SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANŢEI 2014

Chris Froome sau Alberto Contador? Pe cine alege marele Miguel Indurain pentru Turul Franţei: "Va fi o bătălie senzaţională"

Alberto Contador, prim-plan, și Chris Froome, foto: reuters
Alberto Contador, prim-plan, și Chris Froome, foto: reuters

Articol de GSP - Publicat luni, 30 iunie 2014 00:00 / Actualizat luni, 30 iunie 2014 17:07

De cinci ori cîştigător de Turul Franţei, între 1991 şi 1995, spaniolul Miguel Indurain nu ţine cu conaţionalul Alberto Contador, ci înclină spre britanicul Chris Froome în lupta pentru tricoul galben

Chris Froome va lua startul în cea de-a 101-a ediţie de Turul Franţei cu un obiectiv precis: să îşi apere cu orice preţ tricoul galben cucerit cu autoritate anul trecut. Pentru a reuşi acest lucru, britanicul de la Sky trebuie să-l anihileze pe spaniolul Alberto Contador, cel mai titrat ciclist de Mare Tur din pluton.

În tentativa sa, Froome este încurajat de Miguel Indurain, singurul ciclist din istorie care s-a impus în 5 Tururi consecutive şi ultimul care a izbutit să îşi apere tricoul galben, dacă e să-l scoatem pe Lance Armstrong din tablou.

Rutier cu gabarit, centrat pe contratimp şi cu abilităţi decente pe munte, Miguel Indurain vede, probabil, ceva similar în britanicul în vîrstă de 29 de ani şi trece dincolo de patriotism.

"Lupta din Turul Franţei va bătălie pe cinste. Contador a fost mai consistent în acest an, mai concentrat. Ambii ciclişti sînt în formă excelentă. Dar ar face bine să nu se concentreze numai unul pe celălalt, fiindcă un alt rutier i-ar putea suprinde", a explicat Big Mig pentru cyclingnews.com.

Scenariul evocat de Indurain s-a adeverit în Criterium du Dauphine, acolo unde Contador a întîrziat atît de mult să îl atace pe un Froome aflat într-o cădere de formă, încît americanul Andrew Talansky a profitat şi a furat ultima victorie înainte de Marea Buclă.

Pe lîngă Talansky, care este unul dintre cei mai tineri rutieri talentaţi din pluton, în vîrtejul bătăliei vor fi prezenţi şi oameni precum italianul Vincenzo Nibali, liderul de la Astana proaspăt încoronat campion al Italiei, portughezul Rui Costa, campionul mondial de la Lampre, sau efervescentul lider de la Movistar, Alejandro Valverde.

Froome va fi nevoit să strîngă din dinţi pentru a deveni primul britanic care îşi apără tricoul galben în Turul Franţei. Fără Bradley Wiggins, ostracizat de Sky din cauza diferenţelor de opinie pe care le are cu Froome, dar cu o echipă echilibrată, bazată pe căţărători de calibru precum Richie Porte, Mikel Nieve sau David Lopez, Froome ştie că mai sînt cîteva ingrediente necesare pentru victorie în Paris.

"Sentimentul de responsabilitate e mai mare cînd îţi aperi tricoul, devii mai agitat. Niciodată nu e mai simplu, în fiecare an devine din ce în ce mai greu. Pe de o parte, ştii că ai forţa să cîştigi Turul şi ai mai multă experienţă, pe de altă parte, presiunea creşte", a subliniat Indurain.

Turul Franţei pleacă la drum sîmbătă, din Leeds, şi se termină peste 3 săptămîni şi 21 de etape, pe Champs-Elysee. Cei 198 de rutieri vor fi nevoiţi să parcurgă 3664 de kilometri şi să calce teritoriul a patru ţări: UK, Franţa, Belgia şi Spania. În 2013, cursa a fost urmărită de 3.5 miliarde de telespectatori, la nivel mondial. Competiţia este transmisă de Eurosport.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
kossu
kossu  •  30 Iunie 2014, 13:59

Hai, Pistolarule... Mai dă-i o pauză lui Froome.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează