SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL ITALIEI / AVELLINO - VESUVIO, 164KM

Carlos Sastre, primul pe Vezuviu » O singură treaptă pentru Menchov

Articol de - Publicat vineri, 29 mai 2009 00:00

Spaniolul Carlos Sastre (Cervelo) a evadat pentru glorie în ultima etapă montană din Turul Italiei şi, la capătul celor 164 de kilometri ai zilei, s-a încununat rege pe celebrul Vezuviu. Rusul Denis Menchov (Rabobank) ia o opţiune importantă pentru victoria finală, după ce Danilo Di Luca (LPR Brakes) nu a putut să îi smulgă decît bonificaţia de 8 secunde de pe linia de sosire


Sînt puţine momentele în care spaniolul Carlos Sastre şi-a manifestat firesc bucuria după o victorie de etapă. Împovărat de munca tăcută depusă în spatele cortinei pentru alţi mari campioni, dar şi de povestea tristă a cumnatului Jose Maria Jimenez, Carlos a considerat suficient să ridice de pe ghidon o singură mînă la victoriile vieţii sale, cu o atitudine rezervată şi matură faţă de un sport ce îţi revendică fiecare strop de energie. A frînt tradiţia o singură dată, atunci cînd îngerii celei mai importante competiţii de ciclism din lume i-au surîs pe căţărarea istorică de pe Alpe d'Huez, anul trecut, la finalul lunii iulie. Şi a mai făcut-o o dată astăzi, cînd liderul Carlos Sastre s-a bucurat din toată inima într-o poveste scrisă pe vulcanul Vezuviu.

Mauro Facci (Quick Step) şi Yuriy Krivtsov (AG2R La Mondiale) au deschis drumurile pentru pluton pentru 150 din cei 164 de kilometri ai etapei dintre Avellino şi Vezuviu, dar au fost nevoiţi să spună adio la poalele căţărării de pe miticul Vezuviu. Cei 10 kilometri de ascensiune, cu pantă medie 8.2%, au dat speranţe oamenilor capabili să ducă un ritm susţinut pe munte, dar care au ieşit din lupta pentru podiumul ierarhiei generale.

Profitînd de trena de fier dusă de Liquigas, Valerio Agnoli s-a rupt pe primele porţiuni ale ascensiunii şi a pregătit terenul pentru unul dintre cei doi lideri ai echipei. Ivan Basso a plecat pe urmele coechipierului său, dar a fost contrat rapid de veteranul Gilberto Simoni (Diquigiovanni), David Arroyo (Caisse d'Epargne) şi Carlos Sastre. Slăbiciunile colegilor de evadare şi atenţia acordată de Menchov în exclusivitate lui Di Luca l-au provocat pe Carlos Sastre să accelereze în dreptul bannerului ce semnaliza intrarea în ultimii 6 kilometri.

Prăbuşiţi sub greutatea atacului spaniolului de 34 de ani, Basso&Co. s-au văzut ajunşi rapid şi de grupul favoriţilor, în care Di Luca şi Menchov schimbau permanent şicane. Cu trei kilometri înainte de final, în momentul în care Sastre devenise ameninţător pentru bronzul Corsei Rosa, Franco Pellizotti s-a catapultat spre crestele Vezuviului decis să scurteze hiatul. După victoria de pe Monte Petrano, cîştigătorul Turului Franţei a trecut primul pe Vezuviu, pecetluind o ediţie centenară magistrală pentru propriul palmares.

Pellizotti a sosit la 21 de secunde de rivalul spaniol, în timp ce Di Luca a sprintat din nou pentru bonificaţiile acordate pentru bronzul etapei. Menchov a păstrat tricoul roz pentru 18 secunde, dar a izbucnit în lacrimi din cauza efortului depus peste zi.

Clasamentul etapei:
1 Carlos Sastre (Spa) Cervelo Test Team       4.33.23 (35.993 km/h)
2 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas 0.21
3 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes - Farnese Vini      0.30
4 Denis Menchov (Rus) Rabobank                                                         
5 Ivan Basso (Ita) Liquigas   0.35
6 Levi Leipheimer (USA) Astana   0.53
7 Tadej Valjavec (Slo) AG2R La Mondiale    1.14
8 Serge Pauwels (Bel) Cervelo Test Team  1.15
9 Jose Serpa (Col)  Diquigiovanni                  
10 Stefano Garzelli (Ita) Acqua & Sapone - Caffe Mokambo

Clasamentul general:
1 Denis Menchov (Rus) Rabobank    81.13.55
2 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes - Farnese Vini    0.18
3 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas    1.39
4 Carlos Sastre (Spa) Cervelo Test Team    2.40
5 Ivan Basso (Ita) Liquigas 3.33
6 Levi Leipheimer (USA) Astana 4.55
7 Stefano Garzelli (Ita) Acqua & Sapone - Caffe Mokambo  8.48
8 Michael Rogers (Aus) Columbia - Highroad  9.32
9 Tadej Valjavec (Slo) AG2R La Mondiale  10.42
10 Marzio Bruseghin (Ita) Lampre - N.G.C.  11.32

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează