SPORTURI  »  CICLISM  »  CICLISM /TURUL FRANTEI

Bucla nimanui

Articol de GSP - Publicat sambata, 07 iulie 2007 00:00

Turul Frantei se urneste azi din Londra fara a  avea nici un favorit dupa scandalurile de dopaj care au macinat ciclismul. Le Tour 2007 e lipsit de rege. La startul de azi, din capitala Marii Britanii, cistigatorul de anul trecut nu este prezent. Floyd Landis nu se mai lupta cu inaltimile, ci in salile de tribunal, unde incearca sa-si dovedeasca nevinovatia in cazul de dopaj aparut chiar in timpul Turului trecut. Americanul a fost depistat pozitiv cu testosteron in etapa a 17-a. Fara a avea posesor de tricou galben, organizatorii au decis sa renunte la numarul de concurs unu, care in mod normal ar fi trebuit sa stea pe spatele invingatorului din 2006, astfel ca  numaratoarea va incepe de la 11.

Oscar Pereiro Sio, locul doi din 2006 si cel care va fi trecut in cartea de statistica a Turului Frantei drept invingator dupa ce Floyd Landis va fi declarat vinovat, ar dori sa obtina victoria pe sosea. Alt rutier ce are o revansa de luat dupa 2006 este Aleksandr Vinokurov, care n-a putut participa din cauza coechipierilor sai, ce aveau legaturi cu medicul Eufemiano Fuentes si cu reteaua sa de distribuit  produse dopante. Scandal ce a facut multe victime printre care Jan Ullrich si Ivan Basso. In rest, fiecare  echipa dintre cele 21 isi desemneaza liderul, care isi pune numele pe lista favoritilor intr-un tur in care nu exista favoriti. "Nu e nici un rutier care sa se impuna in stilul meu, poate doar Vinokurov sau Christophe Moreau", a spus Lance Armstrong, ultimul monarh veritabil din Le Tour, cu sapte victorii.

3.750 kilometri vor parcurge ciclisttii in Turul Frantei 2007

Prolog  londondez
Turul este pentru a treia oara in Marea Britanie, dar pleaca in premiera de la Londra intr-un contratimp ce masoara 7,9 kilometri. Dupa debutul de azi, ciclistii vor mai aduna 20 de etape, dintre care unsprezece de plat, sase etape la altitudine, una de munte mediu si doua etape de contratimp.

Suparat pe Franta
Lance Armstrong, invingator de sapte ori in Turul Frantei si retras in 2005, este nemultumit de ipocrizia sefilor Turului.  Americanul se referea la Christian Prudhomme, directorul Turului Frantei, care i-a cerut lui Bjarne Riis sa inapoieze tricoul galben din 1996, dupa ce acesta a  recunoscut ca a folosit EPO in acea perioada. "L-au rugat si pe Richard Virenque sa inapoieze tricourile pentru cel mai bun catarator?", a spus Armstrong. Francezul a cistigat de sapte ori aceasta distinctie, iar in 1998 a fost implicat in scandalul de dopaj de la echipa Festina.

slagar pentru EPO
Grupul francez Laplage, care a compus un cintec dedicat loviturii de cap administrate de Zinedine Zidane lui Marco Materazzi, in finala Cupei Mondiale din 2006, a scos o alta melodie, rezervata dopajului din ciclism, numita "EPO, te iubesc". Eroul videoclipului este un ciclist imbracat in costum de corida, care cinta intr-o franceza cu accent spaniol, aluzie la scandalul de dopaj Puerto. Versurile descriu "excursia" sportivului in Turul Frantei, subliniind ca nu trebuie sa faca vreun efort prea mare pentru a cistiga Marea Bucla. "EPO, te iubesc, multumita tie voi fi numarul unu", este unul dintre versuri.

Vinokurov si umbra lui Ferrari
Aleksander Vinokurov nu intelege de ce relatia lui cu doctorul italian Michele Ferrari nu este vazuta cu ochi buni in lumea ciclismului. "Caut ce este mai bun si Ferrari este cel mai bun, dovada sint cele sapte victorii ale lui Lance Armstrong", a spus rutierul. Medicul, care acum este antrenorul cistigatorului Turului Spaniei din 2006, a fost cercetat in Italia pentru implicarea lui in retele de dopaj. "Nu-l banuiesc de nimic ilegal, in plus n-a fost dovedit nimic in tara sa", a adaugat kazahul.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează