SPORTURI  »  CICLISM  »  OMLOOP

Ciclismul s-a întors acasă » Sep Vanmarcke, primul cîştigător al "primăverii belgiene"

Sep Vanmarcke (Garmin) îi ia fața unui Tom Boonen epuizat (foto: gva.be)
Sep Vanmarcke (Garmin) îi ia fața unui Tom Boonen epuizat (foto: gva.be)

Articol de - Publicat sambata, 25 februarie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 26 februarie 2012 20:24

Belgianul Sep Vanmarcke (Garmin-Barracuda) s-a impus la capătul celor 200 de kilometri din Omloop Het Nieuwsblad, cursa "semiclasică" ce deschide sezonul de primăvară în ciclism. Podiumul a fost completat de compatriotul Tom Boonen ( Omega Pharma- QuickStep) şi spaniolul Juan Antonio Flecha (Sky)

Declaraţiile de dragoste adevărate traversează timpul. Ba chiar devin mult mai savuroase, îmbrăcate de ani ca de tîlc, golite de sensul de start şi folosite convenabil în împrejurări din cele mai colorate. Într-un asemenea puseu de afecţiune, argentinianul Jorge Luis Borges îşi puncta odată fascinaţia pentru "chemarea Orientului, cea care te face să nu mai auzi niciodată nimic altceva", setînd o cotă infernală pentru orice ar încerca să descrie mai frumos minunile Estului Apropiat. Cu toată curtoazia pentru "magul" din Buenos Aires, astăzi, ciclismul s-a dezis de dragostea nefirească pentru şoselele în geometrie perfectă, trasate printre dunele de nisip din sultanate, şi s-a întors la rădăcini, în "capitala" de primăvară, Gent.

Aşa că trebuie să ne aducem aminte de Flandra. De verdele crud ce tapiţează trasee întortocheate, de vîrfurile pietrelor cubice ce izbesc cu năduf roţile cutezătorilor, de căţărările vii, care se curbează cumplite spre vîrfuri ascuţite de podiş, de ploaie, de frig şi de spectatorii care fac din portretele cu Tom Boonen temple ale speranţei. De poezie medievală, cu cavaleri în luptă să-şi salveze propriul crez, zdruncinat de ierni şi decizii controversate, de plăcerea călătoriei şi bucuria reţinută a zenitului. De ciclism adevărat.

INTRODUCERE
Defunctul Het Volk a fost canibalizat de ziarul rival Het Nieuwsblad, în 2008, într-o tragedie de birou concretizată prin schimbarea tardivă a numelui primei curse de pregătire pentru Turul Flandrei şi Paris-Roubaix, din Omloop Het Volk în Omloop Het Nieuwsblad. Zece căţărări, cu nume precum Eikenmolen, Kruisberg, Wolvenberg sau Molenberg, 200 de kilometri de travaliu şi 9 pasaje meschine, dintre care Lippenhovestraat, Lange Munte, şi Steenakker înspre final, condimentele efervescente ale unui marş spre glorie. Aceiaşi "suspecţi" la victorie: Tom Boonen, Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep), echipa BMC, Juan Antonio Flecha (Sky), Matti Breschel (Rabobank) sau Heinrich Haussler (Garmin).

START
Startul a fost dat de mama lui Alizée şi văduva ciclistului Wouter Weylandt, An-Sophie De Graeve, iar David Boucher, Marco Haller, Lieuwe Westra, Sven Vandousselaere, Andy Cappelle, Florian Vachon şi Davide Ricci Bitti au îndrăznit să cerceteze singuri primii kilometri, luîndu-şi un ecart de 12 minute pentru a fi recunoscuţi uşor de primele cadre ale televiziunii belgiene. "Norii negri" s-au adunat după 70 de kilometri, cînd primele căţărări s-au corelat cu un vîrf al grupului principal colorat în nuanţe compacte, nerăbdarea celor de Garmin, BMC şi Omega QuickStep formînd constelaţii de control al fugarilor.

INTRIGĂ
Presiunea echipelor belgiene a haşurat metru cu metru distanţa faţă de cutezători, cu Tom Boonen şi Johan Vansummeren (Garmin) măsurîndu-şi umerii şi respiraţia din spatele coloanelor de paznici. Puţin mai în spate, protejat de o gardă pretoriană în care americanul Taylor Phinney a gustat pentru prima oară viteza ameţitoare dintr-o semiclasică, Philippe Gilbert s-a mulţumit să onoreze cu calm tricoul de campion al Belgiei. Trecerea peste pantele monstruoase de pe Kruisberg a iuţit pînă la sufocare ritmul întrecerii. QuickStep s-a scufundat în defensivă, Française des Jeux a preluat responsabilitatea frîielor, iar Garmin a apăsat frîna şi s-a mulţumit să-şi conserve energia, în timp ce evadaţii începeau să fie triaţi de asprimea căţărărilor.

PUNCTE DE FOC
Tom Boonen a detonat bomba pe Taaienberg, cea de-a şasea căţărare a zilei, a rotit frenetic din picioarele care i-au adus patru victorii în acest început de sezon, a zîmbit scurt şi dureros, după care a întors capul să-şi numere umbrele: Hushovd, Flecha, Breschel şi Vanmarcke. Nici urmă de Gilbert! :O Încrederea lui Boonen a urcat cîteva trepte cînd Lefevere i-a şoptit în cască cum omul de la BMC a "spart" cu 50 de kilometri înainte de final şi că se zbate să taie din ecart, moment în care a devin stăpîn absolut al evadării. Postat în fruntea trenei, Boonen a rulat ca un om posedat.

Pe covorul de asfalt din ultimii 36 de kilometri, cu evadarea sugrumată şi afacerea Gilbert îngropată în anonimitate, Boonen şi-a pus ordine în gînduri. Fiind cel mai puternic om de sprint din grup, alături de Thor Hushovd, belgianul a iuţit ritmul, iar norvegianul a cedat complet şi l-a tras cu el şi pe Breschel. Rămas cu Flecha, Hayman (Sky), Vanmarcke (Garmin) şi coechipierul Devenyns, Boonen a căutat, inteligent, pavatele. Vanmarcke a accelerat primul, i-a pierdut pe locotenenţii adversarilor săi, iar finalul a devenit o afacere in trei.

CONCLUZIE
"Regele Clasicelor", Tornado Tom, Boom Boom Boonen. Sub orice nume l-am cunoscut, Tom Boonen a rămas acea prezenţă augustă şi proaspătă a primăverii. Sprinter trecut prin contratimp scurt, recuperat ca maestru al clasicelor. Dar nimic de făcut în faţa unui calcul prost. Belgianul de la Omega Pharma-QuickStep a zburat prea devreme în sprint, şi-a bălbîit capul ca-n cele mai bune zile din carieră, dar Sep Vanmarcke, belgianul şiret al lui Garmin, i-a închis uşa în faţă! Gent-ul şi-a primit primul cîştigător belgian al cursei, după 4 ani, Tom Boonen a arătat că absentul Fabian Cancellara trebuie să îl studieze bine pentru monumentele de anul acesta, ciclismul şi-a recuperat dulceaţa. Prima victorie de talie din cariera lui Vanmarcke, care avertiza cu argintul din 2010, din Gent-Wevelgem, că va ajunge un om important de clasice. Mîine, savurăm Kuurne-Bruxelles-Kuurne. :)

Clasament final:
1.Sep Vanmarcke (Bel) Garmin-Barracuda 4:52:34.
2.Tom Boonen (Bel) Omega Pharma-Quickstep
3.Juan Antonio Flecha Giannoni (Spa) Sky
4.Heinrich Haussler (Aus) Garmin-Barracuda 0:00:25
5.Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team
6.Marco Marcato (Ita) Vacansoleil-DCM
7.Lloyd Mondory (Fra) AG2R La Mondiale
8.Matthieu Ladagnous (Fra) Fdj-Big Mat
9.Alexandre Pichot (Fra) Europcar

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
alpin
alpin  •  25 Februarie 2012, 20:04

In sfarsit, incepe ciclismul!!! Mai scapam de mocirla poreclita fotbal!!!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează