SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANŢEI

Bradley Wiggins e Sportivul Anului în Marea Britanie şi lansează provocarea: "Turul Franţei şi Turul Italiei!"

Kate Middleton și Bradley Wiggins +1   FOTO
Kate Middleton și Bradley Wiggins

Articol de - Publicat luni, 17 decembrie 2012 00:00 / Actualizat luni, 17 decembrie 2012 15:33

PM: "Congratulations to Bradley Wiggins -a truly inspirational winner, after an incredible year for British sport". #SPOTY

Singurul cîştigător britanic de Tur al Franţei, Bradley Wiggins, a fost declarat Sportivul Anului în Marea Britanie, conform voturilor populare exprimate în prestigioasa ancheta BBC. A fost momentul potrivit pentru britanicul de la Sky să îşi anunţe planurile pentru 2013, dar şi să arunce paie pe foc în tumultuoasa relaţie pe care o are cu Chris Froome, locul 2 din Turul Franţei şi coechipierul de la Sky

Bradley Wiggins a avut un an de poveste. Britanicul în vîrstă de 32 de ani a reuşit ceea ce niciun rutier nu a reuşit înaintea sa, să cîştige Paris-Nisa, Turul Romandiei, Dauphiné Libéré şi Turul Franţei în acelaşi an, după care a completat vitrina cu trofee cu medalia de aur în proba de contratimp individual din Olimpiada de la Londra. A fost suficient ca toată Marea Britanie să îi cadă la picioare, avînd în vedere că Insula nu păstrase niciun tricou galben în întreaga ei istorie, şi să îl propulseze pe prima poziţie a podiumului anchetei făcute de BBC.

Wiggins s-a impus ca Sportivul Anului 2012 în faţa campioanei olimpice la heptatlon, Jessica Ennis, şi a tenismanului Andy Murray, cîştigător la US Open, şi a primit premiul de la Ducesa de Cambridge, Kate Middleton. Au urmat comentariile spumoase. "Vreau să mulţumesc tuturor celor care au votat. Avînd în vedere toate sălbăticiile de televizor şi ediţiile X Factor din ultimele săptămîni, apreciez foarte mult că lumea şi-a rupt din timp şi a votat pentru jumătate de oră".

"A fost un an minunat. Vreau să le mulţumesc coechipierilor, fiindcă nu aş fi pe această scenă fără ajutorul lor. E incredibil să fiu aici, alături de asemenea oameni. Sînt foarte onorat. Cînd copiii mei or să crească, le voi pune televizorul vechi şi le voi arăta: Uitaţi ce a făcut tatăl vostru!", a declarat Wiggins. 30.25% din voturile exprimate de publicul britanic s-au dus către ciclistul născut în Gent, dar crescut în Kilburn, în timp ce Jessica Ennis a acumulat aproximativ 23% din preferinţe.

Dar vestile bune nu se opresc aici. Ultimele zvonuri arată că va fi făcut cavaler al Coroanei, în seara de Anul Nou. Şi asta chiar dacă Wiggins a şocat cu o nouă declaraţie la ridicarea premiului BBC: "În seara asta, m-am simţit pentru prima oară mîndru să fiu englez, după o mare perioadă de timp!". :D


"Turul Franţei şi Turul Italiei. Imposibil? Mai vedem"
Imediat după ce organizatorii Turului Franţei au anunţat traseul din 2013, toţi ochii s-au îndreptat spre Bradley Wiggins. Avînd în vedere că sînt mult mai mulţi kilometri de căţărare faţă de 2012 şi mult mai puţin de contratimp, disciplină pe care Wiggins o domină, toată lumea a speculat o împărţire a şefiei în cadrul echipei Sky. Astfel, Bradley Wiggins ar fi urmat să primească şansa de a conduce tunicile negre în Turul Italiei, în timp ce colegul şi pseudo-rivalul său Chris Froome ar fi avut onoarea să încerce să ajungă primul la Paris. Pentru cîteva săptămîni, lucrurile au părut bine stabilite, dar Wiggins a rupt status quo-ul situaţiei. 

Profitînd de apaţia lui Dave Brailsford, managerul de la Sky care a evitat să numească direct liderul pentru Turul Franţei, Wiggins a nesocotit dorinţa lui Froome de a fi numit lider unic pentru cea mai mare cursă de ciclism din lume. Mai mult de atît, Wiggins are în plan să domine întregul an: "Am avut mereu în plan să cîştig un al doilea Tur al Franţei. Sînt campionul en-titre. Voi încerca să mai aduc un Tur al Italiei şi un Tur al Franţei în palmares. Lumea spune că nu e posibil să cîştig două Tururi. Vom porni de-acolo şi vom vedea". Planul este cu atît mai impresionat cu cît în 2013 s-ar împlini 15 ani de cînd a fost realizată ultima oară marea dublă. Se întîmpla în 1998, iar autorul era regretatul Marco Pantani.

Bradley Wiggins şi Chris Froome au avut ceea ce a părut o dispută de lezmajestate în Turul Franţei 2012. Totul a luat o turnură ciudată atunci cînd Froome a arătat clar pe munţii din Hexagon că este mai puternic decît căpitanul echipei Sky şi că este ispitit să se distanţeze. Totuşi, Froome a rămas fidel ordinelor de echipă, dar a şi pierdut mult timp la contratimp, lăsînd impresia că ar fi putut pierde Turul şi dacă ar fi ales să-l atace pe Wiggins. Diferenţa finală a fost de 3 minute şi 21 de secunde.

Clasamentul BBC Sports Personality of the Year:
1. Bradley Wiggins 492,064 (30.25%)
2. Jessica Ennis 372,765 (22.92%)
3. Andy Murray 230,444 (14.17%)
4. Mo Farah 131,327 (8.07%)
5. David Weir 114,633 (7.05%)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
conasu_boeru
conasu_boeru  •  17 Decembrie 2012, 15:06
Postat de memories pe 17 Decembrie 2012, 11:56

La anul draga Bradley,te toarna astia,dpmdv ai avut noroc cu Olimpiada ca altfel te turnau de anul acesta!

Poate sa-i faca numai etape de ses sa mai castige ! Anul asta ca niciodata Turul Frantei nu a avut nici o catarare de categorie speciala iar cele de cat I-a au fost in general scurte, tocmai ca el sa fie avantajat !. La anul apare Mont Ventoux si Alpe D'Uhez se urca de doua ori in aceeasi etapa , plus ca Froome e mult mai bun ! De altfel Wiggins, dupa ce a vazut traseul a declarat ca lupta sa castige ...Turul Italiei !

memories
memories  •  17 Decembrie 2012, 11:56

La anul draga Bradley,te toarna astia,dpmdv ai avut noroc cu Olimpiada ca altfel te turnau de anul acesta!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează