

Am făcut ceea ce trebuia făcut pentru a câștiga. Nu era legal, dar nu aș schimba nimic: era vorba despre a pierde mulți bani și a ajunge din erou un zero. Am fost educat în dopaj, știam ce îmi dau și am acceptat. În 1993, zvonurile despre EPO în pluton erau deja extraordinare. În 1994, în fiecare zi în care am rulat, m-au zdrobit. Eu mergeam doar cu cortizon, benzină cu cifră octanică scăzută. Restul rulau cu EPO, cifră octanică ridicată, o rachetă. 
- Lance Armstrong, câștigător a 7 titluri în Turul Franței, trofee de care a fost deposedat din cauza dopajului

VIDEO Rapid - FC Voluntari 1-2 / Cristiano Bergodi, conferință de presă la finalul partidei: „Nu merit să mi ceară demisia”

Marele regret din cariera lui Lance Armstrong: „Eddy Merckx m-a sunat instant: «E o mare greșeală ce ai făcut»”

Care e singurul sport pe care Lance Armstrong l-ar face toată viața: „Dacă mi-ai pune pistolul la tâmplă, asta aș alege, fiindcă nu e uzură”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (8)
cpt.ahab
cpt.ahab  •  10 Decembrie 2023, 14:47
Postat de andi1 pe 10 Decembrie 2023, 12:45

Ce sa mai spunem de Serena, de Germania, Rusia etc. Tari care au castigat pe banda rulanta medalii! Daca s-ar reface testele cu aparatura de acum ar ieși......

Să nu uităm nici de Spania...

cirus11
cirus11  •  10 Decembrie 2023, 13:09

Cartea astuia trebuie aruncata la gunoi, auzi la el ca nu se dopa in competitii.... pai asta e o minciuna colosala. Pineau are dreptate ca Armstrong o sa intre in istorie ca cel mai mare trisor... da, chiar cumparase federatia internationala care il proteja. Ceva de neinchipuit.

andi1
andi1  •  10 Decembrie 2023, 12:45

Ce sa mai spunem de Serena, de Germania, Rusia etc. Tari care au castigat pe banda rulanta medalii! Daca s-ar reface testele cu aparatura de acum ar ieși......

Vezi toate comentariile (8)
Comentează